Ghezalis syfte med resan till Pakistan – fira Ramadan

Enligt Mehdi Ghezalis adovakter och alltså enligt honom själv så var syftet med resan till Pakistan att fira Ramadan i ett muslimskt land. Dessutom att ta en koll på hur det var i Pakistan:

Då en möjlighet att, ifrån ett intilliggande land, följa med en gruppresa till Pakistan öppnades valde gruppen att göra så. Resan organiserades av ett företag och ingenting nämndes beträffande visum utom att detta kunde ordnas vid gränsen till Pakistan eller ordnas på plats i Pakistan. Detta är på vilket sätt visum ordnats till andra länder i regionen. Gruppen reste in i Pakistan på stora vägar och det var inga problem att passera landsgränsen. Målet med resan var att fira ramadan i en större stad i Pakistan. Mehdi Ghezali planerade aldrig att besöka och besökte heller aldrig några oroshärdar. Uppgifterna om att Mehdi Ghezali skulle ha haft en större summa pengar med sig är också de felaktiga.

Med tanke på att pakistanska myndigheter inte kunde hitta ett enda bevis på någon brottslig verksamhet från Mehdi Gezalis sida så verkar ju förklaringen till resan vara trovärdig.

Ett fall av svensk naivitet parad med religiös tro, nyfikenhet, reslust och okunskap om läget i landet alltså. Typiskt vilken svensk ung människa som helst alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • profanum_vulgus

  Vi som kan tänka för egen maskin visste ju redan allt detta.

 • Jan G

  Jag är helt övertygad om att han hade andra planer.

 • Peter

  Hur kan Herr Ghezali INTE vara medveten om situationen i Pakistan,med tanke på hans tidigare erfarenheter?
  Är det nån som är naiv så är det du!

 • profanum_vulgus

  Peter:
  Vilken situation? Att man lätt blir fängslad utan anledning?

 • Simon

  Nåja, om nu inga bevis finns för att han ska ha gjort något olagligt så borde det väl inte vara några problem, oskyldig tills motsatsen bevisats heter det väl ? eller gäller det bara icke muslimer i dagens sverige ?

 • Bo Stenqvist

  For svenska medborgare galler i samtliga lander i regionen att visum maste arrangeras i forvag. Av narliggande lander ar det bara nagra Gulfstater har visumfrihet for svenskar, men de ligger knappast i regionen (Syd- eller Centralasien).

  Ar herrar advokater bara oinformerade eller fabulerar de fritt?

 • ”Ett fall av svensk naivitet parad med religiös tro, nyfikenhet, reslust och okunskap om läget i landet alltså. Typiskt vilken svensk ung människa som helst alltså.”

  Det här kan du bara inte mena på fullaste allvar!

  Han är 30 år gammal, har suttit fängslad på Guantanamo och gör sedan denna resa som slutar i ett av jordens allra oroligaste hörn, tillika där han en gång tidigare togs tillfånga.

  Det kan inte ens med den godaste viljan i världen benämnas så som du gör. Religiös tro; ja. Allt annat; nej!

 • När det gäller muslimer idag, (och även i vissa fall vänstermänniskor), har jag märkt att många liberaler och nyliberaler anammar devisen ”skyldig till motsatsen bevisats”.

  Har även på min egen arbetsplas hört det vidriga: ”ingen rök utan eld” när det gäller Ghezali och andra muslimer. Något som bevisligen Guantanamo annars är ett bra bevis på är ett ordspråk som inte stämmer.

 • profanum_vulgus

  Kjellberg:
  Fast Pakistan är ju inte världens oroligaste hörn, och han hade inte gripits i Pakistan innan. Varför har sådana som du alltid svårt att komma ihåg saker?

 • Anders_S

  Fler skribenter har frågat varifrån Ghezali fått pengar till resan. Frågan är off-topic och irrelevant och spelar ingen roll.. Han var i Pakistan och begick inga brott. End of story.

  Kjellberg: Ghezali framstår inte som jordens smartaste. Idioter finns det tyvärr gott om. Men att man inte är så smart innebär inte att man är brottsling.

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Men frågan är ganska avslöjande för rasisternas intellektuella nivå, så den borde väl få stå kvar av det skälet.

  • Anders_S

   profanum: Nej, jag är humanist och tycker inte om när folk gör sig till åtlöje. Jag tycker de kan slippa den förnedringen.

 • profanum_vulgus: Vad var det som var så himla fel i det jag påstod om Pakistan? För det första är det de facto ett av de länder i världen som är osäkrast att resa till. Svenska UD avråder sedan juni 2008 svenskar från att resa dit.

  För det andra greps Ghezali visst i Pakistan 2001, på den pakistanska sidan om Tora Bora-bergen. Så frågan är väl snarare varför såna som du har svårt att komma ihåg saker… 🙂

 • profanum_vulgus

  Fredric Kjellgren:
  UD avråder sedan 2005 svenskar från att åka till Thailand. De som var där på julen hade alltså sig själv att skylla. Sedan samma år avråder UD från resor till Indien, alla som åker dit är väl terrorister? Samma år avråddes också från att åka till Ryssland, enbart svenska terrorister som åker dit?

  Nej han greps i Afghanistan och överlämnades till jänkarna i Pakistan.

 • profanum_vulgus:

  Utdrag från den artikel om honom som Fokus gjorde tidigare i höstas http://www.fokus.se/2009/09/jakten-pa-ghezali/

  Där står att läsa att ”när Mehdi Ghezali flyr krigets Afganistan över bergen till Pakistan grips han på andra sidan gränsen i Peshawar, misstänkt för samröre med al-Qaida.”

  På Wikipedia kan man läsa att ”Ghezali tillfångatogs av lokala krigsherrar i Pakistan den 8 december 2001, nära gränsen mot Tora Bora-bergen i Afghanistan.”

  Det är säkert en hårfin skillnad var gränsen går i dessa trakter, men klart och tydligt framgår att det var i Peshawar i Pakistan. Vilka källor har du?

  Sedan är det alldeles riktigt så att Pakistan inte på något vis är det enda landet som UD i någon form avråder svenskar ifrån att resa till. Docks skiljer det kraftigt i vad dessa innebär från land till land och från region till region i de olika länderna.

  Vad gäller ditt exempel med Thailand så faller det ganska platt då rekommendationen utfärdades 21 juli 2005. Tsunamikatastrofen ägde rum ett drygt halvår tidigare, den26 december 2004…

  För övrigt heter jag Kjellberg och inte Kjellgren 🙂