Reitan – livsmedelshandlare i storformat

1948 startades livsmedelsaffären O. Reitan Kolonial i Trondheim av Ole Reitan (1924-1988) och Margit Reitan. Sonen Odd Reitan (1951-) började tidigt i familjens butik och inledde 1972 en expansion av företaget när han startade ett lågprisvaruhus i Trondheim, AS Sjokkpris. 1979 öppnade man så den första Rema-1000 butiken.

Fram till sin död 1988 ägde Ole Reitan 50% av Reitangruppen.

Redan 1997 startade man ett fastighetsbolag som idag heter Reitan Eiendom och är ett dotterbolag i Reitangruppen.

Familjeföretaget som heter Reitan-gruppen A/S växt stadigt, straksta var tillväxten under 1990-talet då man expanderade till alla orter i Norge med fler än 1000 invånare. Därefter påbörjades en internationell expansion och 2001 fusionerades Rema 1000 med Narvesen A/S, ett företag startat 1894. Familjen Reitan förblev huvudägare i det börsnoterade bolaget Reitan Narvesen ASA. Bolaget köptes dock snart ut från börsen av Odd Reitan och blev ett dotterbolag till Reitangruppen.

Idag äger Reitangruppen Rema 1000, Pressbyrån i Sverige, 7-Eleven i Skandinavien, Spaceworld och bensinbolaget YX Energi. Totalt har gruppen cirka 26 000 anställda. Huvudkontoret finns på Lade Gaard i Trondheim. 2008 köpte man Lidls verksamhet i Norge.

I Sverige har man varit inblandad i en skandal år 2007 där man lurat sina franchisetagare som tvingats stänga på grund av ekonomiska problem:

Under 2000-talet granskade TV3s samhällsprogram Insider Reitangruppen AS då det kommit in i ett tips till dom att flera 7-Eleven butiker blivit nedlagda, eller att ägaren sålt butiken pga bedrägerier ifrån Reitangruppen AS. Butikerna ska då ha blivit ersättningskyldiga för saker som ska ha snattats i butiker, och det var enorma summor – något som TV3 kunde bevisa inte var sant. Dagen efter att programmet sänts ändrade sig Reitangruppen AS, och gick ut genom sin webbplats med personliga ursäkter och erkände att man hade misskött sig i Sverige.

Även i Norge har företaget kritiserats för att ha avtal som är dåliga för de lokala köpmännen:

Advokat Torkjell Solbø som representerer saksøkerne, sier han kan dokumentere at flere av kjøpmennene hadde det han kaller ”slavekontrakter”. – Mange av kjøpmennene har ikke kun jobbet gratis, de har i tillegg måttet betale til Reitan-systemet for å få jobbe gratis. Spørsmålet er også om denne driftsformen kan kalles franchise i det hele tatt, eller om det er et ansatteforhold, sier Solbø til DN.

Solbø hevder at Reitan-systemet bevisst har trenert alle henvendelser om å la kjøpmennene få innsyn i egne regnskaper.

– Historien har gjentatt seg gang på gang, til tross for at Odd Reitan har stått frem i mediene og sagt at selvfølgelig skal alle kjøpmennene få se regnskapene sine. Odd Reitan er en stor skuespiller og manipulator, sier advokat Solbø til DN.

Under 2008 var familjen Reitan också inblandade i en konfikt med den norska staten om skattebetalningar och skulder.

Magnus Reitan (1975-), son till Odd Reitan, vär chef för Reitan Servicehandel A/S, dotterbolag till Reitangruppen och hans bror Ole Robert Reitan (1971-) är chef för Rema 1000. De tre äger Reitangruppen tillsammans.

Odd Reitan äger (ägde?) också Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap, detta tillsammans med Ole T. Bjørnevik. Bolaget hade man köpt som ett tomt skal, men projektet misslyckades och rederiet har idag inte längre någon verksamhet. I år har han också tagit plats i styrelsen för svenska Axfood, kontollerat av familjen Ax:son Johnson.

Rema 1000 är också huvudsponsor för Trondheims fotbollslag Rosenborg BK.

Läs mer: DB1, 2, 3, 4, 5, 6, NRK1, 2, DN.no1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SNL, Hegnar1, 2, 3, 4, 5, E24_1, 2, Dagligvarehandelen, Klikk, AV, DI, Shell, Fri Köpenskap, VK, RT, VG1, 2, UAL, HFK, Byavisa,

Intressant?
Läs
även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements