Avanza Bank – Sveriges största nätmäklare

Del 6 av 24 i serien Bankerna

1999 bildas HQ.SE inom Hagströmer & Qviberg-koncernen och bedrivs redan från början i två affärsområden, nätmäklaren HQ.SE Fondkommission och fondförvaltaren HQ.SE Fonder. VD:n till det nya bolaget hämtades från AB Custos som kontrollerades av Hagströmer & Qviberg vid tillfället:

Planen blev verklighet i samband med bolagsstämman nästa vår. Som vd rekryterades 25-årige Nicklas Storåkers som blev börsens yngste vd. Han var vid den tiden påläggskalv på investmentbolaget Custos som då kontrollerades av Öresund och med en viss Christer Gardell som vd.

”Jag hade fått upp ögonen för Nicklas. Så frågade jag Christer vem han minst av alla ville bli av med på Custos. När han svarade ’Nicklas’ var saken klar. Jag sa att han kunde räkna med en uppsägning nästa dag”, minns Sven Hagströmer.

Året efter börsnoteras HQ.SE under namnet HQ.SE Holding. Under hösten 2000 förvärvar HQ.SE Holding konkurrenten Aktiespar Fondkommission (ägdes innan köpet av Aktiespararna via Aktiesparinvest) och därmed bildas HQ.SE Aktiespar, Sveriges största nätmäklare. Aktiesparinvest var ursprungligen ett företag som startats på grund av en idé hos Karl-Adam Bonnier.

Redan 1997 hade dock H&Q startat en näthandlesverksamhet med aktier som hette HQ Online. Men denna verksamhet förblev liten och sedd över axeln.

År 2001noteras HQ.SE Fonder på Nya Marknaden och HQ.SE Holding bytte namn till HQ.SE Aktiespar – därigenom skapades en renodlad nätmäklare. Under sommaren samma år förvärvade HQ.SE Aktiespar nätmäklaren Avanza, ett bolag som startats 1997 och därefter erhållit en rad utmärkelser för både användarvänlighet och kreativitet. HQ.SE ihop med Avanza blev därmed Sveriges i särklass största nätmäklare och i oktober 2001 bytte företaget namn till Avanza.

Avanza hade startats 1997 av avhoppare från HQ och Nordnet och med hjälp av norskt kapital:

Under de första trevande åren för internetmäklarna var det en liten klick människor som snabbt blev förgrundsfigurer i branschen. Det var både de pådrivande entreprenörerna och de skickliga teknikerna som lärde sig att utveckla de komplicerade system som krävdes. De här nyckelpersonerna var attraktiva och flera hoppade runt bland olika firmor för att dra igång nya satsningar. En sådan var Jonas Sundvall som var ansvarig för H&Q Online när det drog i gång. Han hoppade av i slutet av 1997 för att bli ansvarig för Nordiska Fondkommissions nystartade internetmäkleri, Aktiedirekt.

Här började även Erik Agsjö från H&Q Online samt Nordnets marknadsförare, Fredrik Sandberg. Även den trio som startat Nordnet hoppade av för att prova sina egna vingar och en del egna idéer. Deras bolag fick namnet Avanza och uppmärksammades för sina kaxiga pr-metoder, som när man klädde ut några gamla farbröder i höga hattar för att demonstrera mot Avanzas låga courtage som ”hotade hela finansmarknaden”. Tåget gick mellan det gamla börshuset i Gamla stan och Stureplan, mitt i Stockholms centrum.

Avanza kom också att bli symbolen för att den extrema hype som hade slagit till mot IT-branschen i slutet av 1990-talet och nu även hade nått aktiehandel på nätet.

Ursprungsfinansiär var den förmögne norrmannen Björn Braaten. I slutet av 1999 gjorde bolaget en nyemission där ett brittiskt riskkapitalbolag investerade 135 miljoner kronor för 40 procent i Avanza, ett bolag som då fortfarande gick med förlust.

IT-bubblan och den krasch som följde innebar problem för de nya nätmäklarföretagen och flera uppköp följde. HQ:s köp av Avanza var bara det första.

Dominerande ägare i Avanza är Mats Qviberg och Sven Hagströmer, idag huvudsakligen via Investment AB Öresund. Så som varande den största nätmäklaren är Avanza också en av de största aktörerna på Stockholmsbörsen.

Läs mer: SVT, Fokus, Aktiespararna, AV1, 2, E24, Newsdesk, IDG, VA,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

 

Tags: , , , , ,

 

Series Navigation<< HQ Bank – en modern investmentbankCarnegie – fondkommissionär och investmentbank >>
Advertisements