Muslimsk fundamentalism kan vara ett problem

Men då pratar jag om situationen för befolkningen i länder där muslimska fundamentalister har makten eller har starkt inflytande. Länder som exempelvis det med USA allierade Saudiarabien där kvinnor i stort sett inte har några rättigheter alls. Eller turist- och oljeländer som Dubai och Abu Dhabi eller nåt annat av emiraten i Förenade Arabemiraten där kvinnor inte har fler rättigheter än i Saudiarabien. Inte i något av länderna finns det heller allmän och lika rösträtt för alla invånare. Det är odemokratiska länder så det förslår och de är också kvinnoförtryckande. Men allierade med USA och västvärlden och då tycks det inte spela nån roll, eller?

Ett annat land där muslimska fundamentalister (som Al-Shabaab) styr i delar av landet är Somalia där kvinnors bristande rättigheter och de ålderdomliga och barbariska bestraffningsmetoderna visas tydligt genom fallet med en ung kvinna som stenats till döds.

Samtidigt visar det kaotiska och besvärliga läget i Somalia och Afghanistan att utländska invasioner, ockupationer och militära operationer inte kan lösa problemen med fundamentalistiska och diktatoriska regimer. Man kan inte störta dem genom utländska militära interventioner. Det är ländernas egna befolkning som måste göra detta och det kommer då att ske när befolkningen vill det, inte när väst vill det. Det väst som ju för övrigt håller andra liknande fundamentalistiska regeringar under armarna som jag påpekat ovan.

Så visst kan fundamentalism i muslimsk tappning, precis som i kristen tappning vara ett problem, men dock inte i Sverige. I Sverige är det inget samhällsproblem alls, utan ett mindre problem som enbart drabbar en mycket liten del av befolkningen.

Sverige har cirka 100 000 troende muslimer (utav de cirka 500 000 människor som kommit hit från muslimska länder) varav kanske nåt tusental är anhängare av nån form av fundamentalistisk tro. Kristna fundamentalister är betydligt fler (cirka 100 000 bara i pingströrelsen). Det är själklart helt okej att kritisera religion, islam, kristendom osv och fundamentalism, men det är ingen speciellt viktig fråga att få kritisera muslimsk fundamentalism. Helt enkelt för att det är ett litet problem i Sverige.

Intressant?
äs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Muslimsk fundamentalism kan vara ett problem”

 1. Fast OM det är så som Pekgul skriver i sin artikel. (Jag skriver OM eftersom jag inte har några som helst egna erfarenheter an händelserna). Om det är så, då är det väl något som bör uppmärksammas, åtminstone av polis och sociala myndigheter i de berörda områdena?

  Det är ju helt sant att det är ett negligerbart problem i Fagersta, Tranås och Borås, men för den som drabbas av det i Rinkeby så är det ju ett påtagligt problem i vardagen och det ska vi väl inte bara avfärda med att ”det är värre än i Saudiarabien”. För även om det bara drabbar ”en mycket liten del av befolkningen” så är trots allt dessa delar av befolkningen precis lika mycket värda samhällets skydd som vem som helst av oss andra som bor i Sverige.

 2. Svensson
  du är en trist frihetskämpe…som tycker att det är ok att samhällsproblemet drabbar en ”mycket liten del av befolkningen”. Kan du precisera hur många som är acceptabelt? 10? 100? 200? 300? 1000? var går din gräns?
  Reaktionärer som jävlas med folk, det är ok för dig i vårt land? Och till dig Jonas, jag har en egenupplevd erfarenhet av detta, just detta. Och övertron på sociala myndigheter och polisen….I say no more.

 3. Olle, det är väl inte någon specifikt muslimsk verksamhet att just kasta stenar på brandbilar..? Du blandar ihop grupper här. Ungdomar som lever rövare i förorter gör inte det för att de är muslimer, utan det är tvärtom så att fundamentalisterna ofta är rätt skötsamma. De är inga gangsters eller rubbade tonåringar, även om de har usla värderingar.

  Däremot köper inte jag heller den här grejen om att man inte skall gå hårt åt muslimska fundamentalister bara för att de är en liten grupp för tillfället. Den typen av retorik brukar ju för övrigt avfärdas från vänsterhåll när den kommer från deras motståndare och handlar om att man kan ägna sig åt att debattera värre konflikter än t ex Israel-Palestina, sett till hur många som omkommer i våldet där jämfört med hur många som mördas i andra länder. Våldsamma ”nationella” är också en liten grupp, men dem är det ingen som säger att man skall tiga still om.

 4. Gustav H, det där med att alla överfallsvåldtäkter i Oslo är utförda av folk från muslimska länder. Är det något som är viktigt att ta tag i eller uppmärksamma?

 5. Björn, trakasserier om tvättstugan är ett samhällsproblem som drabbar en del av befolkningen. Kan du precisera hur många som är acceptabelt? 10? 100? 200? 300? 1000? Var går din gräns?

  Tokstollar som jävlas om ludd i torktumlaren, är det ok för dig i vårt land? Ha rdu egen upplevd erfarenhet av detta, just detta? I say no more.

  Danne, du menar att det skulle vara genetiskt med våldtäkter, särskilt som du inte kan uppvisa den minsta sorts källa? Du vet naturligtvis att övervallsvåldtäkter ligger i minoritet.

 6. Jag måste framföra en ursäkt för mitt aggressiva påhopp igår. Var bara så himla trött på vänsterbloggare som till varje pris försvarar islam.

  Först och främst är islam en ÅSIKT. Åsikt kan man byta närhelst man vill! Det känner du väl till! Åsikter skall kunna kritiseras utan att man beskylls för rasism, eller hur?

  Åsikter behöver heller inte försvaras såvida man inte instämmer i själva åsikten, eller hur? Problemet är att vänsterbloggarna inte vet något om själva åsikten (islam)dom blint försvarar!

  Jag upplever att de som förfäktar åsikten islam ägnar sig åt draksådd. Eftersom Koranen och haditherna är en tämligen grym

  Här kan du söka i Koranen:
  http://quod.lib.umich.edu/k/koran/simple.html
  Här kan du söka i haditherna:
  http://www.guidedways.com/searchHadith.php
  Islaminfo, proislamsk:
  http://www.islamguiden.com/
  islaminfo, antiislamsk:
  http://www.sanningenomislam.se/utdrag_ur_koranen.asp
  info om haditherna (sunna): http://sv.wikipedia.org/wiki/Hadith
  (under hadithernas ursprung …nämns dom sex kanoniska, bl a Sahih Muslim.

  OBS! surah (sura) kapitel i själva Koranen!

  Allt detta innebär att den som säger att det och det står inte i Koranen pratar vilseledande, ifall det står i någon av de sex kanoniska (allmänt accepterade) haditherna.
  Sunni är 90 % av alla muslimer och vad jag sagt om de sex kanoniska haditherna gäller sunni. Shia har jag sämre koll på, men t ex Iran stenar. Al Shabaab i Somalia är sunni. Deras steningsföreskrifter hittar du lätt i hadithen Sahih Muslim t ex. Dessvärre är det så att de som hävdar att stening ej föreskrivs av islam negligerar faktumet att det klart föreskrivs i de kanoniska haditherna! Sahih Muslim är dessutom den näst viktigaste hadithen! Den kan inte negligeras. Däremot hävdar jag inte med bestämdhet att stening föreskrivs i de enskilda fallen som omskrivits.

  Eftersom Koranen själv föreskriver piskning för sex utanför äktenskapet, men Sahih Muslim föreskriver stening i vart fall när båda är gifta (på olika håll) så är min slutsats att båda tolkningarna är korrekta! För Muhammeds ord och exempel skall följas.

  Sura 33:36 skriver: ”‚Ķden som är olydig mot gud och hans apostel (Muhammed), är fången i uppenbar villfarelse.”

  Allt kompliceras ytterligare av att omnumrering av koranens verser verkar ha skett.

  Du skall förstås ha rätt att ha vilka åsikter du vill utan att jag skall bete mig som en gris!

  Återigen, jag ber om ursäkt för det fullständigt idiotiska påhopp av mig, som jag med all rätt skäms för! Du är en bra bloggare!

 7. Klartexten: ursäkten godtagen.

  Sen är det så att jag inte försvarar islam. Inte någon religion. Och sanningen är att du kan hitta uppmaningar till och försvar av stening, incest, mord med mer också i bibeln. SÅ rent skriftmässigt föreligger inga större skillnader på kristendom och islam. Alltså handlar det om uttolkningar. OCh då dominerar icke-fundamentalistiska tolkningar inom både islam och kristendom. Dessa ser jag inget problem med. Fundamentalistiska ritkningar är små, även inom islam, även om de idag kanske är större i den religionen än inom kristendomen.

  Betänk att det största muslimska länderna är Indonesien, Indien, Pakistan, Egypten och Nigeria. Vad jag vet så dominerar inte fundamentalistiska tolkningar i något av de länderna, även om inflytandet i Pakistan och Egypten har varit och är växande.

  De länder där fundamentalistiska tolkningar dominerar och/eller har stort inflytande är i huvudsak USA-allierade länder (Saudiarabien, Arabemiraten, Egypten, Pakistan). Därutöver så finns ju Iran, Somalia och Afghanistan. Det sistnämnda landet styrs ju dessutom i alla fall delvis av en USA-stödd regim.

  Slutligen får man inte glömma att det var USA som från början såg till att bygga upp det som i dag kallas Al-Qaid och talibanerna i Afghanistan. För att slå mot Sovjet i just Afghanistan.

 8. Kan ju svara Danne, även om frågan är typisk SD-mässigt tjat:

  Det kan mycket väl vara så att alla överfallsvåldtäkter i Oslo har begåtts av folk från muslimska länder. Däremot finns det inget i religionen islam som säger att man skall gå runt och våldta folk. Det finns i många länder, kanske en övervägande del traditionellt muslimska men även många kristna, jämställdhetsmässigt gravt efterblivna kulturer. Om man vuxit upp i en sådan har man nog lika få spärrar emot att begå övergrepp mot kvinnor oavsett om man är troende eller ej. Ja, antagligen fler om man är troende, eftersom ingen religion stipulerar övergrepp mot folk ute i samhället bara sådär, oavsett om de är av rätt religion eller ej. Det är värderingar och inte religion som avgör. De två hör ihop, men är inte ekvivalenta.

Kommentarer inaktiverade.