Försvarare av kvinnomisshandel på moderaternas riksdagslista

abdirizak-waberiAbdirisak Waberi som står på moderaternas riksdagslista i Göteborg och dessutom är medlem av den moderata förbundsstyrelsen försvarar, i en intervju hos RFSU, kvinnomisshandel:

Han säger att enligt Koranen ska mannen vid en konflikt med sin hustru först prata med kvinnan och sluta ha samlag med henne. Först sen får han slå henne.

– Så står det i Koranen. Men det gäller inte om makarna träter om vem som ska köra barnen till fotbollsmatchen utan om kvinnan har begått äktenskapsbrott. Och det står slå, inte aga, understryker Abdirisak Waberi.

– Men det har aldrig hänt att Muhammed har slagit en kvinna. När vi är osäkra på budskapet i Koranen går vi till profetens traditioner för att söka svaret.

Men Waberi är noga med att påpeka att en man bara får slå sin fru under vissa speciella omständigheter. Då hon varit otrogen och när han slutat ha sex med henne. I övrigt framför han också traditionellt gammaldags åsikter om jämställdhet, kvinnor och män där män helst klart ska vara överordnade. Inte mycket för jämställdhet den mannen inte, frågan är om mdoeraterna anser att det är riktigt att ha en man som uppenbart är mot jämställdhet som riksdagskandidat och styrelseledamot:

– Min åsikt är att mannen är den starka personen i relationen. Han styr relationen och kvinnan står som bas. Mannen styr också för det mesta barnens religiösa liv.

Abdirisak Waberi säger att mannen enligt islam får gifta sig med en kvinna som tillhör en annan religion, men en muslimsk kvinna måste alltid ingå äktenskap med en muslimsk man. Mannen anses ha kraft nog att styra sin och barnens tro, även med exempelvis en kristen hustru.

Däremot är Abdirisak Waberi uppenbart orolig över våld mot kvinnor i samhället:

Abdirisak Waberi säger sen att kvinnan bör styra lika mycket som mannen. Han förfäras över hur kvinnor behandlas i samhället:

– Fortfarande är kvinnan ett offer. Hon våldtas och får lägre lön än mannen. Islam ser allvarligt på brott mot kvinnan och på brott i allmänhet.

Om huruvida man får ha flera partners än en bryr jag mig dock inte om. Det är upp till de enskilda människorna. Emellertid bör samma villkor gälla både för män och kvinnor även i det sammanhanget. Vill kvinnor ha flera män ska de få ha det och omvänt.

Det är desto problematiskare att moderaterna har en motsåndare till jämställdhet i sin styrelse och på sin riksdagslista. Han var tidigare också moderat lokalpolitiker i SDN Lärjedalen (som inkluderar Hammarkullen, Hjällbo, Eriksbo, Linnarhult, Olofstorp med mera). Problematiskt är också att en privat och religiös skola, Römosseskolan, kan ha en rektor som har åsikter som uppenbart inte står i överenstämmelse med läroplan och grundvärderingar för skolan.

Det finns all anledning att låt bli moderaternas röstsedel i nästa val. Speciellt om man är kvinna. Moderaterna är uppenbart mot jämställdhet, annars skulle väl inte Adbirisak Waberi finnas på deras valsedel och i styrelsen, eller? Och som en uppenbart kosnervativ och reaktionär uttolkare av islam passar han ju förmodligen perfekt på moderaternas riksdagslista och i förbundstyreslen. Moderaterna är ju och har alltid varit ett reaktionärt och konservativt stanåldesparti.

Intressant?
I media: GFT, DN, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

20 Replies to “Försvarare av kvinnomisshandel på moderaternas riksdagslista”

 1. Det är märkligt att de åsikter som personer som Abdirisak Waberi och Ulf Ekman framför fortfarande lyckats överleva till 2009.

 2. Bwhahaham is this shit fo real? Om han allvarligt tycker att dessa ideal är bra och vill gå till val med dessa åsikter tror jag inte jag bryr mig om han dör eller inte. Ett monster mindre på jorden.

  Om han verkligen läser detta (vilket jag inte tror att han gör) så är det min riktiga e-mail och har du några synpunkter eller nåt om att jag islamofob (som inte är en korrekt benämning, trots media) så kan han gärna kontakta mig. Men om det är som jag tror är det nog bara en pundare som fått betalt för att skriva lite text som ger nån annan uppmärksamhet. Hoppas jag har rätt, annars blir jag ju för fan rädd för vilka personer som sitter i politiken.

 3. Det är helt hemskt att dessa människor med deras stenåldersmentalitet tillåts kandidera till riksdagen för ett regeringsparti!

  Hoppas nu att Moderaterna tar sitt ansvar, precis som Centerpartiet till slut gjorde med Mahmoud Aldebe, och utesluter honom ur partiet!

 4. Läser man intervjun med Waberi förstår man att det han pratar om är koranen och den musliska kulturtraditionen, inte om sina egna åsikter. Sina egna åsikter utvecklar han däremot i ett genmäle i GP (som GP tyvärr valt att inte publicera på nätet). Där (i papperstidningen) klargör Waberi att han självklart är för lika rättigheter för män och kvinnor, att han delar den grundval som svensk lag bygger på etc.
  Bloggen om Waberi och de följande kommentarerna bygger således på en grov missuppfattning. Det är inte Waberi som exempelvis tycker att en man får ha fyra fruar etc, han bara redovisade vad som står i koranen.
  Jag tror att en del bloggare får dels göra bättre källkritik, dels jobba med sina egna hjärnspöken.

  1. Karl-Johan: Självklart läste jag intervjun innan jag skrev. Han redogör för sina egna och koranens uppfattningar samt sin egen tolkning av koranen. Men han vidhåller också att män får slå sina kvinnor under vissa omständigheter. Det är hans egen uppfattning. För att han ska vara trovärdig och för att moderaterna ska vara trovärdiga måste han ta avstånd från vad han sagt och ta avstånd från koranens skrivningar om detta.

   Min kommentar bygger på vad han sa och inte på någon missuppfattning.

   Waberi får dock gärna skicka sitt svar (jag har inte sett det i papperstidningen måset jag erkänna) till mig så ska jag se om jag kan publicera det här. Eller klistra in det som en kommentar.

 5. RE Karl-Johan nr 6 nedan.

  Det stora problemet nu är bara att ca tre veckor efter att Waberi tagit tillbaka det han sagt i i en tidigare intervju, där han nu säger sej enbart hänvisa till vad som står i Koranen. Så dyker samma man upp i ett program på SVT och framför samma och ännu konstigare åsikter på nytt.
  Bl.a så säger han sej inte kunna ta avstånd från en av Al- Quidas ” överstepräster ” då denne man kan Koranen bättre än vad Waberi kan. Waberi framför ånyo i detta tv program mannens lagliga rätt att slå sin Fru. Han framför även ideer om att all dans borde förbjuda då det kan ge upphov till kroppslig kontakt mellan ogifta män och kvinnor… osv osv osv. Alla vi som såg detta program kan garantera dej att detta handlade inte om vad som stod i Koranen. Detta var Waberis PERSONLIGA ÅSIKET.

 6. Karl-Johan. Har personligen språkat med honom och kan lova dig att detta inte är hjärnspöken. Anders ger snarare obefogad cred till Waberi. Han hävdar att det är strikt otillåtet för flickor och pojkar att vara tillsammans i relation — vilket han även säger i SVT — vilket kan vara implicit stöd för bortgifte, avstår från att svara på frågor om omskärelse och ger ingen respons på ledande frågor om att det är fel.

  Om Ulf Ekman vore hälften så suspekt hade 9999 av 10000 kristna protesterat direkt.

  Men visst ja, islam och muslimer är ju perfekta allierade för socialismen medan kristna är evigt förtappad konservativ höger…

  Ni i denna blogg har ju även er religion.

 7. M: ”Men visst ja, islam och muslimer är ju perfekta allierade för socialismen medan kristna är evigt förtappad konservativ höge”

  Är du nykter? Detta inlägget är ju en kritik av en muslim och de som tolkar koranen på hans vis. Var får du ditt skit ifrån?

  Förre ärkebiskopen var f.ö. vänsterpartist, och i en rad länder är kyrkan och vänstern närstående. Vänstern har t.o.m. varit så stark att den gett upphov till en egen teologi – befrielseteologin,

  Virrpanna.

 8. RE Karl-Johan.

  Där har du fel. Det är en ren efterkonstruktion att Herr Waberi skulle ha talat om vad som står i Koranen.
  Detta, och ett stort antal andra snurriga åsikter, är Waberis EGNA.
  Jag bor själv i Göteborg och jag vet vad de lokala medierna har skrivit om Waberi. Och jag kan garantera dej att Herr Waberi har vid flera tillfällen framfört dessa åsikter som sina egna. Han har tom blivit intervjuad av SVT. Och även där råder det ingen som helst tvekan om vems åsikterna är.
  Rätt är dock att Herr Waberi har sagt att han RESPEKTERA SVENSK LAG. Men detta är långt ifrån detsamma som att ta avstånd från dessa förvirrade åsikter.
  I Gbg så är Herr Waberi på väg att bli ett gigantiskt sänke för M.
  Vi är nog hur många som helst som icke vill se denne man i den Svenska Riksdagen än mindre i en Regering.

 9. Denne herr Waberi har med sina utomparlamentariska och kvinnoförnedrande åsikter ingenting i politiken att göra!

  Fundamentalister med den människosyn han företräder hör till medeltida värderingar!

  Är övertygad att Moderaterna kommer att bli utbuade när denne människofientlige individ gör uttalanden i riksdagen om nu alliansen skulle vinna valet.

  Talade med moderaternas kansli som inte gav mig någon korrekt förklaring om hur herr Waberi har kommit in i Moderata Samlingspartiet.

  Rösta inte på ett fientligt parti som håller herr Waberi om ryggen!

Kommentarer inaktiverade.