Somalier, sol och autism

Det har visat sig att somaliska barn i Sverige löper större risk att bli autistiska än andra barn. Orsaken till detta är inte helt klarlagda, men något som man misstänker är D-vitaminbrist hos kvinnorna när de är gravida. Huvudkällan för D-vitamin är solen, men också fisk, ägg, smör och mjölk är viktigt.

En traditionell svensk mathushållning är förmodligen viktig och dessutom är det viktigt att utsätt sig för direkt solsken på skinnet. Människor med mörkt skinn har svårare att bilda D-vitamin från soljuset och behöver alltså mer sol än vi bleka nordbor. Det betyder också att den muslimska heltäckande klädsel som många somalier i Sverige fått för sig att bära innebär att risken för D-vitaminbrist ökar ytterligare.

Problemet med autism får även andra konsekvenser. Somalier har börjat skylla på vaccinationer mot mässling, röda hund och påssjuka och att de orsakar autism. Dett rykte är falskt och har motbevisats av många vetenskapliga studier, men ryktet lever kvar i många kretsar och har alltså spritt sig in bland somalier i Sverige. Om man inte vaccinerar mot mässlingen kommer det att innebäre att barn som dör i mässlingen snart är tillbaka i Sverige. I världsmåttstock är mässlingen fortfarande en av världens farligaste sjukdomar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Somalier, sol och autism”

 1. ”En traditionell svensk mathushållning är förmodligen viktig”

  Själv har jag undrat om det inte är just övergång till svensk mathushållning kombinerat med genetiska faktorer som gjort att även fetma och övervikt är överrepresenterat hos personer med somalisk bakgrund i Sverige. Gäller i synnerhet kvinnor och barn.

  Vad gäller klädesvalet är det nog rätt irrelevant då det är UV-strålar man är ute efter vid vit-D-konversion. Handlar väl helt enkelt om att mörk hy i sig har sämre D-konverterande förmåga och att Sverige har få soltimmar jfr med Somalia.

  Avhjälpes med Vitamin D-tillskott.

 2. Fast varför just somaliska barn? Om mörk hud ökar risken för D-vitaminbrist och detta skulle vara orsaken borde väl även andra mörkhyade löpa samma risk?

  Annars borde det vara lätt att åtgärda, bara att knapra D-vitaminpiller.

 3. Jan Wiklund: man kan förstås jämföra med andra mörskinande grupepr ochs e, Något som jag inte tror har gjorts. Folk från gambia, etiopien och Eritrea som ju också finns i större utsträckning i Sverige. Men dessa klär sig i allmänhet annorlunda och får alltså förmodligen mer sol. Sen kan det naturligtvis finnas ärftliga orsaker också.

  Jag har läst om det hela tidigare, i vetenskapliga tidskrifter och det finns också ett annat problem förknippat med somalier. Somaliska barn i Sverige har oftare än andra låg födelsevikt (också enligt en vetenskaplig tidskrift). På grund av kvinnlig omskärelse kan förlossningar vara ett större problem (i all fall verkar kvinnorna tro det) för somaliska kvinnor än för västerlänningar och små barn kan göra det lättare att föda. Därför har det förekommit att somaliska kvinnor svält sig för att få mindre barn. Undernäring rent generellt kan kanske också vara en förklaring.

  Läs mer här:

  http://www.expressen.se/ledare/1.1233611/sol-och-slojmoln

 4. Det kommer att bli ena jävla problem om att övertyga det somaliska communityt om att ryktena om vaccinen är falska tyvärr. Så länge jag var lokalpolitiker i Hjällbo och Hammarkullen var somalierna alltid extremt misstänksamma mot alla propåer (med all rätt kanske) som kom utifrån och de tenderade tyvärr att lita mer på sina klanäldste och skvaller än på forskning.

 5. Är det någon som läst undersökningen som sådan eller förlitar sig alla på pressuppgifter? Pressen är inte alltid den bästa läsaren av vetenskapliga undersökningar och har ibland en förmåga att ”hoppa över” reservationer och förbihåll och därigenom inte skilja mellan hypoteser och sådant som är visat.

  Jag säger inte att det är så i detta fallet, men då ämnet som sådant kan tilldra sig mörka krafters intresse är det extremt noga att diskussionen bygger på vetenskapliga fakta.

 6. Allianspartisten: Jag har redan angivit länkar till vetensskapliga tidskrifter och har läst om det i Forskning & Framsteg, läkartidningen med flera. Det var uppmärksammat redan för över ett år sen.

  Att autism är vanligare bland somalier i Sverige är fastslaget, att D-vitaminbrist är vanligare är fastslaget. Att hudfärg och klädsel spelar roll för D-vitmaninbrist är också vetenskapligt bevisat. Samband mellan D-vitaminbrist och autism har inte påvisats.

 7. Anders_S:
  Du beskriver ganska bra vad jag är ute efter.

  Några faktorer anses fastslagna (överrepresentation autism, överrepresentation D-vtaminbrist, hudfärgens påverkan på förmåga att ta upp D-vitamin) medan en faktor inte är fastslagen (samband D-vitaminbrist och autism) och bums hakar pressen på med hypoteser, som om än gjorda från en vetenskaplig utgångspunkt, inte i nuvarande forskningsläge är visat.

  Det vi pratar om är oerhört komplexa samband och i nuvarande forskningsläge så tror jag att denna typ av diskussioner förs bäst i vetenskapliga facktidskrifter och inte i dagspressen.

Kommentarer inaktiverade.