Idiotförslagen om Internet duggar tätt

Det ena är det förslag som SVD uppger finns i Tyskland. Den stockonervativa och prokapitalistiska tyska regeringen arbetar enligt uppgiterna i tidningen och i NY Times på att ta fram ett förslag som kan göra det olagligt att länka till tidningsföretag utan att betala för det:

Supporters of the proposal include Hubert Burda Media, a magazine publisher, and Axel Springer, owner of the newspapers Bild and Die Welt, who say it could be employed to help build new online business models. Analysts say it might allow them to try to claim royalties for the use of their content by Google or other online “aggregators” of news, for example.

But the plan is raising hackles on the Internet, where opponents say an extension of copyright law runs counter to the spirit of openness that characterizes the Web. The government, they say, has succumbed to lobbying by big publishing interests that are fighting a rear-guard action against technological changes.

De som stöder förslaget är stora tidningsutgivare och förlag, som Springer och Burda, som aldrig gjort sig kända för att vara färespråkare för yttrandefrihet, utan snarast motsatsen. Om föslegt går igenom så skulel det sätta stopp för webben som den fungerar idag (förutsatt att en sådan lag skulle kunna upprätthållas, vilket väl är tveskamt). En blogg som min skulle inte vara möjlig och det demokratiska samtalet och diskussionen skulle inskränkas till de kanaler som de stora medieföretagen kontrollerar. Inte direkt demokratiskt och inte direkt vad som menas med yttrandefrihet alltså.

Det andra är ett förslag om att stänga av fildelare från internet som man diskuterar i Storbritannien. En sådan lag skulle kunna öppna upp för en utvidgning av lagen så att alla som på något sätt begår lagbrott på internet skulle kunna stängas av. Då skulle man få möjligheter att upprätthåll lagstiftning som ovan nämnda tyska förslag. Och en rejäl inskränkning av demokrati och yttrandefrihet skulle vara följden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • yhvd

  Det fånigaste är ju att om de inte vill att google ska länka dem, så finns det redan idag ytterst enkla medel att slippa.

 • Det logiska torde vara att att nyhetsbolagen stängs av från internet. Då går de inte att länka till. Ett bra tips så länge för dem är att byta IP-adresser och url:er ofta. Annars riskerar de att sökverktyg länkar till dem vilket vore hemskt.

  Med lite tur kan de bliv av med alla sina läsare och då har de lyckats med sitt uppsåt.

 • Pingback: Allt under en grå himmel · En ganska så dålig dag()

 • Men, jag trodde att IT-media ville ha läsare till sina sidor, för vad ska de annars sälja till reklamföretagen. Förslaget verkar framlagt av kålhuvuden och stött av svinmollor.

  Vad gäller att stänga av folk från Internet: Blir besvärligt i Sverige, där alltmer av kontakterna med myndigheter etc. går över nätet. Det ska vara lite efterblivna europeiska länder att föreslå något sådant.

 • ”…ta fram ett förslag som kan göra det olagligt att länka till tidningsföretag utan att betala för det”.

  Det verkar vara en omväg. Vad tidningarna kan göra är att införa betaltjänster för åtkomst.

  Vi har ännu inte sett var utvecklingen är på väg men med allt mindre och lättare datorer och snabbare trådlösa nät blir det fler och fler som kommer att fråga sig varför man ska prenumrera på ”papperstidningar”. Om annonsintäker från nätupplagor kommer att kompensera detta bortfall är tveksamt. Tidningsföretagen ska leva, journalisterna ska ha löner och servarna ska betalas…det går inte att både ha kvar kakan och äta upp den.

 • Pingback: Mona och reklamen | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Pingback: Bästa sättet att få ökade intäkter: Se till så att ingen läser tidningen « Nemokrati()