Folk dör av influensa

Det är sanningen. Folk dör av influensa, alltid och varje år. Eller egentligen där man oftast av följdsjukdomar man får på grund av influensa. De som oftast dör är gamla och små barn. Men även en del andra, överviktiga, hiv-sjuka, folk med diabetes, immunbristsjukdomar och liknande. I vanlig säsongsinfluensa så är det så. Men i svininfluensan är det inte riktigt så. De som oftast dör i vanlig influensa blir knappt sjuka av svininfluensa och/eller smittas i princip inte alls. Dvs gamla får inte svininfluensa. Därför är dödligheten lägre i svininfluensa än i vanlig influensa.

En sak som är värre med svininfluensan är mediauppmärksamheten. Media skriver och har skrivit spaltmil om denna influensa. Det kan få en del människor att tro att den är värre än andra, vilket den alltså inte är. Media skrämmer alltså upp folk för än det ena, än det andra. Helt i onödan.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Utsikt från höjden, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Advertisements
 • Pingback: Ingen vaccinbrist | Svensson()

 • gastlind

  Viktigaste skillnaden är ju ändå att de som normalt sett ”aldrig” blir svårt sjuka – fullt friska 20-30 åringar dör i nya flunsan.

 • Klart meda skrämmer upp.
  Kolla vilka som sitter i styrelsen för GlaxoSmithKline, bolaget som tillverkar vaccinet. Rupert Murdochs son samt ett par mön till med mediaanknytning. Gissa sedan hur det kommer sig att det är sån mediahausse runt svininfluensan….

 • Jag kommer att tänka på min lärarinna i småskolan som förklarade för oss att vi skulle vara glada att vi levde i modern tid och slapp vara rädda för allt möjligt, spöken, onda andar och sånt, som folk var rädda för förr.

  Jag börjar undra om vi inte ska börja avundas dem som en gång bara behövde vara rädda för spöken och onda andar :-).

 • Anders_S

  gastlind: Det är fel. Även i vanlig influensa insjuknar människor i de åldrarna och dör. I ungefär samma utsträckning som nu. De som dör tillhör i stort sett alltid nån grupp med nedsatt immunförsvar eller nån annan sjukdom.