Vadå vaccinbrist?

I media larmas det om vaccinbrist och problem att få bli vaccinerad. Jag tycker det verkar underligt, på den vårdecentral jag tillhör är det bara att knalla upp så blir man vaccinerad. Ingen jag hört om som varit där, oavsett tid udner öppettiderna har behövt vänta mer än nån minut. Så där verkar varken finnas brist på vårdpersonal, tid eller vaccin.

Snarare kanske lite brist på folk som ska vaccineras. Det är iofs en gemensamt ägd vårdcentral i ett område där det bor många äldre, som ju inte behöver vaccinera sig. Å andra sidan är området fullt med studenter också och de behöver ju vaccinera sig. Men de kanske inte är listade i området så De kanske inte känner till den aktuella vårdcentralen. Klart är att nån allvarlig bristsituation i alla fall inte verkar föreligga.

Kanske är det media som överdriver igen. Ibland är det nästan som man tror att de gör allt de kan för att skapa oro bland folk. Oro för en influensa som inte är speciellt farlig, inte speciellt dödlig och ganska mild. Oro för ett vaccin som inte är farligt och bara har milda biverkningar. Oro för brist på vaccin. Media har hela tiden svininfluensan varit aktuell varit oseriösa och ovederhäftiga. Så är det kanske nu också, kring den eventuella vaccinbristen.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Fredrik Pettersson, Ensam mamma söker inte, Jinge,
Borgarmedia: EX1, 2, 3, 4, SVD, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Torberg

  Där jag bor, på Södermalm i Stockholm, vaccinerar vårdcentralerna bara riskgrupperna än så länge. Och tillgången på vaccin är ojämn, ibland är det slut. I förrgår och igår fanns inget vaccin på de två vårdcentraler jag kollade, idag ska det finnas. Så var det visst förra veckan också.

  Beträffande farlighet. Denna nya flunsa har just börjat sin vandring runt jorden. Om många vaccinerar sej hämmas muteringsmöjligheterna för viruset och chansen ökar att den inte kommer igen på andra och tredje varvet i farligare form. Jämför Spanska sjukans historia. Den började som snäll men muterade under resan och kom igen som massmördare. Siffror säger att den dödade fler än skyttegravarna under det då just överståndna Första Världskriget.

 • I Region Skåne är det en skriande brist på vaccin. Fanns i går 75.000 doser och riskgruppernas antal är över 100.000 ovaccinerade fortfarande. Läkarna får rangordna de av sina patienter i riskgrupperna som har störst behov av att få det.
  Ungefär 80% av skolbarnen i de östra delarna av Skåne tar för övrigt vaccinet. Så där finns ingen större misstro mot det.

 • Anders_S

  Torberg: I Australien och Nya Zeeland är den över sen länge. Dödligheten där innebär cirka 60 dödsfall i Sverige. Jämfört med 1000-2000 för en vanlig säsongsinfluensa. Även där spred sig influensna i två vågor, med den andra vågen större.

  Det är bara på norra halvklotet som den sprider sig nu. Vilket var väntat, vintern är i antågande och därmed influensasäsongen. Vad man dock kan fundera på är om den höga dödligheten i Norge tyder på att en annan variant av denna influensa redan uppstått där.

  I Göteborg vaccinerar man än så länge också bara riskgrupper. Men eftersom det inte verkar vara några köer och nån brist på vaccin så kan även en del andra promenera upp.

  Influensa A H1N1 var den vanligaste influensatypen från Spanska sjukan och fram till och med 1956. Asiaten 1957 var av annan typ. Även på 1970-talet och 1980-talet var H1N1 vanlig. Det är därför gamla och medelålders inte smittas eller kanppt märker av den. Man har en viss immunitet. Att gamla inte drabbas är det som förklarar den lägre dödligheten i svininfluensan. Normalt är det nästan bara gamla som dör i influensa.

 • Anders_S

  Urban: Situationen i Skåne verkar ju helt ok. 100 000 ovaccinerade i riskgrupperna och 75 000 doser. Med tanke på att yngre barn får halv dos så tycker jag situatio?Ñen verkar helt okej. Dessutom lär det ju komma mer vaccin. Så där verkar inte problemet oöverstigligt.

  Värre är det föstås i Stockholm om folk kommer till vårdcentraler och det inte finns nåt vaccin.

  Men nån anledning till nån större upprördhet finns inte. Vaccinet räcker nog till alla och eftersom influensan för de flesta smittade inte är speceillt farlig kan man nog ta det ganska lugnt. Man klarar sig förmodligen även om man inte är vaccinerad. Själv har jag troligen haft svininfluensan redan i somras. Fast jag märkte inget, men jag umgicks och arbetade ihop med smittade i Grekland så de flesta sjukvårdsanställda jag pratat med bedömer att jag haft det.

 • @Anders. Inte riktigt så enkelt eftersom de använder en hel del av de doserna till skolbarn, för att hindra smittspridning. Exempelvis så får en del patienter som har KOL, Astma få vänta till vecka 50/51 på sitt vaccin.

  Men visst är det värre på de ställen som det inte finns något vaccin på alls. Vilket ger funderingen på vad Alliansen egentligen har tecknat för avtal. Fast å andra sidan har ju de en så stor tilltro till den privata marknaden att de struntade i att skriva en klausuler om förseningsavgift, skadestånd och etc. Standard inom många branscher som bygg, anläggning osv så vidare.

 • Anders_S

  Urban: Jag är tveksam till massvaccinering, men när man beslutade om sådan skulle man naturligtvis ha skadeståndsklausuler och liknande i avtalen. Men jag är för vaccinering av alla riskgrupper och det är naturligtvis inte rätt och riktigt att riskgrupper ska bli utan vaccin.

  En följdfråga är ju också varför det verkar vara så olika i olika delar av Sverige?

 • Gerd P

  Det är inte alls så att ”många äldre, ju inte behöver vaccinera sig” för att asiaten ¬¥gick 1957. Dels är det här viruset inte samma, och dels finns det inga belägg för att immuniteten är livslång för dom som verkligen hade asiaten 1957. Och dom som inte fick asiaten då har naturligtvis ingen immunitet.
  Man får vara lite seriös när man pratar om sjukvård.

  Det tar upp till 14 dagar innan den första vaccineringen ger skydd (och inget vaccineringsskydd är 100-procentigt). Därför är det bråttom för alla riskgrupper och alla i utsatta yrken att vaccinera sej.
  Om man då blir smittad innan vaccinet hunnit börja verka så kan man bli dubbelt så sjuk, eller stryka med.
  Det är alltså inte ”bara” att vänta på nya sändningar.

  Vaccineringen kom igång först när influensan börjat sprida sej, och det innebär stora risker för en hel del av oss.

  Överhuvudtaget förstår jag inte gnället över att pandemin inte slagit ut fler ännu, och att staten köpt in så mycket vaccin….
  När staten för en gångs skull tar ett ordentligt samhällsansvar och fixar gratis vaccin till alla medborgare, då gör staten något bra, anser jag. Hellre för mycket skydd än för lite -eller vad handlar det om?

  Naturligtvis profiterar en del privatföretag på situationen, men det gäller ju för allting inom privatföretagsamheten.

  Sen kan man inte (angående ett tidigare inlägg) heller rätt av jämföra biverkningarna som kommit fram hittills med biverkningarna från dom föregående vanliga influensavaccinen. Hittills har bara riskgrupper vaccinerats mot svininfluensan, så därför borde det innebära att fler/flest biverkningar visar sej tidigare, alltså redan nu. Men det har det inte gjort, så biverkningsriskerna för det här vaccinet verkar små. Vilket sagts tidigare, men man måste försöka bygga sina uttalanden på en lite mer vetenskaplig grund.

  Sen är det heller inte så enkelt som att man bara behöver tänka på sej själv, typ ”Man klarar sig förmodligen även om man inte är vaccinerad.”
  DU kanske klarar dej, men hur många andra bär du smittan vidare till? Räknas inte vi och dom i din värld Anders S?

 • Anders_S

  Gerd: Du har inte läst ordentligt . Innan 1957 gick i stort sett bara influensa av typ A H1N1. Den typen ingår numera i säsongsinluensorna och var vanlig på 1970- och 80-talet. Därför är många äldre troligen immuna eller delvis immuna. Asiaten har inte med saken att göra. Precis som jag skrev så var asiaten av annan typ. Och den kom 1957. Den var så allvarlig just för att den inte var H1N1 och därför ny.

  Man vet från Nya Zeeland och Australien att äldre är delvis immuna. Enda förklaringen är den jag gett och som jag tagit från US-amerikanska och australienska myndigheters hemsidor, som jag länkat till i det inlägg jag ursprungligens skrev om detta.

  På södra halvklotet är influensaepidemin över. Dödligheten har varit låg i jämförelse med en vanlig influensa och anledningen till detta är att gamla inte smittas eller blir sjuka. Gamla är de som står för det stora dödstalen i en influensaepidemi.

  Senast rapporten (mitten av oktober) från Australien med statistik och fakta:
  http://www.healthemergency.gov.au/internet/healthemergency/publishing.nsf/Content/ozflucurrent.htm

  Är riskgrupperna vaccinerade vad är då problemet med att andra får influensa? Ingen alls egentligen. Det finns många länder där man valtt att låt influensan ha sin gång då man menar att detta är bättre när det eventuellt kommer en farligare om några år.

  Dessutom har jag aldrig argumenterat mot vaccination. Så varför påstå det? Och vad jag kan förstå är bristen på vaccin inte så stor som tidningarna gör gällande. Snarare verkar det vara så att vissa landsting har mer än de behöver och andra mindre just nu i alla fall.

  Man kan jämför med biverkningar av tidigare vaccin, då detta vaccin tillverkats med ett gammalt vaccin som utgångspunkt (Se smittskyddsinstitutets hemsida)

 • Pingback: Utanförskapet och Vaccinfabriken | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Patrik

  Hej!

  Jag blir så himla upprörd när man får höra på radion idag att man bl.a. i Skåne inte har tillräckligt med vaccin till riskgrupperna och här i Uppsala får vem som helst gå och vaccinera sig.

  Skicka vaccin till de som verkligen behöver det! Det kan faktiskt handla om liv och död för dessa. 2/3 av oss utanför riskgruppen som blir smittade märker inte ens av det och det är till 99,9% så att det inte blir värre än en vanlig säsongsinfluensa om man nu får den nya influensan A(H1N1).

  Jag som är fullt frisk tänker absolut inte gå och vaccinera mig förens alla som befinner sig i riskgruppen har fått och jag tycker inte ni andra heller ska göra det som bor i de län där vi redan är klara med riskgruppen.

  SKICKA UPPSALAS VACCIN TILL SKÅNE!

  Tack för ordet!

 • Pingback: Svininfluensan sprider sig | Svensson()

 • Pingback: Folk dör av influensa | Svensson()