HQ Bank – en modern investmentbank

Ursprungligen var HQ Bank en fondkommissionärsfirma som startades av Sven Hagströmer år 1981. 9 år senare blev Mats Qviberg delägare och företaget fick namnet Hagströmer & Qviberg AB. Bankverksamhet med inriktning på rika privatkunder blev så småningom företagets viktigaste verksamhet:

HQ Bank har sitt ursprung i Sven Hagströmer Fondkommission som grundades 1981. År 1990 anslöt sig Mats Qviberg och sedan dess har det hänt en hel del. Bland annat satsade HQ tidigt på tillväxtmarknader som Ryssland och 1998 lanserades HQ Private Banking, som i dag är bankens största affärsområde. Chef för HQ Private Banking sedan juni 2008 är östgöten Andreas Uller, som förutom ett kortare gästspel på ett annat företag har arbetat på HQ sedan årsskiftet 1999/2000.

– Det var hausse i tre månader, minns Andreas Uller om sin första tid på HQ. Sedan sprack IT-bubblan och börsen föll i tre år.
Vid millennieskiftet var HQ:s satsning på private banking fortfarande i sin linda, men i dag är HQ Private Banking den snabbast växande fristående aktören och det ledande alternativet till storbankerna.

Från 2006 heter företaget HQ Bank. Störste ägare är idag Investment AB Öresund som i sin tur kontrolleras av Mats Qviberg och Sven Hagströmer. I samband med finanskrisen och Islands bankrutt år 2008 köpte HQ Bank den isländska banken Glitnirs verksamhet i Sverige och idag är HQ Bank en av de största aktörerna på den svenska börsen. Glitnir var från början Thomas Fischers fondkommissionärsfirma Fischer Partners:

Fjolåret blev turbulent, men för HQ Bank bjöds det också på möjligheter. Under den ytterst stökiga hösten köptes till exempel Glitnir, tidigare Fischer Partners, som nu fusioneras med HQ Bank. Den skakiga marknaden gjorde att priset blev mycket attraktivt. Säljaren hade bråttom samtidigt som det var ont om potentiella köpare.

– En bättre affär än så kan man nästan inte göra. Och att det var vi som köpte Glitnir visar att det bara är vi som har kraft nog att ta tag i affärer. Vår litenhet och vår begränsade exponering på kreditmarknaden gör att vi är starkare än andra banker. För den skull är det ingen som hoppas på att oron på finansmarknaderna ska hålla i sig.

– Det jag önskar mig mest av 2009 är mer stabila förutsättningar. Vi har lyckats dra fördelar av att det har varit stökigt, men egentligen vill vi ju bara gneta på med det vi är bra på, nämligen att hjälpa våra kunder med individuellt anpassad kapitalförvaltning och ekonomisk rådgivning, säger Andreas Uller.

Under hösten 2008 undersökte också HQ Bank om det var möjligt för dem att köpa den krisdrabbade investmentbanken och finansfirman Carnegie. Det blev dock ingen sådan affär.

Läs mer: SVT, Fokus, Aktiespararna, DN, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

 

Tags: , , , , , , , ,

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!