Bekämpa rasismen – “Det här är ditt land – det här är mitt land”

Jag har blivit uppmanad att publicera ett bloggupprop mot rasism. I motsats till en del av de som tagit initiativet till publiceringarna så anser jag dock inte att rasismen ökar i Sverige. Det finns många tecken på att den snarare minskar, folk blir mer positiva till flyktingar, nazisterna misslyckades kapitalt att visa upp sig på årets nationaldag osv. Enda undantaget från detta är att SD får ett hyfsat resultat i opinionsundersökningar.

Jag kan dock inte publicera filmer på min blogg då jag fortfarande kör en gammal version av WordPress. Så jag publicerar videon på Mullvaden istället för all kamp mot rasism bör stödjas, föras vidare, rapporteras om och mans ka bidra så mycket man kan. Rasismen är ett otyg som måste bekämpas oavsett om den ökar eller minskar, oavsett om den är vanlig eller ovanlig.

För min del nöjer jag mig med att uppmana mina partikollegor i bloggosfären att också publicera: Röda Malmö, Röda Göinge, Trotten, Kildén & Åsman och Spånbinge.

Läs mer:
En gränslös värld för människor – inte för kapital
Samma rättigheter och skyldigheter för alla!
Öppna Gränser och kollektivavtal

Intressant?
Bloggat: Peter Andersson, Tonårsmorsa, Joakim Hörsing,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Bekämpa rasismen – “Det här är ditt land – det här är mitt land””

 1. Tack för att du sprider den här viktiga uppmaningen vidare. Jag är inte heller säker på att rasism och främlingsfientlighet har spridit sig, det jag skrev var att dessa åsikter har fått ett större utrymme den senaste tiden. Jag startade därför detta upprop som en motpol, men också av personliga skäl, då jag känner att jag behöver ”se” de andra krafterna också. Jag vill fortsätta ha en tro på mänskligheten och det har uppmaningen hjälpt mig till nu! Som sagt: TACK för att du hakat på så detta kan få den spridning det förtjänar!! ‚ô•

 2. Jag tycker att rasismen har ökat, om den inte hade gjort det hade vi inte haft något återtagandeår,ett cynickt och rasistiskt migrationsverk SD hade inte suttit i nästan varannan kommun och vi hade inte haft den tröttsamma debatten om huruvida muslimer är terrorister eller inte.
  Eller kolla bara på vilka partier som röstades fram i EU-valet, tänk på stockholmsprogrammet, de senaste migrationsministrar vi har haft, Sabonis uttalanden, statsministerns och Billströms uttalanden. Debatten om upploppen i förorterna. Eller för den delen all skit som finns på internet.Rasismen sprider sig.
  Dock är det bra att du engagerar dig. Det behövs det fler som gör. tack för det.

 3. Amanda: Alla undersökningar som finns, från SOM-institutet, Brå och från olika opionsinstitut visar att det inte är så.

  Dessutom har debatten om bränderna i Göteborgs förorter inte präglats av rasism. Inte här nere i Göteborg i alla fall. Jag har skrivit en 30-40 inlägg om dessa bränder och bland kommentarerna jag fått har enbart 10-20% varit av rasistisk karaktär. Majoriteten har kritiserat ”ouppfostrade ungdomar” och eller politiken med nedskärningar.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/28/flyktingvanliga-sverige-och-de-flyktingvanliga-svenskarna/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/05/13/de-antirasistiska-vannasborna-och-den-sloa-polisen/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/13/var-finns-antisemitismen-vem-ar-rasist/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/06/stor-demonstration-i-skelleftea-stoppade-nazister/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/05/nazifiaskot/

 4. Amanda: Att populistiska främlingsfientliga partier växer i kristider är ingen nyhet. Det är något man får räkna med och som kommer lägga sig när arbetslösheten minskar.

 5. Att SD får 5-10% av rösterna är inte samma sak som att rasismen ökar bland ”vanligt folk”. Däremot tror jag det är en frukt av arbetarörelsens brist på egen politik och lösningar på vanliga människors problem samt att det finns en större tolerans mot dessa åsikter och förklaringar hos mainstrem-media och etablisimang. Typ detta eviga tjat om att man sopar invandringens problem under mattan osv.//Palma

 6. Jag tycker de flesta politker har blivt mer och mer populistiska när Sd blivit allt större. Jag ser det hela tiden inte minst inom asyl och flyktingfrågor. Det är inte SD:s fel att migrationspolitken är cynisk och begår övergrepp på barn, det är riksdagens och regeringens fel som anamat deras retorik för att vinna röster. Rasismen har ökat för annars skulle inte Migrationsverkat ha fått 40 miljoner av skattebetalarnas pengar till återtagandeåret som det så fint heter där man anväder sig av polisbrutalitet, våld, kränkningar av inte minst de mänskliga rättigheterna så kom inte å sig att rasismen är ett marginellt problem. Den finns överallt. De som däremot inte ser det är svennar som inte fattar att det i dagens samhälle är ett privilegium att vara vit, eller som inte ser allvaret i smygrasism/lightrasism och kopplar ihop rasismbegreppet med extremhögern, men de är inte de som är problemet utan de som inte ser hur rasismen frodas och fortfarande lever.

 7. Amanda: Innan vår framgångsrika kampanj år 2005, Flyktingamnesti 2005, fanns det mycket, mycket fler apatiska barn än idag.

  Rasismen är ett viktigt problem, men inte ett stort problem. Majoriteten i Sverige vill ta emot fler flyktingar.

  En strukturell rasism finns och den är allvarlig, men de flesta svenskar är inte rasister och kommer förmodligen aldrig att bli. De flesta ”svennar” är inte rasister och har aldrig varit.

  Och som sagt var. Alla undersökningar tyder på att rasismen minskar hos gemene man, men att det finns en ökad polarisering i frågorna. Det betyder att den som är rasistisk blir mer rasistisk och omvänt.

  De riktigt stora orättvisorna i smahället beror dessutom fortfarande på vilken klass man tillhör. Klassklyftorna är fortfarande det viktigaste och mest betydande problemet. Cirka 4 miljoner är arbetarklass (inklusive arbetarbarn och arbetarklasspensionärer), 1,3 miljoner är invandrare eller barn till invandrare. Kvinnofrågan kommer därefter, cirka 4,5 miljoner människor är kvinnor. Cirka 2 miljoner av kvinnorna är arbetarklass. Alla invandrare är inte arbetare. Problemen för 4 miljoner människor är viktigare än problemen för 1 miljon. Faktiskt. Klassaspekten har konsekvesner för många fler, könsaspekten också.

  Rasism är ett allvarligt problem som splittrar arbetarklassen och som måste bkämpas. Det har jag gjort i 30 år nu. På gator, med skriverier, i facket och på alla möjöliga sätt. Men det finns andra problem som är större och viktigare.

  Situationen och populismen hos politikerna var dessutom mycket värre i början av 1990-talet (Ny Demokratis tid) än nu. Helt klart.

Kommentarer inaktiverade.