Den borgerliga politikens pris

Sverigedemokraternas framgångar i opinionen kan stavas en borgelig politik som försämrar för fattiga och vanligt folk plus en arbetarrörelse, inklusive det socialdemokratiska partiet och vänsterpartiet, som kapitulerat för kapitalet. Alla etablerade partier i dagens Sverige gynnar de rika och storkapitalet genom privatiseringar, borttagande av skatter för rika, försämringar av levnadsvillkoren för fattiga, som försämrad a-kassa, sjukpenningsvillkor, försörjningstöd osv. Ja, det som blir bättre gynnar de rika och det som blir sämre slår mot de fattiga. Det är kontentan av borgaralliansens politik. Tyvärr står oppositionen för precis samma politik.

I det läget vänder sig folk till ett parti som står utanför, Sverigdemokraterna (SD). Ett parti som kommer med enkla lösningar, dvs man skyller på andra, man skyller problemen på delar av arbetarklassen, man skyller på en del av de fattiga, invandrarna och flyktingarna. Det är en falsk bild av var problemen ligger. Det är de rika, kapitalisterna och direktörerna som är problemet. Skattesmitarna, fifflarna, bedragarna och de kriminella rika är de som är problemet. De som eventuellt kommer att rösta på SD begår tyvärr ett misstag. SD:s politik gynnar också de rika. De står också för i grunden samma politik som de etablerade partierna.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Morian, Peter Andersson, Röda Lidköping, Peter Karlberg, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Snacka om enkla lösningar när du skyller på kapitalister, rika och direktörer.

  Du och ditt parti är precis lika usla som SD

 • Jimmy Windeskog

  Var det inte du Svensson som förutsåg att SD skulle backa efter debattartikeln i Aftonbladet?

 • Anders_S
 • Pingback: Alla till Vellinge på söndag! « Röda Lund()

 • Jimmy Windeskog

  Möjligt att jag blandade ihop dig med din sektkamrat Jing – sorry.

 • Anders, på vilket sätt resonerar du då när du säger att Anders S och SP är lika usla som SD?

 • Lars

  Nicklas,

  Jag kan saklart inte svara for Anders men jag antar att han menar nar det galler enkla losningar.

  Anders_S skrev att ”Ett parti som kommer med enkla lösningar, dvs man skylle på andra, man skyller problemen på delar av arbetarklassen, man skyller på en del av de fattiga, invandrarna och flyktingarna. Det är en falsk bild av var problemen ligger. Det är de rika, kapitalisterna och direktörerna som är problemet. Skattesmitarna, fifflarna, bedragarna och de kriminella rika är de som är problemet.”

  Ser ut som bade SD och SP kommer med enkla losningar, dvs att man skyller pa andra.

 • Anders_S

  Skillnaden är ju att vi I SP säger att ansvaret står att återfinna hos de som har makten i samhället. De rika och deras allierade. Ansvaret finns alltså hos makthavarna. Det är knappast att skylla ifrån sig. Det är att lägga ansvaret där det hör hemma.

  SD skyller på en av de mest maktlösa grupperna i samhället. Flyktingar och invandrare. Det är att lägga ansvaret på folk som inte är ansvariga. Det är att skylla ifrån sig.

 • Jan Wiklund

  Det är korrekt att ”borgerlig politik” dvs en politik som låter de redan rika få ännu mer och de redan fattiga och maktlösa få mindre ökar motsättningarna och bitterheten i samhället. Det är korrekt att detta gynnar de partier som verkar argast. Det är också korrekt att den som drabbas och söker enkla svar troligast börjar söka syndabockar bland dom som finns närmast.

  Men det är ett problem att vänstern inte märker att det faktiskt finns en viss grund till SDs förenklade lösningar: ojämlikheten ökar med invandring:
  – dels ökar utbudet av okvalificerad arbetskraft vilket sänker lönerna för de outbildade
  – dels försvåras den fackliga sammanhållningen om den tysta gemensamma kunskapen vittrar sönder av att folk har så många olika bakgrunder och knappt ens förstår varandras språk.

  Detta är dock ett problem av samma karaktär som vädret. Det går inte att komma ifrån men man kan rusta sig för det. Globaliseringen är oundviklig och därmed invandringen; frågan är bara om man ska öka konflikterna inom underklassen ytterligare genom SD-politik eller man ska stärka den fackliga sammanhållningen.