Due Jensen – ägarna av Grundfos

Del 18 av 22 i serien Nordiska finansfamiljer

Poul Due Jensen (1912-1977) skapade i slutet av andra världskriget ett eget företag, Bjerringbro Pressestøberi og Maskinfabrik och 1945 konstruerade han sin första vattenpump. Expansionen till andra länder startade med export till Norge och Sverige 1953, med första dotterbolag i Tyskland 1960. 1967 bytte bolaget namn till Grundfos A/S. Poul Due Jensen var motståndare till ökad ekonomisk demokrati, men för samarbete mellan stat och privatföretagsamhet.

Poul Due Jensens Fond bildades 1975 och övertog aktiemajoriteten i företaget.

1978 togs ledningen i företaget över av Niels Due Jensen (1943-), son till grundaren Poul Due Jensen. Under Niels Due jensens ledning växte företaget till ett världsomspännande jättebolag. Han är också känd för att ha riktat kritik mot publiceringen av Muhammedkarikatyrerna och för att ha kritiserat den danska utrikespolitiken efter bomben i Islamabad mot danska ambassaden år 2008:

”Jeg er som erhvervsleder meget betænkelig ved den mere aggressive udenrigspolitik, som der lægges op til fra regeringens side – og også fra visse oppositionspartiers side. Det er et oplæg til øget konfrontation. Konfrontation avler modkonfrontation, og vi er på vej til en ubehagelig optrapning i forholdet imellem Danmark og den muslimske verden. Det mener jeg ikke er i dansk erhvervslivs interesse. Det er i hvert fald ikke i Grundfos’ interesse,” siger Niels Due Jensen til Børsen.

Han opfordrer regeringen til ikke at skabe nye konflikter for Danmark på baggrund af terrorbomben mod den danske ambassade i Islamabad.

”Vi har brug for at vise en vis tilbageholdenhed netop i denne her alvorlige situation, som vi senest er bragt i,” siger Niels Due Jensen.

Niels Due Jensen har också kritiserat den danska regeringens samarbete med Dansk Folkeparti och han var också med i bildandet av partiet Ny Alliance.

2003 fick företaget sin första VD som inte tillhörde ägarfamiljen.

Idag har Grundfos A/S nästan 18 000 anställda, fabriker i 14 länder och försäljningsbolag i ytterligare ett 30-tal. Företaget ägs till 85 % av den danska familjefonden Poul Due Jensens Fond, 12% av familjen Due Jensen och 3% av anställda. Moderbolaget ligger i Schweiz och heter Grundfos Holding AG. Detta bolag äger de olika bolagen i olika länder och det danska verksamhetsbolaget Grundfos Management A/S, från vilket hela koncernen leds.

I styrelsen för Paul Due Jensens fond sitter fyra familjemedlemmar, Niels Due Jensen, hans son Poul Due Jensen (1972-), Estrid Due Hesselholt och Ingermarie Due Nielsen. I styrelsen för Grundfos Management A/S i Danmark sitter en enda familjemedlem, Niels Due Jensen.

Estrid Due Hesselholt är gift med Jørn Hesselholt som äger Hesselholt Fisk Eksport A/S. Firman som är en av Danmarks största fiskexportörrer startdes 1948 av fadern till Jørn Hesselholt. Företaget gick i konkurs i början av 2009, men verkar ha återuppstått med samma ägare och namn.

Läs mer: Ingeniøren, BT, Aarhus.dk, EBST, Kristeligt Dagblad, DR, Lederne, Børsen1, 2, 3, 4, 5, Politiken1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Business.dk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

Series Navigation<< Kirk Christiansen – familjen som blev rik på plastbitarHolch Povlsen – familjen Persson på danska >>
Advertisements