SD kan tacka Aftonbladet

Sverigedemokraterna (SD) har just nu stöd från nästan 6% av väljarna enligt den senaste opinionsundersökningen från Sifo. Stödet för SD är klart större än stödet för Kristdemokraterna (KD) eller Centerpartiet (C). Anledningen till att stödet ökat så mycket är enkel.

Nämligen den stora exponering som SD fick då de tilläts skriva en rasistisk debattartikel i Aftonbladet. Det är nämligen meningslöst att dra fram attt SD är rasister om man vill minska stödet för dem. De som ger eller kan tänka sig ge stöd till SD vet att de är rasister och det är ju en av de viktigaste anledningarna till att rösta på SD. Att visa upp detta betyder alltså ingenting.

Men att ge SD utrymme i Aftonbladet innebar att man legitimerade dem som parti. Något som gjort det lättare för människor att ta sig över den särr som funnits mot att ge stöd till fascistiska partier. Aftonbladet gjorde genom sitt agerande SD till ett rumsrent parti och det är mycket allvarligt. För det var vad som behövdes för att SD skulle kunna få så mycket stöd att de eventuellt kan ta sig in i riksdagen i nästa val.

Om opinionsundersökningen skulle varit ett valresultat så hade den också inneburit en borgerlig regering av något slag. Det är svårt att se att SD på något sätt skulle ge stöd till nån annan typ av regering och jag kan inte se något borgerligt parti som kan tänkas ge stöd till nån regering med vänsterpartiet i.

Aftonbladet och många andra bröt i samband med den bisarra rasistartikeln i AB i de grundläggande reglerna för att bekämpa partier av SD:s typ:

 • För det första bör man inte göra det högerpopulistiska partiet till en partipolitisk stridsfråga mellan sig.
 • För det andra bör man inte lyfta upp högerpopulisternas frågor på den politiska agendan, eller försöka vinna till sig opinionen genom att anamma högerpopulisternas språkbruk.
 • För det tredje bör man inte bjuda in högerpopulisterna till debatt i forum dit de själva inte vunnit tillträde av egen kraft
 • För det fjärde bör man inte bemöta hotet från högerpopulisterna med blocköverkridande överenskommelser.
 • För det femte så måste vänsterpartierna åter börja sträva efter ett samhälle byggt på generell välfärd och jämlikhet.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

22 Replies to “SD kan tacka Aftonbladet”

 1. Jag är för fritt informationsutbyte. Att folk vill rösta på ett parti som SD beror inte på att Aftonbladet skriver om dem. Att Aftonbladet skriver om dem gör dock att folk får upp ögonen för att SD är ett sådant parti som de ville rösta på. Är man meningsmotståndare till SD så angriper man dem rimligen genom att bemöta argument eller genom att övriga partier tilltalar folk – inte genom att tysta ner dem. Man skall låta folk bilda sig en egen uppfattning och inte vara fascist som tror sig veta bättre om vad folk skall tycka eller ej.

 2. Jag tror inte att det är publiceringen i aftonbladet som gjort att SD gått framåt i undersökningen. jag tror att det har att göra med att riksdagspartierna inte tar debatten med SD. Det är livsfarligt att låta dem stå oemotsagda. Och om vi ska göra anspråk på att vara ett demokratiskt land kan vi inte censurera partier vars åsikter vi inte stödjer. Vi kan inte anklaga andra för att vara odemokratiska och sedan vara det själva.

  Att inte ta debatten med SD och att utestänga dem från media gör även att de kan spela på att de är martyrer, att etablissemanget motarbetar dem och det gagnar bara deras syften.

 3. Du är så ödmjuk och ger AB ”skulden” för SD:s ev riksdags inträde, men du skall nog titta på dina vänster kamrater också.
  De som skriker rasism och främlingsfientlighet vid varje kritik av mångfalden.
  Hör du till dem som tror att i vår tids cybervärld går att tiga bort SD så kommer du att bli nedstämd en september dag nästa år.
  Integrationspolitik enligt Clint Eastwood. Det hjälper inte att sitta i ring och sjunga Kum-ba-yah. Det är precis det ni gör.
  Nästa val kommer att bli mycket spännande.

 4. Så du tror allvarligt att det är bättre att sopa SD under mattan? Ja, det har ju gått bra de senaste 10 åren. Inför förra valet var SD’s inflytande i kommuner runt om i landet ytterst marginell. Efter valet 2006 sitter de som vågmästare i flera kommuner

  I riksdagsvalet fick ”Övriga” partier, 2002 – 3,12% av rösterna, 2006 – 5,67%, skulle tro att många av deextra 2% tillhör SD

  Metoden med att ignorera, sopa dem under mattan, negligera dem, utesluta dem, har nu provats, kanske dax att ta en diskussition med dem och låta dem visa upp sina smutsiga byk, för både du och jag vet att deras politiska agenda inte håller i längden. Debattartiklen du refererar till innebar inte precis någon positiv PR för SD, två topppolitiker avgick strax därefter. Vilket i sig är konstigt för de om någon borde veta vad SD faktiskt står för.

  De som väljer att rösta på SD, är nog ganska medvetna om var de står och vilka åsikter de står för, det är de som är lite tveksamma man måste övertyga om att SD inte är ett parti för just dem.

  // Anders

 5. Jag tror att ni har en naiv syn på hur saker och ting fungerar när ni tror att det går att debattera med fördomsfulla rasister som SD. Det fungerar inte. Isolering och utfrysning fungerar däremot. Det har vi sett i Sverige. Här har har den typen av partier som SD inte fått genomslag just på grund av att den allmänna attityden varit isolering och utfrysning. I Danmark och Norge har man agerat annorlunda. Konsekvenserna vet vi.

  Mn detta är bara en mindre orsak. Den viktigaste orsaken till SD:s framgångar i opinionen under senare tid och till framgångarna för FRP och DF är att vänstern i bred mening övergivit klasspolitiken. Man har övergivit den generella välfärdspolitiken, den solidariska poliitken med jämlikhet och kalssutjömning som mål. När man gjort detta har man lämnat fältet fritt för borgerliga lösningar i främlsingsfientlig, nyliberal eller konservativ tappning.

 6. ”Isolering och utfrysning fungerar däremot. Det har vi sett i Sverige. Här har har den typen av partier som SD inte fått genomslag just på grund av att den allmänna attityden varit isolering och utfrysning. I Danmark och Norge har man agerat annorlunda. Konsekvenserna vet vi.”

  Hohoho.

  Herregud så beskäftig. Men det är ju en av nöjena med att läsa den här bloggen. Beskäftiga idioter du skulle kunna ta betalt för!

  Häpp

 7. Börjar bli dags att gå med i AFA, kommer de in i riksdagen hoppas jag att det blir massiva demonstrationer, det är inte rätt och rimligt att vi får in nazister i riksdagen.

  Kommer de in i regeringen kommer det bli ännu allvarligare respons.

  Det är oacceptabelt att ha SD i riksdagen, punkt slut.

 8. Och det är vi som är naiva? Hur lätt tror du det är att debattera med fördomsfulla kommunister då?

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

  Vänstern föredrar folkrätt och kollektiva rättigheter. Vänstern är alltid ivrig att tvinga individen att offra sina intressen för i stort sett vilken utsatt grupp som helst. Inget gör dem lika osjälviskt belåtna, om du tillåter att jag skriver så otrevligt själviskt i din blogg.
  Därför tror jag SD kommer in i riksdagen nästa år, folk börjar bli förbannade på ert handlande, mer än vad man gilla SD politiken.
  Så anklaga inte AB för mycket.

 9. Leffe45: jag vet inte vilka du menar med vänstern, men det känns som om du menar sossarna och vänsterpartiet. Jag tillhör inte något av de partierna så blanda inte ihop mig med dem.

 10. Anders, man skulle nästan tro att vi är samma person. Även jag får ett gäng bokstavsförändringar när jag blir upphetsad i skrivandet. Ta ett djupt andetag.

  I alla fall, det var inte alls det som skulel kommenteras. Jag tror fortfarande att, om man bara kan argumentera emot dessa individer, och göra det på ett korrekt sätt, med underbyggande fakta, så kommer snart gemenen man att inse att SD står för en politik som i längden inte är hållbar. Kan man inte med fakta understödja sina påståenden, så bör det innebära att, antingen är man själv helt fel ute, elelr så ligger det en sanning i det som SD för fram.

  För hela SD’s agenda är ju inte felaktig, problemet är, om man skall vara med att styra detta landet så måste man vara med på alla nivåer. Miljöpartiet blev ju också varse om det i samband med att de var på väg in i riksdagen.

  // Anders

 11. ”Nämligen den stora exponering som SD fick då de tilläts skriva en rasistisk debattartikel i Aftonbladet. Det är nämligen meningslöst att dra fram attt SD är rasister om man vill minska stödet för dem.”

  Kan det inte lika gärna skälet vara det ”martyrskapet” SD fick när AB vägrade publicera annonser (http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article71407.ece) och andra liknande händelser?

  Jag tror det är naivt att tro att SD kan tigas ihjäl. Bättre är att ta debatt oms sakfrågorna för där hänger det inte ihop.

 12. SD har vuxit eftersom journalister många journalister också är glada över att partiet numera enbart är islamofobiskt och inte antisemitiskt. Sådana åsikter delas av ledarskribenter på SvD och DN.

Kommentarer inaktiverade.