KD ut och SD in

Att kristdemokraterna (KD) ramlar ur riksdagen och sverigedemokraterna (SD) kommer in skulle bli resultatet när det gäller den konservativa/nyliberala alliansen, det som brukar kallas de borgerliga partierna, om den senaste opionsundersökningen från United Minds skulle vara ett valresultat. I detta sammanhang får SD betraktas som ett stödparti för alliansen som jag ser det.

På den tillika borgerliga socialliberala oppositionens sida så flyttas väljare bland annat från socialdemokraterna till miljöpartiet. Mona Sahlin är helt enkelt inget bra lokomotiv för socialdemokraterna och partiet har opinionssiffror på under 30%.

Det är troligen så att en del beslut som gick åt höger på socialdemokraternas kongress inneburit ett tapp av sympatisörer åt vänster, till vänsterpartiet som ju går uppåt i opinionen. Men det största tappet har skett till det klart socialliberala och borgerliga miljöpartiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  Reinfeldt har nog inga problem alls med att byta ut KD mot SD. Under Carl Bildts regeringstid förde man hemliga förhandlingar med Ny Demokrati, och så kommer man göra nu med SD också, sedan kommer man efter något åt ge dem en plats i alliansen.

 • Björn Englund

  Man kan inte lita på united minds undersökningar.
  De går ut på att man ska klicka på en hemsida och fylla i.
  Inte alls samma klass som SIFO och SKOP som visar att det är jämt mellan blocken.
  Unitedminds gjorde undersökningar förut och visade att piratpartier hade 12 % vilka rösta på piratpariet. Jo, ungdomar och de flesta som surfar på internet och markerar rutor.
  Unitedminds undersökningar liknar mer bloggares försök att göra egna valundersökningar där varje besökare får fylla i en ruta för respektive parti.

  • Anders_S

   Björn E: Visst är det så att United Minds undersökningar inte är pålitliga. Men det gäller faktiskt de flesta opinionsundersökningar. Invandrare är till exempel underrepresenterade i alla (de vill inta var med, förstår inte svensk tillräckligt bra osv). Numera är ungdomar det också, de har ju inga fasta telefoner, utom möjligtvis i United Minds undersökning där de istället borde vara överrepresenterade.

 • Martin F

  KD hade inte ramlat ut om de hamnat under 4%-spärren då det tas bort om man har över 12% i ett valdistrikt. Det var tack vare Jönköping som de kom in i Riksdagen från första början.

  • Anders_S

   Martin F: Nej så var det inte. De har aldrig kommit in på 12% i Jönköpings län vad jag kan se på Wikipedia och på http://www.val.se .

 • Pingback: Claeskrantz.se » Hurra, de rödgröna leder i opinionsmätningarna – opinionsdokusåpan fortsätter()

 • Simon F

  Nej, inget parti har någonsin kommit in i riksdagen på 12%-regeln. Törnman var ganska nära 2002 när hans Norrbottensparti fick 9% i Norrbottens läns valkrets. Men nära räcker som bekant inte så det enda Törnman åstadkom var att ta ett mandat från Vänsterpartiet vilket gav MP en vågmästarställning som möjliggjorde försämringar av LAS. Så kan det gå.

  KD:s första riksdagsmandat kom 1985 tack vare en valteknisk samverkan med Centerpartiet och 1991 kom de så in på egen kraft när de tog sig över 4%-spärren. Förhoppningsvis hamnar de under spärren nästa val för att aldrig mer ta sig in.

 • Christian

  Att kalla Miljöpartiet för socialliberalt och borgerligt är väl ändå ett skämt. De är ju nästintill större kommunister än Vänsterpartiet.

  • Anders_S

   Christian: En förutsättning för att vara kommunist eller socialist är väl att man förespråkar socialism istället för kapitalism. Varken miljöpartiet, vänsterpartiet eller socialdemokraterna gör det. Alla förespråkar de i praktiken kapitalism.

 • Pingback: Mona Sahlin ett Bojsänke? | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Pingback: Mona: Du är en jävla borgarbracka! « Röda Lund()

 • Pingback: Christian Valtersson: Goin' strong()

 • Det går utför med Sahlin, kanske det vore en ide att hon läste ”de eviga förlorarna” av Catharina Loosme då skulle hon kunna vända den nedåtgående trenden. Reinfeldt är inte den korggosse han försöker ge intryck av.

 • Finns det någin socialism inom EU kvar att tala om ?

 • Det är tröttsamt att för det mesta få rätt men Mona Sahlins kräftgång som partiledare krävdes inte direkt någon Saida för att sia om. Jag tycker verkligen synd om S och då inte bara för att jag en gång i tiden sympatiserade med dem utan kanske mest för att det är så fantastiskt toppstyrt och så infekterat av ”groupthink”. Det senare gör att man förfäktar även konstruktiv kritik med en dåres envishet.

  Frågan är när Bodis tar rodret över Sveriges Mest Idélösa parti (numera)? En annan fråga är när S dumpar V och MP och M dumpar C och FP…så att de mest maktfullkomliga partierna på den här sidan millennieskiftet äntligen kan finna varandra i en megalomanisk erotisk dans?