Politiker och fack i Trollhättan fortsatt naiva

Politikerna och facket i Trollhättan tror att saker och ting löser sig även om man inte gör något. För att få något måste man kämpa. Det finns ingen storebror som ser allt och rycker in och löser saker när det går åt helvete. Det enda storebor staten håller koll på är att meborgarna inte gör något som hotar det nuvarande systemet. Må det vara socialism eller ”islamistisk stat” myndigheterna tror de vill införa. Det spelar ingen roll, verkar det som om någon vill bråka med storebror staten och kapitalismen så håller kapitalismens vakthundar FRA, Säpo och Must koll på personen i fråga.

Men till att lösa problem med arbetstillfällen, dåliga villkor för fattiga, invandrare och gätsarbetare-. Så långt sträcker sig inte statens och regeringens arm. Inte för att man inte skulle kunna, utan för att man av ideologiska skäl inte vill. Därför har staten inte tagit över Saab i Trollhättan, vilket borde varit det rätta. Staten borde tagit över och inlett en satsning på forskning och utveckling av alternativ produktion. Dvs alternativ till dyra bensinslukande bensinbilar. Det kan vara elbilar, kollektiva transportmedel, vindkraftverk eller vad som helst som kan underlätta en omställning till ett miljövänligare samhälle.

Sådana lösningar borde facket på Saab Automobil och kommunledningen i Trollhättan kämpa för. Man ska sluta vänta på en räddande ängel i from av köpare. Det är dags att man tar saken i egna händer och börja engagera arbetarna på Saab och kommuninvånarna i Trolhättan till kamp för sina rättighter och framtidsmöjligheter. Utan kamp kommer Saab-fabriken att läggas ner och försvinna.

Fackets blåöghdet och kommunpolitikernas naivitet och mesighet måste få ett slut. Man uppnår inget genom att hoppas:

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är ett nedläggningsbeslut. Jag är optimist och tror fortfarande på en lösning, säger Gert-Inge Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Trollhättan.

Han medger att beskedet från Koenigsegg Group var överraskande.

– Jag har pratat med statssekreterare Jöran Hägglund och beskedet var även överraskande för regeringen. Nu kommer GM att dra sig tillbaka och fundera på hur de ska hantera situationen.

– Jag har från början tyckt att lösningen med Koenigsegg Group och BAIC var bra och det är klart att det varit skönt om affären varit klar nu.

Gert-Inge Andersson tror inte att affären havererade på grund av att regeringen agerat långsamt.

– Vad jag uppfattat så handlade det om saker som köparna och GM inte kom överens om. Saab är en av Europas mest moderna och flexibla fabriker så jag tror inte på nedläggning. Flera tusen i Trolhättan och lika många bland underleverantörerna är beroende av Saab. Det här handlar om framtiden för hela Sveriges fordonsindustri, säger Gert-Inge Andersson.

Att överhuvudtaget ha trott på lösningen med Koenigsegg som köpare anser jag tyder på dåligt omdöme och en fantastisk naivitet. Det är på gränsen till total dumhet faktiskt. Och det är att lura folk om man tror på den typen av mycket tveksamma affärsförslag. Facket är än värre. Trots att Saab Automobil nu drabbats av något som måste vara jämförbart med ett regelrätt nedläggningsbeslut så tänker man inte ha något medlemsmöte där folk kan diskutera frågan. Nej, metallklubbens ordförande Paul Åkerlund tänker fortsätta drömma för sig själv och försöka lura även andra:

Paul Åkerlund, lokale Metallordföranden, säger så här på onsdagsmorgonen:

– Vi får sätta oss ner och analysera läget och fundera på hur vi ska gå vidare.

Något medlemsmöte är inte utlyst, enligt Åkerlund.

– Men det blir säkert en del info. Jag kommer att informera mitt gäng, och så får de sprida vidare. Det är egentligen inte så lätt att informera, vi vet inte så mycket mer nu heller. Vi är lika förvånade, beskedet kom ju som en blixt från klar himmel.

Det är passivitet och drömmar, vaga förhoppningar och lurendrejeri över hela linjen. Ingen kamp för smedlemmarnas och kommuninvånarnas intressen. Bedrövligt.

Intressant?
Bloggat: Roger Jönsson (ytterligare en naiv drömmare), Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: GP1, 2, DN, SVD, AB1, 2, 3, GT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jan Wiklund

    Här gäller det ju så många arbetsplatser att det vore logiskt med ingripande från IF Metall. Som när Byggnads nationellt gick in i Vaxholm. Vet du Anders om det händer något där? Själv har jag inga kontakter.

    • Anders_S

      Med denkännedom jag har om IF Metall misstänker jag att de inte kommer att agera överhuvudatget. Inte mer än att gnälla på regeringen och plädera för regeringsskifte.