Problemen i våra segregerade förorter fortsätter

Först var det Vellinge där en rasistisk mobb med eldunderstöd från sverigemoderaten och kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman vill förhindra att områdets etniskt rena och segregerade karaktär bryts genom att inga flyktingar eller andra som avviker från mönstret som finns i den isolerade enklavkommunen söder om Malmö.

Oroligheterna i det segrgerade utanförskapsområdet Vellinge har nu dessutom spridit sig utanför den skånska myllan. Under natten till idag tände någon eller några på en skola i det starkt segregerade utanförskapsområdet Torslanda där förvirrade och inskränkta åsikter sen länge haft ett stort inflytande och fått stort utrymme. Det är tyvärr vanligt att inskränkta åsikter sprider sig i den typen av klassmässigt och etniskt rena enklaver. Men att det skulle få så allvarliga följder som att folk tänder eld på en skola hade väl ingen räknat med.

Men det är väl som med andra liknande händelser, när invånarna inte riktigt vet hur de ska ta itu med de problem som drabbat dem kan det ta sig destruktiva uttryck, som rasistmobbar och skolbränder. Det bästa vore att, istället för att enbart ta avstånd från rasismen och mordbränderna, ta problemen med utanförskap och isolering i dessa områden på allvar.

Insatser för att minska isoleringen och segregationen bör därför sättas in omedelbart. I fallet Torslanda betyder det att det bara ska byggas hyresrätter de närmaste åren. Fler fritidsgårdar måste byggas liksom andra saker som kan ge ungdomar en intressant och skapande fritid så att skolbränder kan undvikas. Vidar eär det nödvändigt att minska bilismen för att få bukt med en del problem. att sitta i sin egen bil på väg till jobbet varje dag är i sig självt isolerande och avviker kraftigt från normen i en modern storstad. Kollektivtrafiken bör byggas ut och trängselavgifter för att köra in till centrala Göteborg bör införas för att en utveckling mot mindre bilism kan underlättas.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Under den lugna korkeken, Röda Berget, Röda Lund, Skribenten,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Klarar ni inte att följa kommentarsreglerna så tas inte er kommentar in.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • anonym

  Jag håller med dig fullständigt. Idag lever vi mer segregerat än någonsin. Speciellt i Göteborg. Media uppmärksammar bara saker som händer i de invandrartäta förorterna det gör så att det blir ännu mer segregerat.

 • Daniel

  Att knyta ihop denna skolbranden innan någon form av undersökning har utförts väldigt långsökt. Dessutom, sjyst stämpel du ger folk som bor i det ”etniskt rena” torslanda.
  Tror heller inte att bara för man bygger lite hyresrätter så kommer alla skolbränder i världen att försvinna, ganska naivt att tro det.

 • P

  Väl rutet broder. Att moderaterna kör SD:s politik är helt sjukt, men föga förvånande. Skrev ett litet inlägg om det för ungefär ett år sedan, läs gärna: http://trumperra.blogspot.com/2008/11/sd-har-lyckats.html

  Dock så vet jag inte om det var någon som tänt på skolan i Torslanda. Enligt ett första uttalande från polis/räddningstjänst så hade det börjat brinna i en bil parkerad bredvid skolan. Segregationen är lika total ändå, men källkritiken kanske brister just här?

  Kampen fortsätter!

 • Anders_S

  Daniel: Det är lite ironiskt och jag driver med hur det brukar låta om miljonprogramsförorterna. Jag tror inte skolbranden har nåt med rasism att göra egentligen.

 • Anders_S

  P: Jag tror inte på allvar att skolbranden har med rasism att göra. Däremot kan det mycket väl vara anlagt. I bilen eller i skolan.

 • Jan Wiklund

  Ack ja, folk som har växt upp i bankligor och företagargäng ägnar sig gärna åt klipp och andra våldsamheter som vuxna. Det sociala arvet förnekar sig aldrig.

 • Henrik

  Bilden av Torslanda du målar upp är helt fel, kanske 0.5% av befolkningen här är rasister, jag vet eftersom jag bor här i Torslanda och här hela mitt liv. Du är så extremt trångsynt och dina fördomar om folk är helt otroliga.

 • Anders_S

  Henrik: Du har ingen koll på sanningen uppenbaligen. SD har mellan 2 och 7 % av rösterna i distrikten som tillhör Torslanda SDN. Sammantaget har man en högre andel i Torslanda än i Göteborg som helhet. Det har länge, länge funnits organsierade nazistgrupper i Torslanda. I de flesta delar av Göteorg är sådant något okänt.

  Kontentan av detta är att rasism frodas i Torslanda. I större utsträckning än i de flesta delar av Göteborg.

 • Lysande blogg. Fullständigt lysande.
  Och nu har Torslandaskolan brunnit opp………..

 • Henrik

  Jo visst har vi haft problem med nazister här, men det existerar knappt längre, bara få idotiska fjortis nazister. De invandrare jag känner som bor här ute, och det är 10+, har aldrig känt sig det minsta hotade här ute, eller ens blivit kränkta på något sätt. ”rassegängen” bildas som svar till när gäng från biskopsgården kommer hit och ska slå ner torslandabor, det var så ganska länge, fram tills nu, då problemet nästintill försvunnit. Förövrigt ser jag inget problem att SD är stora i Torslanda, då folket själv röstat fram dom demokratiskt, och SD är ett demokratiskt parti, vare sig du tycker det eller inte.

 • Anders_S

  Ja, Henrik, så har du då bevisat att jag har rätt. Det är inget problem med rasister säger du, bara de är demokratiska, och du säger också att du bor i Torslanda.

  Och det var ju det jag hävdade. Rasister är vanliga i Torslanda och du kanske är en av dem.

 • Bengt-Eric Dahl

  2009-12-01. Att ingen politiker gör och har något vettigt åt segrationen är väl det största och allvarligaste problemet.Hade de s.k etaberade partierna skött invadrar / fyktingpolitiken på ett bra sätt hade inte SD fått de sympatisörer de tydligen enligt opinionsmätningarna nu har. Det ÄR problem tyvärr. Det beror till största delen ( förutom tidigare nämnda , bristen på jobb. Mvh Bengt-Eric Dahl Uddevalla

 • Pingback: Självklart ska alla få bo var de vill | Svensson()