En av Sveriges fulaste städer har fått pris som vackrast

Uddevalla är utan tvekan en av Sveriges fulaste städer. Stora delar av centrum i staden är en enda jättestor parkeringsyta. Flertalet kvarter har dessutom byggts om på 1960-talet och 1970-talet med jättebetongkolosser som tar upp hela kvarteret istället för de små vackra hus som fanns där innan. Jag är i Uddevalla regelbundet och det är en i sanning skitful stad. De närliggande städerna Vänersborg och Trollhättan är faktiskt betydligt vackrare, även om också Trollhättan lyckats bygga extremt fula betongkolosser istället för tidigare äldre och vackra hus.

Därför kan det tyckas vara underligt att Uddevalla får pris som vackrast. Men det är inte riktigt ett sådant pris man fått. Det pris Uddevalla fått är ett pris från Vägverket som handlar om vackra vägar. Priset har gått till den vackra promenadvägen söderut från Uddevalla till den gamla vackra badorten Gustafsberg och motiveringen lyder som följer:

Uddevalla kommun och dess projektledare har skapat en länge saknad förbindelse mellan staden och dess fritidsområden och oväntat kommit på att göra det längs stadens otillgängliga bergssidor. Det till synes omöjliga har man gjort möjligt genom gångförbindelsen i form av en träbro som organiskt följer bergets form och länkar samman staden med attraktiva badplatser och kusten i söder. Konstruktionen, ett samspel mellan trä och stål, ger med sin spektakulära upphängning en dramatik, som uppskattas av Uddevallaborna. De kan nu tryggt och utan strapatser njuta av ett mycket frekventerat promenadstråk med sköna vyer mot Byfjorden och med Uddevallabron i horisonten. Genom denna gånglänk minskar behovet att använda bil för att ta sig från staden till fritidsområdena. Strandpromenaden är ett sådant projekt, som när det är genomfört framstår som självklart, men som krävt ett kreativt tänkande för att aktualiseras.

Promenadvägen går längs med de klippor där också en av Sveriges vackraste vanliga vägar går, den gamla E6:an söderifrån mot Uddevalla slingrar sig nämligen upp för berget i södra utkanten av Uddevala i serpentiner och med en otroligt betagande utsikt över Byfjorden. Så värst trafiksäkert var det inte (eller kändes det inte) då det var huvudvägen och det är skönt att man numera kör en annan väg.

Att ett pris till vackraste väg går till promenadvägen längs med klipporna till Gustafsberg tycker jag är helt okej, men att inbilla sig att Uddevalla därmed skulle vara en vacker stad är att lura sig själv grovt. Uddevalla är och förblir en av de fulaste svenska städerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements

One Reply to “En av Sveriges fulaste städer har fått pris som vackrast”

Kommentarer inaktiverade.