Västbergarånet – en av världens tio mest spektakulära kupper

I alla fall enligt Time Magazine som listar helikopterrånet på plats tio med kommentaren:

In a spectacular heist reminiscent of Mission Impossible, a group of masked gunman raided a cash depot in Sweden using a helicopter, a couple of authentic bombs and one well-placed fake. Just before sunrise on Sept. 23, the burglars arrived on the rooftop of the GS4 cash depot, smashed the glass roof, detonated their way to the building’s vault, and hoisted themselves — and the bags of money they made off with — back up to the helicopter. Swedish police, meanwhile, wre diverted by a fake bomb planted at a nearby helipad. (According to CNN, the decoy was literally a bag marked ”BOMB.”) Though the depot won’t disclose how much money was stolen, apparently it’s enough to raise concerns that Stockholm’s ATMs might run out of cash.

Men CNN har nog blandat ihop västbergarånet med postterminalrånet i Göteborg där de fslak bomberna märktes med ordet ”bomb”. Jag har i alla fall inte sett någon uppgift på att så skulle var fallet i samband med helikopterrånet. Man jag kan förstås ha missat det.

Rån som hamnar högre på Time-listan än helikopterrånet är bland annat det stora tågrånet i England 1963 som ligger på plats 3, kuppen mot British Bank of the Middle East i Beirut 1976, utfört av en palestinska grupp i förmodat samarbete med korsikanska gangsters, diamantkuppen i Antwerpen år 2003, tunnelrånet mot Banco Central i Brasilien på plats 9, och rånet mot JFK Airport 1974 som förmodligen en lokal maffialedare, ”Jimmy the Gent” Burke, låg bakom.

När det gäller västbergarånet så har en svensk person, numera bosatt i Jugoslavien, Milan Sevo, i media utpekats som hjärnan bakom rånet. Något som han förnekar kategoriskt och det finns knappast heller något som helst bevis för att han skulle vara inblandad.

Intressant?

Borgarmedia: SVD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Västbergarånet – en av världens tio mest spektakulära kupper”

  1. Nej , Dem har inte blandat in göteborgsrånet med detta stora rån. Jag vet att du diggar ditt älskade gbg men även göteborgsrånet var ett rån utförd av förortsgrabbar från Stockholm ( Hässelby ).

    Hehe 😉

  2. Fast det är faktiskt top 10 ”disappearing acts”, dvs flyktsätt från rån och liknande, inte top 10 rån i allmänhet. 🙂

Kommentarer inaktiverade.