Postapokalyptiska filmer – hur kan man missa Blade Runner?

bladerunner.jpgSVD har gjort en tidslinje och över och ett reportage om postapokalyptiska/apokalyptiska filmer, men missar flera av de bästa. Möjligen för att de första filmerna i samma serier är med, men ändå. Med i listan finns Mad Max och Terminator 1, men inte de bättre filmerna Road Warrior och T2.

Inte heller finns Alien 3 och Alien 4 med. Bägge två är att betrakta som postapokalyptiska filmer. Speciellt nummer 4 där man till slut landar på jorden som är helt ödelagd. Ingen av de som landar på jorden har ju nånsin varit där förut, så de vet ju inte sanningen, men vi som tittare vet ju.

Och så har man missat flera av filmerna från 1950-talet, som Mannen från Mars 1951 (fast den räknas kanske inte, den går ju ut på att förhindra apokalypsen kan man säga) och den rejält läskiga Världsrymden anfaller från det på alla sätt erkänt bra året 1956, en film som är klart bättre än den listade Triffiderna anfaller från 1961.

Och hur i hela världen kan man ha missat världens bästa SF-film, Blade Runner. Det är faktiskt obegripligt.

SVD har dessutom också länkat till en spellista på Spotify.

Intressant?
Borgarmedia: DN, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Pingback: Världshistoriens bästa politiska filmer (Sverige) « Röda Lund

 2. För att den inte är apokalyptisk utan dystopisk? En av filmens och bokens (Do Androids Dream of Electric Sheep?) stora förtjänster tycker jag.

 3. Dystopisk är den. Men det är Alien 3 också.

  En film kan väl vara både och iofs. Men det kanske är så att det inte inträffat en katastrof i Blade Runner, även om jag ser det så, för att staden är helt förfallen.

  Sen är ju inte filmen speciellt lik Philip K. Dicks bok.

 4. Alien 3 är en helt okej film, men jag skulle inte direkt klassa den som apokalyptisk eller postapokalyptisk. De är ju faktiskt instängda på en relativt klent beskriven fängelseplanet hela filmen. Jorden och resten av samhället kanske finns kvar i högsta välmåga? 😉

  Sen håller jag med om att utelämnandet av Road Warrior verkligen är en miss. Och Blade Runner är väldigt bra, men jag tycker att den faktiskt är lite överskattad även om den är superb. Det finns ju många andra bra SF-filmer, t ex Aliens, som jag tycker hör hemma i den absoluta toppen. Sen är det märkligt att de inte gjort några vettiga filmatiseringar av William Gibsons böcker, de hade nog kunnat bli bra. Det är ju inte riktigt postapokalyps dock, även om det är efter ett ryskamerikanskt krig och i en rätt dystopisk framtid.

 5. ”A boy and his dog” har vi med Don Johnsson. En klassiker på sitt sätt. Australiensiska ”Den Tysta Jorden” är en hit. ”Solyent Green” som listas är inte alls någon post-apokalyptisk film, det är en om överbefolkning.

 6. Jo, det är sant, men det är ju bara en novell och man får inte med särskilt mycket om själva världen Gibson målar upp. Jag tänkte mer på hans två trilogiserier.

  Gillar Johnny Mnemonic för övrigt, även om den känns lite ”corny” idag 🙂

 7. Pingback: Världshistoriens bästa politiska filmer (USA) « Röda Lund

 8. Pingback: Postapokalyptiska filmer - hur kan man missa Blade Runner? | Anarres