Osmo Vallo-greppet har dödat sex personer sen Osmo Vallo dog

Trots att polisen inte ska få använda de grepp som orsakade döden för Osmo Vallo har ytterligare sex personer dött sedan Osmo Vallo dog på grund av polisen agerat på ett sätt som man inte ska göra. Man har använt exakt samma metoder som tog livet av Osmo Vallo många gånger sen dess. Det senaste fallet är Johan Liljeqvist som dog av vad jag bedömer som felaktigt agerande och uppenbart övervåld från polisen. Ett tjugotal poliser för att gripa en ung man verkar uppenbart lite överdrivet och de skador som Johan Liljeqvist hade tyder också på det.

Polisen har inte heller följt de regler som finns för arbetet. Man skulle inte ha lagt Johan Liljeqvist på magen i bilen. Man skulle inte ha suttit på honom innan, när han var lugn, och man borde inte ha varit så våldsamma. En ung man har ödats av polisen på nästan exakt samma sätt som Osmo Vallo dog för nästan 15 år sen:

Parallellen till fallet Osmo Vallo är uppenbar. Även han avled efter fysiskt våld från polisen. Osmo Vallos död 1995 granskades i en rad reportage i SVT:s Striptease och även i en stor artikel i Arena. Poliserna dömdes till dagsböter för att ha låtit polishunden attackera Vallo under gripandet. Men obduktionsprotokollet vittnade om omfattande skador på Vallos kropp och 39 sår och blåmärken i ansikten. Ögonvittnen berättade att poliserna riktade sparkar mot Vallo och stampade på honom. Mats Svegfors utredning riktade senare hård kritik mot hanteringen av fallet.

Den stora skandalen är emellertid att utredningar om polisens agerande fortfarande handhas av polisen själv. Kraven på att dessa ärenden ska lyftas över till en särskild myndighet eller genomföras på annat håll har ännu inte hörsammats. Vi medborgare har gett polisen rätt att upprätthålla lag och ordning och inom regelverket att vid behov använda våld. Men missgrepp eller övergrepp av polismakten måste behandlas som alla andra brott. Men självklart inte utredas av polisen själv.

Polisens arbetssätt måste förändras, poliser som inte följer reglerna måste avlägsnas från sin tjänst, eventuellt få annat jobb inom polisen. Poliser som är våldsamma och som upprepade gånger begår allvarliga fel med allvarliga konsekvenser bör inte få jobba kvar.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, SR, GT1, 2, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Det är fruktansvärt hur de dödade Johan Liljeqvist.

  -Först begick dom tjänstefel genom att bakbinda honom och lägga honom på mage istället för att låta honom sitta upp när han var lugn.

  -Sen begick dom tjänstefel genom att sätta sej på ryggen på honom och pressa ner honom, vilket sedan Osmo Vallos död är absolut förbjudet pga kvävningsrisken.

  -Sen, när dom insåg att dom kvävt honom och han var döende, då begick dom tjänstefel genom att skita i att ge honom konstgjord andning, och dom begick tjänstefel genom att skita i att ge honom hjärtmassage. Dom körde honom bara till ett sjukhus, och åklagare Bo Lindgren tycker att dom gjorde ”det rätta” genom det.

  Så om man mördar nån så ska det räcka att man kör liket till sjukhus efteråt?

  Alla poliser är utbildade i första hjälpen.
  Det är deras skyldighet att göra allt för att uppehålla livsfunktionerna tills sjukvården kan ta över.

  Fy, vad jag är rädd för poliser.

 2. Med tanke på hur uppmärksammat det populära polisgreppet är och hur mycket utbildning som polisen säger sig ha genomfört går det inte att klassa polisernas agerande som dråp utan det är uppenbarligen mord.

 3. Bra att det här fallet tas upp, för det här mordet är lika förkastligt som mordet på Osmo Vallo var. Leve Osmo Vallos mor förresten, hon var en förebild för alla mödrar för hon kämpade ända in i det sista för att hennes son skulle få upprättelse.
  Leve hennes minne!

  //Karpstryparn

 4. Ja,
  all heder och beundran för Osmo Vallos mamma som i åratal kämpade ensam för rättvisa för sin döde son!

  Heder också till Johan Lindqvists familj som inte ger sej!

 5. Pingback: Polisen bör inte utreda sig själva | Svensson

 6. Pingback: Liten röta stjälper stort lass « Ordinationer

 7. Pingback: Polisen tycks återigen ha dödat en person med Osmo Vallo-greppet | Svensson

 8. Pingback: En ett dödsoffer för polisvåld | Röda Lidköping

 9. Håller helt med. Har själv varit med om onödigt övervåld från polisens sida flera gånger fastän jag inte ens har fyllt 30.
  Uppenbarligen är jag inte död än ,m en vem vet?
  Idagens samhäller gör Snutarna som dom vill så länge det inte ”Syns”, och även då kommer de undan med jävligt mycket.
  Vill därför bara önska alla lycka till, och stå på er, ni som kämpar för rättvisa och för att rädda liv från våra…..så kallade rättväsendes uniformerade tjänare.