Kirk Christiansen – familjen som blev rik på plastbitar

Del 17 av 22 i serien Nordiska finansfamiljer

1932 startade Ole Kirk Christiansen (1891-1958) företaget Lego A/S för att framställa träleksaker. 1950 efterträddes Ole Kirk Christiansen av sonen Godtfred Kirk Christiansen (1920-1995) och 5 år senare lanserades de första legoklossen. 1958 tog företaget patent på den klassiska legobiten och 1966 lanserades Lego med tåg och skenor. Det hela utvecklades så småningom till Technics-lego som lanserades 1977.

På 1960-talet skapades också Duplo-klossarna för mindre barn och Legoland-parken i Billund skapades 1968. 1974 kom de första personfigurerna. I mitten av 1970-talet hade Kjeld Kirk Kristiansen (1947-), son till Godtfred Kirk Christiansen börjat i familjebolag och 1979 blev han koncernchef. Företaget fortsatte expandera, 1979 presenterades Lego Space och under 1980- och -90-talen kom allt fler nya produktlinjer. 1998 slöt man bland annat avtal med Lucasfilm om att producera en Star Wars-produktserie.

Idag finns cirka 7 000 anställda och företaget är världens 6:e största leksaksföretag och ägs fortfarande av familjen Kirk Christiansen. I styrelsen för företaget sitter förutom Kjeld Kirk Christiansen också dennes son, Thomas Kirk Kristiansen (1979-). 2004 lämnade Kjeld Kirk Christiansen VD-stolen.

Utöver Lego äger också familjen Kirk Kristiansen företaget Kirkbi Invest A/S företag man kontrollerar. Kirkbi har ägarintressen i bl.a. Lego, Merlin Entertainments Group (23%) och i fastighetsbranschen. 2007 delades intressena mellan familjens två grenar upp, dvs mellan Kjeld Kirk Kristiansen och hans syster Gunhild Kirk Johansen (1946-). Bolaget Kirkbi, vars moderbolag tycks finnas i Schweiz, delades i två, Kirkbi AG med familjen Kirk Kristiansens som ägare och Kirk Kapital AG med Kirk Johansen som ägare. Kirkbi AG äger förmodligen Kirkbi Invest som äger majoriteten i Lego. Varumärket Lego ägs av ett dotterbolag till Kirkbi och inte av Lego A/S. Det är samma upplägg som svenska IKEA har. Det är i Kirkbi som överskotten från Lego samlats genom åren på ett sådant sätt att dessa pengar sen inte varit direkt tillgängliga för bolaget Lego om behov för det förelegat. Utbetalningar av royalty och aktieutdelningar har skett även när Lego gått dåligt.

Förutom Tomas Kirk Kristiansen har Kjeld Kirk Kristiansen två döttrar, Sofie Kirk Kristiansen (1977-) och Agnete Kirk Kristiansen (1983-).

Familjen Kirk Johansens bolag Kirk Kapital äger via sitt danska dotterbolag (systerbolag?) andelar i fartyg och äger flygplan. Gunhild Kirk Johansen kontrollerar företaget ihop med sina barn, Casper Kirk Johansen (1971-), Morten Kirk Johansen (1973-) och Anders Kirk Johansen (1977-).

Merlin Entertainment äger nöjesparker och andra inrättningar som SeaLife, Madame Tussauds, Dungeons etc och köpte Legolandparkerna år 2006. Totalt finns 13 000 anställda i företaget. Dominerande ägare i företaget är riskkapitalbolaget Blackstone. Merlin äger en liten andel i Spotify.

Läs mer: Business.dk1, 2, Ingeniøren, Børsen.dk1, 2, 3, 4, EPN1, 2, 3, Erhvervsbladet1, 2, BT, Sunday Times, JV, DR, EB, FAA, Politiken, VAF,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Series Navigation<< Clausen – från Als i Sønderjylland – ägare av DanfossDue Jensen – ägarna av Grundfos >>
Advertisements

3 Replies to “Kirk Christiansen – familjen som blev rik på plastbitar”

Kommentarer inaktiverade.