Original Gangsters – från nordöstra Göteborg

Original Gangsters, eller OG, som de oftast kallas är ett gäng som startades av en person uppvuxen i östra Göteborg, i Bergsjön och Olofstorp. Det handlar om Denho Acar, som idag leder gänget från exil i Turkiet. Landet där han föddes. Han tillhör den kristna folkgruppen som brukar kallas assyrier eller syrianer. Han startade gänget år 1993 tillsammans med några barndomsvänner. Året efter dömdes han för första gången till fängelse. Detta för ett väpnat rån i Danmark. Strafflängden var 5 år och han överfördes snart från danskt fängelse till det svenska Härlandafängelset i Göteborg.

Efter en tid fick han permissioner därifrån och troligen utförde han en del väpnade rån under dessa vistelser utanför fängelsets väggar. 1997 i juni rånade han och två kumpaner posten i Olofstorp. Den Acar åkte fast men de andra två klarade sig. 1998 rymde han från Kalmaranstalten tillsammans med en annan OG-medlem. Man tog en fångvaktare som gisslan och lyckades därfter rymma. Den andra OG-medlemmen försvann några år senare. Okänt hur och vart. Misstankar finns om att han mördats efter att ha fallit i onåd hos organisationen. I november 2000 frigavs Denho Acar, men efter bara några veckor satt han åter bakom galler. Han och en annan OG-medlem dömdes för ett rån mot en biljardhall i Södertälje.

Frö att bli medlem i OG så ska man enligt Denho Acar genomgå antagningsprov. man kan få vara provmedlem i så mycket som två år. Att vara medlem i OG kostar pengar och som bevis för medlemskap får manen tatuering på överarmen. OG visade sig tidigt vara ett gäng som hamnade i konflikt med andra, med polisen och med andra gäng.

År 2000 hamnade man i väpnad konflikt med det gäng som går under namnet Naserligan. Bland annat beroende på en medlem som värvades under det året, han går i boken Svensk Maffia under namnet Azad. Konflikt uppstod kring en illegal spelklubb på Friggagatan som tillhörde Naserligans intressen i Göteborg. I slutet av maj 2000 besköt Naser Dzeljilji och två personer till av medlemmar i OG.

Hämnden från Naserligan kom ett år senare, när man kom i eldstrid med OG på Näsets badplats den 4 juli 2001. Mitt bland badande barn och vuxna sköt man med automatvapen och annat. En av OG-medlemmarna var Azad och han kunde senare knytas till några av vapnen. Övriga vapen kunde knytas till tre medlemmar i Naserligan, däribland Yusuf Hani, som senare blivit dömd i Norge för rånet mot Nokas i Stavanger. Under sommaren 2001 fortsatte striderna mellan de två gängen med bombattentat och skottlossning på öppen gata. En del civila och oskyldiga personer skadades också under striderna, bland annat vid en skottlossning utanför en krog i Gamlestaden.

Under denna tid i början av 2000-talet träffade man på ungdomar överallt som hävdade medlemskap i eller kontakter med OG. Det var gänget på allas läppar och det klart mest högprofilerade gänget i Göteborg. En del av deras medlemmar syntes också på gatorna under kravallerna i Göteborg 2001.

Ett år efter skottlossningen på Näset hade polisen genomfört 200 gripanden och beslagtagit ett femtiotal vapen, däribland automatvapen som AK4, AK5 och Uzi, men även olika typer av sprängladdningar, dynamit och sprängdeg. Trycket från polisen mot gänget ledde förmodligen till att Naserligan och OG slöt fred. Azad överlevde kriget och sitter sen 2005 i fängelse för ett misslyckat kontraktsmord i Uppsala.

Istället bröt ett krig mellan OG och Bandidos ut. Det började med en konflikt på krogen mellan Denho Acars lillebror Kennedy Acar, som inte var medlem i OG, och Amin Mosavi, som själv inte var gängmedlem, men vars storebror var en av ledarna i X-team, Bandidos supportergrupp. Kennedy Acar basade över vakterna på krogen Kompaniet och han slängde ut Amin därifrån. En stund senare var fler medlemmar i X-team på plats och Kennedy tvingades släppa in Amin igen. Efter sitt arbetspass åkte Kennedy Acar till Gamlestaden där han träffade en annan OG-medlem, Goran Kotaran, född i Dubica i Bosnien.

Goran Kotaran kom för första gången till Sverige 1996 då hans mamma flyttade hit, men själv återvände han snart till Bosnien för att bo hos pappan. Fadern Dusan Kotaran var en lokal gangster som ägde en nattklubb, 1999 blev han skjuten av en konkurrerande lokal gangster som försvann senare. Han kom att gripas många år senare i Sverige för dådet i Bosnien. Goran Kotaran flyttade återigen till Sverige där han förmodligen först mördade en kompis, Tsar, i Malmö och senare en narkoman i Göteborg som gick under namnet Tuben. När han avtjänat straffet för det sistnämnda brottet upptogs han som medlem i OG. Goran Kotaran fungerade som torped och hyrd mördare.

Dagen efter bråket på Kompaniet sköts Amin Mosavi i sin egen lägenhet av Goran Kotaran. Hans bror, X-teamledaren var också i lägenheten, men var inte målet för dådet. Mordet var ett straff för uppförandet mot Kennedy Acar dagen innan. Genom våld och hot, kidnappningar och misshandel lyckades X-team ta reda på vem som mördat Amin och vilka som låg bakom mordet.

2003 greps Kennedy Acar i Frankrike dit han flytt och fälldes för att ha anstiftat mord i tingsrätten, men dock inte i hovrätten. Detta berodde på att de i rätten utgick från att det var X-teamledaren som skulle ha mördats och han blev ju inte mördad och då kunde det inte vara anstiftan till mord. Goran Kotaran dömdes för mord och bedömdes som allvarligt psykiskt störd varvid han hamnade inom psykvården. År 2005 släpptes han och flögs till Bosnien. Han har senare dömts för flera mord där och dessutom erkände han ytterligare ett antal mord i Sverige med kopplingar till den så kallade spelkungen Rade Kotur.

Efter mordet på Amin följde en våg av våldsdåd i Göteborg, bomber och handgranater såväl som skjutvapen användes vid ett flertal attentat och uppgörelser. Polisen ingrep kraftfullt och under 2004 dömdes 70 medlemmar i kriminella gäng i Västsverige till sammanlagt 171 års fängelse. Samma år inleddes förmodligen fredssamtal mellan gängen. De kom dock inte till avslut förrän år 2005 och då hade Amin Mosavis storebror lämnat X-team som dessutom blivit en fullvärdig Bandidos-avdelning.

2006 kom Denho Acar ut ur fängelset och strax därefter greps han själv, hans brorson Robert Acar och fem andra personer med kopplingar till OG, för vapenbrott.

Under 2006 var också OG och bröderna Acar inblandade i en konflikt med familjen som ägde ett caféVasagatan. Caféet utsattes för beskjutning och en gång kastades en handgranat in. Även OG-sidan utsattes för attentat under samma period, en pizzeria i Majorna som ägdes av en släkting till Denho Acar fick fönstrena sönderskjutna vid ett antal tillfällen. Denho Acar, som flydde till Turkiet är fortfarande misstänkt för en del av dessa brott och en medhjälpare till honom dömdes 2007 till fängelse för mordbrand.

Under 2007 fick OG en ny vicepresident och han blev också Sverigeledare då Denho Acar var i Turkiet. Den nye ledaren var Wojtek Walczak från Halmstad. I juli 2006 överfölls denne av Bandidosmedlemmar i hemstaden.

Under tiden som Denho Acar satt i fängelse innan han kom ut år 2006 så betraktades OG som ett gäng på dekis, med minskande inflytande och på väg bort. Så är det nu också, med ledaren i Turkiet och med flera avhopp så menar poliser och media att OG har försvagats avsevärt, till och med besegrats menar en del. En orsak till att gänget varit relativt lättbekämpat från polisens sida är deras ständiga konflikter med andra gangstergäng och gangstrar. Det har gjort gänget sårbart och gängets medlemmar utsatta för polisprovokationer, tjallare och misstankar om uppgörelser och brott. Konfliktbenägenheten tycks ha gjort gänget svagare istället för starkare som Denho Acar i intervjuer har hävdat att OG blir genom de ständiga konflikterna.

Under senare år har OG gett sig in på indrivningsverksamhet och internetbrottslighet. Indrivning är en verksamhet som de kriminella mc-gängen ofta ägnat sig åt. Det har emellertid inte gått så bra för OG:s indrivningsverksamhet. Man har använt sig av våldsamma metoder, bomber och sprängattentat, men gav sig delvis på fel personer och flera medlemmar har gripits coh anhållits för flera allvarliga brott.

Wojtek Walczak har idag lämnat OG och är inte längre ledare i Sverige. Den posten innehas nu av Geofrey Kitutu, medlem sen slutet av 1990-talet.

Läs mer: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4, 5, 6, Svensk Maffia,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

og.png

Advertisements

26 Svar på “Original Gangsters – från nordöstra Göteborg”

  1. Varför är alla kriminella så jävla dåliga på att ha ihjäl folk?
    Jag kan ursäkta min jämförelse med att jag är f.d. yrkessoldat och numera jägare, men wafan är det för fel på dem? OM de nu försöker skjuta eller spränga ihjäl folk varför dör folk så sällan? Om jag hade haft en AK4 vid skjutningen på Näsets badplats så hade jag skjutit ihjäl MINST tre pers innan de hann undan.
    Jag kan bara anta att de faktiskt inte försöker ha ihjäl varandra, utan bara skräms.

Kommentarer är stängda.