Förortsupplopp med olika aktörer

Minst tre till fyra olika typer av aktörer menar polisen kan återfinnas bland de som varit inblandade i förortsupplopp i svenska städer. Förortsupplopp kanske är att ta i, i den stad där det var störst problem i förorterna under hösten, Göteborg, har det handlat om bilbränder och bara i början om attacker mot poliser och andra myndighetspersoner.

I Göteborg har det bl.a. handlat om frustrerade ungdomar som känt sig provocerade och illa behandlade av polisen. Detta var helt säkerligen den utlösande orsaken bakom bråken i Backa i Göteborg. Bråk som tog slut ganska snart. Bilbränderna fortsatte dock runtomkring Göteborg med två centra i Biskopsgården respektive Tynnered. I Tynnered lyckades man genom socialt förebyggande och uppsökande arbete få slut på det hela (det som hänt nu är knappast relaterat), men i  Biskospgården fortsatte det längre än på andra håll.

En orsak till att det fortsatte under längre tid i Biskopsgården kan vara att en del äldre kriminella i stadsdelen tycks ha uppmuntrat unga till att tända på bilar (enigt polisen i alla fall). Det blev då ett sätt för yngre att visa för de riktiga kriminella, att de också kunde var tuffa. Att det också bland de yngre varit så att ungdomar på glid mot en kriminell bana varit vanligt förekommande bland de som tänt eld på bilar är nog också något man kan konstatera och inget att vara förvånad över.

I Fittja i Stockholm menar dock polisen att autonoma aktivister provocerat fram oroligheterna. Det är möjligt att autonoam aktivsiter deltagit i orlighetrna i Fittja, men jag tror att det är att överdriva deras inflytande att påstå att de skulle ligga bakom händelserna som sådana. Att en del autonoma aktivister deltagit  förortskravaller är dock inget som man behöver tvivla på. Det kan mycket väl vara så.

Även om det faktum att någon deltagit i en antirasistisk aktivitet inte på något sätt innebär att personen är medlem i AFA eller nån annan antirasistisk eller autonom grupp. De flesta som deltar i olika aktioner och demonstrationer brukar inte var medlem i nånting. Poliserna svamlar helt enkelt när de påstår att deltagande i en antirasistisk aktion betyder medlemsskap i AFA. Det sambandet finns inte.

Om AFA uppmuntrat till bråk med polisen och bilbränder är det i så fall återigen ett tecken på hur avskiljda från verkligheten de är och hur misslyckat de ofta agerar. Som ombud för människor som kanske inte ens vill veta av dem. Hela idén, som ibland finns hos unga aktivister i många politiska läger, om att man vet bättre än de som är berörda av förtrycket och att man genom exemplets makt, eller uppmana till aktioner, utan långsiktigt opinionsarbete och utan egentligt stöd i det aktuella området är kontraproduktiv.

Men helt klart är att en majoriteten av bilbränderna i förorterna beror på ungdomar med frustrationer och brist på framtidsvisioner och perspektiv. Eller kanske rättare sagt, ungdomar som vet att deras framtid kommer att innebära skitjobb och arbetslöshet. Man kan bli förbannad för mindre.

Dessutom är det ett känt faktum att så mycket som 20-25% av bränderna i Göteborgs förorter kan vara försäkringsbedrägerier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • På suf.cc lade Direkt Aktion nyligen upp en pdf med ett särtryck från senaste nummret, det är en väldigt välskriven redogörelse för förloppet under decemberkravallerna i Rosengård och (avsaknaden av) de ”autonoma styrningen” skrivet av någon som (till skillnad från alla andra tidningsskribenter i ämnet) faktiskt närvarade.

  Beskrivningen ur polis och media försöker tillskriva upploppen ”yttre orsaker” och dölja de verkliga anledningarna känns väldigt snarlika vad vi nu ser i Fittja.

  Läs den vettja!

 • Pingback: Konsten att mörka klassmotsättningarna « Röda Lund()

 • Jan Wiklund

  Anders: Finns över huvud taget AFA kvar som organiserad grupp? Det senaste jag hörde (i somras) var att de hade splittrats upp på en massa ömsesidigt oeniga smågrupper?

 • Jan:

  AFA Sverige är ett nätverk som består av många olika lokala grupper som samarbetar. Med ”splittring” borde man rimligtvis mena antingen att lokalgrupper lämnat/blivit uteslutna ur nätverket, eller att en eller flera enskilda lokalgrupper skulle genomgått en splittring.
  Vad utav det är det du ”hört” har hänt? Mig veterligen har inget sådant skett, men jag har ingen stenkoll.

  Här kan man se vilka lokalgrupper som är med i nätverket:
  http://www.antifa.se/index.php?p=3

 • jag bara fäste mig vid din egen kommentar ”Eller kanske rättare sagt, ungdomar som vet att deras framtid kommer att innebära skitjobb och arbetslöshet. Man kan bli förbannad för mindre.”

  jaha skitjobb är det inte jefligt borgerligt att klassa jobb som olika värda ??????????? eller ??????

 • Jan Wiklund

  Njae, det jag exakt hörde vill jag minnas handlade om att olika grupper körde med helt olika aktionsmönster, och där en del var påtagligt mycket mer våldsamma än andra. Min sagesman påstod också att många av dem som var mindre våldsfixerade hade gett upp hoppet om nätverket och engagerade sig på andra ställen.

  Men, som sagt, jag har inte företagit nån vetenskaplig undersökning så jag vet inte hur sant det är.

 • Jan:

  Jo, det finns nog olika idéer om, och tillämpning av, aktionsmönster och våldsnivå inom nätverket. Liksom folk regelbundet slutar vara aktiva inom AFA och samtidigt blir aktiva på andra ställen, eller bara lägger mer tid på andra engagemang än just det antifascistiska.

  Tycker dock inte det är samma sak som att prata om en ”splittring”, det förknippar jag mer med att folk är så oense om saker att de inte längre tycker de kan samarbeta och ett nätverk eller en grupp därför delas upp.

  Vad man med säkerhet kan säga (och som väl typ var det du undrade över) är i alla fall att AFA Sverige-nätverket finns kvar och att det finns kvar flera välorganiserade lokalgrupper.

 • Pingback: ‚ÄùKlass och segregation bakom Fittjaupploppen‚Äù | Internationalens ledarblogg()

 • Pingback: Kriminella gäng inblandade i förortsbränder | Svensson()

 • Pingback: Fallgroparna vid kravaller: Historielöshet, moralism och våldsromantik | Svensson()