CIA:s smutsiga affärer i Pakistan

Den US-amerikanska säkerhetstjänsten CIA betalar ut stora pengar till den korrumperade pakistanska militära säkerhetstjänsten Inter-Services Intelligence (ISI). En tredjedel av ISI:s budget uppges komma från CIA och en del av pengarna är enligt uppgifterna i Los Angeles Times rena prisjägarpengar där ISI får betalt per dödad eller gripen ”extremist”:

The Inter-Services Intelligence agency also has collected tens of millions of dollars through a classified CIA program that pays for the capture or killing of wanted militants, a clandestine counterpart to the rewards publicly offered by the State Department, officials said.

The payments have triggered intense debate within the U.S. government, officials said, because of long-standing suspicions that the ISI continues to help Taliban extremists who undermine U.S. efforts in Afghanistan and provide sanctuary to Al Qaeda members in Pakistan.

Det är känt att delar av ISI samarbetar och stöder talibanerna och liknande grupperingar i Pakistna. Detta innebär att en del av CIA:s pengar kan gå till de som de vill bekämpa liksom till privata bankkonton tillhörande korrupta officerare i ISI:

The ISI has used the covert CIA money for a variety of purposes, including the construction of a new headquarters in Islamabad, the capital. That project pleased CIA officials because it replaced a structure considered vulnerable to attack; it also eased fears that the U.S. money would end up in the private bank accounts of ISI officials.

[…]

A report distributed in late 2007 by the National Intelligence Council was characteristically conflicted on the question of the ISI’s ties to the Afghan Taliban, a relationship that traces back to Pakistan’s support for Islamic militants fighting to oust the Soviets from Afghanistan.

Samtidigt ska man ha klart för sig att dessa hemliga CIA-pengar bara är en mycket liten del av stödet från USA till Pakistans regim.

Läs mer om ISI, terrorism och deras kontakter med jihadister.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “CIA:s smutsiga affärer i Pakistan”

  1. Så det går bra för CIA att skicka pengar till mellanösternländer utan att deras bankkonton fryses?

  2. Barbara Ehrenreich menade, i en intervju som jag tror finns på YouTube, att USA närmast är ett U-land, bör jämföras med ex. Brasilien, inte med de västliga välfärdsstaterna.
    Det tror jag är alldeles riktigt, men det kommer liksom inte fram i svenska USA-beundrande media.

Kommentarer inaktiverade.