Bojkotta Dole!

Det finns fem stora bananbolag i världen på försäljningssidan, det är de företag som har varumärkena Chiquita, Dole, Del Monte, Bonita och Fyffes. Förr i tiden hette dessa företag United Brands, Castle & Cooke, RJR Nabisco, Noboa och Fyffes var också ett varumärke som tillhörde United Brands.

Numera heter företagen Chiquita Brands, Dole Food och så ägs Del Monte inte längre av RJR Nabisco utan av IAT, registrerat i Förenade Arabemiraten. Fyffes är ett irländskt företag. Så här står det på sajten Banana Link:

The two largest producer and marketers of bananas are both US-based companies: Dole Food Co. (formerly Standard Fruit) and Chiquita Brands International (formerly known as the United Fruit Company, then United Brands). Each accounts for just over a quarter of all bananas traded internationally. Then comes Fresh Del Monte Produce, controlled by the Chilean-based IAT Group (capital held in the United Arab Emirates), and controlling some 15% of the banana trade. Fresh Del Monte Produce headquarters is Miami, USA. The fourth biggest banana export company is Exportadora Bananera Noboa (Bonita brand), part of the largest Ecuadorian conglomerate, Grupo Noboa, that controls a quarter of Ecuador’s exports and therefore some 9% of total world trade. In fifth place is the Irish fruit company Fyffes with an estimated 7% share. Fyffes has grown to control nearly 20% of the EU-25 market (in second place to Chiquita), but has almost no production of its own.

I Sverige diskuteras just nu bolaget Dole och dess verksamhet i odlingsledet, på plantagerna i centralamerika. Detta på grund av en film som Fredrik Gertten gjort, Bananas!, där Dole kritiseras. Detta har fått bolaget Dole att stämma Gertten i domstol i USA. Något som i sin tur upprört både människor och företag i Sverige. Så har till exempel hamburgerkedjan Max bestämt att inte köpa produkter från Dole. Även ICA har börjat dra öronen åt sig. Och det kan innebära problem för Dole. ICA kontrollerar 50% av dagligvaruhandeln i Sverige så slutar ICA köpa bananer så är Dole kaputt på en av Europas störst bananmarknader. Svenskar hör nämligen till de allra största bananätarna i Europa.

Jag föreslår att vi konsumenter tar upp MAX exempel och bojkottar Dole. Så hjälper vi också ICA på traven så att de fattar rätt beslut. Bojkotta Dole! Tills de slutar trakassera den svenske filmaren Fredrik Gertten.

Intressant?
Bloggat: min luktar oxo fisk, Hell-man,
I media: Dagens Arbete, GT, EX, Journalisten, Sydsvenskan1, 2, 3, DN1, 2, AB, KB, TA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Bojkotta Dole!”

 1. Jag tror knappast att Fredrik Gertten vill att vi bojkottar Dole för hans skull. Är det inte bättre att vi övertygar ICA och de andra stora att kräva bättring från Dole? Att de slutar utnyttja alla lokala bananproducenter och gör rätt för sig?

 2. Hej

  Jag skulle vilja bojkotta ALLA de stora drakarna som har ytterst tveksamma affärsmetoder.
  Vilka bananer ska jag köpa istället?

  En hemsida med smarta alternativ till multibolagen vore bra.
  Inte bara när det gäller bananer utan även andra livsmedel.

 3. Tog bort ett antal kommentarer som baserade sig på påstådda fakta som saknade källhänvisningar.

Kommentarer inaktiverade.