Ockuperat hus i Stockholm utrymt

rinkeby13_61302979

Ett ockuperat hus i Rinkeby har utrymts av polisen. Huset var tidigare kontor för Stadsdelsförvaltningen i Rinkeby och ska rivas. Ockupationen har pågått i en vecka och har fungerat som en träffpunkt för en del av befolkningen i området. Det ska rivas, men ockupanterna har andra idéer för huset:

Det 7 000 kvadratmeter stora huset står tomt sedan ett år tillbaka då Stadsdels-förvaltningen med 400 arbetstillfällen flyttade till Kista. I september i år bestämde politikerna att huset ska rivas.

– Huvudanledningarna till att det gamla förvaltningshuset i Rinkeby ska rivas är att det finns ett konkret inkommet ockupationshot mot huset. Sedan är det kostnaden, det är dyrt att betala för den tomma lokalen, sa Lotta Häger på Stockholms stads fastighetskontor till Mitt i Tensta Rinkeby 22 september 2009.
Men huset hann inte rivas innan huset ockuperades.

Själva rivningen kostar fyra miljoner kronor. Rinkebyhusets vänner menar att lokalerna är i gott skick och lätt kan omvandlas till bostäder eller möteslokaler.
Huset är absolut inte i värre skick än de flesta hus i Rinkeby. Varför ska de riva ett sådant hus istället för att renovera det?

– Kommunen följer planerna för Järvalyftet. De vill ”lyfta” området, och bygga köpcentra istället för bostäder, så det går att tjäna pengar, säger Miryam som ser trött men nöjd och entusiastisk ut.

Polisens utrymning av huset tycks ha gått lugnt till. Så här långt är inga polisövergrepp rapporterade som jag kunnat ta del av. Ett 30-tal personer är misstänkta för brott, men inga är gripna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements