Är politiker dumma i huvet? Politikerna och högerextremismen

Det går bra för Sverigedemokraterna i opinionen. Orsaken till detta är främst att alla de etablerade partierna i praktiken står för samma politik. En politik som gynnar de rika och missgynnar arbetare och fattiga.

I ett sådant läge öppnas den politisk arenan upp för populistiska partier som presenterar enkla lösningar och lösningar som ofta skyller på andra, i sverigedemokraternas (SD) fall så skyller man problemen som finns på en av de mest utsatta grupperna i samhället, invandrarna (varav många är flyktingar). Det är dessutom en grupp som i stort sett saknar inflytande över den förda politiken. De är alltså inte ansvariga för den omfördelningspolitik från fattiga till rika som just nu bedrivs i Sverige.

Ansvariga för den politiken är de borgerliga partierna och den samhällsgrupp, den klass de företräder, borgarklassen. De rika i samhället, makthavarna, kapitalisterna och deras hantlangare inom politiken, som den nuvarande regeringen under ledning av moderaterna och faktiskt också oppositionen under ledning av socialdemokraterna. Det är dessa om är ansvariga för politiken och de som måste kritiseras. Inte fattiga arbetare som också råkar vara invandrare.

För att stoppa högerpopulisterna och fascisterna i Sverigedemokraterna med deras förljugna problemsformuleringar och ”skylla ifrån sig-mentalitet” kan man bara göra om man presnterar en annan politik än den som alliansregeringen i dag för. Det gör inte socialdemokraterna och det är de inte beredda att göra heller. Därför hemfaller de åt förslag som inte kommer att stjälpa SD, utan istället hjälpa dem. Inte för att de egentligen är dumma som jag föreslår i rubriken, utan för att de är övertygade om att den bästa politiken är klassamarbete och omvänd Robin-Hoodpolitik och därför faktiskt inte begriper eller inte vill begripa hur man ska bekämpa Sverigedemokraterna och andra högerextremister. Och så framstår de ändå, i likhet med Mona Sahlin som rätt korkade och dumma. De agerar och uttalar sig på sätt som får motsatt effekt mot den de säger att det ska få.

Det är inte samarbete med borgerligheten som behövs utan det som behövs är en annan politik. En politik för en annan värld. En mer jämställd, en mer jämlik och som omfördelar rikedomar från rik till fattiga. en politik som lägger ansvaret för krisen, för problemen där det hör hemma. Hos de rika, hos makthavarna, hos borgarna, hos borgarklassen.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Är politiker dumma i huvet? Politikerna och högerextremismen”

 1. Mona Sahlin framstår som mer och mer desperat. Hon verkar hatta mellan det ena uttalandet till det andra, för att försöka få fler väljare.
  Problemet för (s) är att man valt att satsa på medelklassen i storstäderna. Då kan man inte samtidigt satsa på de sjuka, arbetslösa m.fl. som inte längre känner sig delaktiga i samhället.
  Med andra ord: Man sviker dem för att vinna regeringsmakten. Idealister och framtidstro lyser med sin frånvaro inom (s). Pragmatism och maktbegär styr idag (s).
  Tyvärr så blir det svenska samhället alltmer delat och de som känner sig utanför har inte många alternativ att rösta på. Möjligen (v) och tyvärr måste jag säga (sd).
  (S) är för fega och är rädda att de hamnar under 30% om de väljer att kämpa för de sjuka, arbetslösa m.fl.

  1. Det finns folk inom socialdemokraterna som förfäktar samma saker som jag. Det gäller i många frågor. De borde lämna socialdemokraterna för de lär inte få gehör för sina åsikter där.

   (Och sen så hittar ni på nåt riktigt bra om Trollhättan i helgen) 😉

 2. Det verkliga problemet 2009-11-27 20:26
  Problemet i dag är att Socaldemokraterna har inkvoterat en dagispladdrande nolla som partiledare som skulle medföra en katastrof om hon kom till makten.
  Risken för att detta skall ske är att stora grupper inom S röstar på partiet av tradition sen Tage Erlanders dagar och sen Mona Sahlin ansågs gullig när hon lägger huvudet på sned och blinkar.
  I dag är Erlander och hans politik borta fran Socialdemokratin och Mona Sahlin en pinsam kärring inkompeten för sin uppgift och som inget har att göra på någon förtroendepost vilket hon övertygande bevisat..
  De som inser detta hoppar strömhopp från partiet som halverats men om dom som inte ar politiskt intresserade och inte följer med i debatten
  uppgår till mellan 20 till 25% kan partiet ändå komma till makten genom samarbetet med MP och VP.
  Detta vore inte någon katastrof om dom bytte ledare men med Mona Sahlin kvar blir katastrofen ett faktum.
  SD kommer inte att acceptera henne och därför får dom röster då många hellre ser SD i riksdagen än Mona Sahlin i regeringen och därför att de därigenom utgören garati för att en katastrof för landet undviks.

 3. Och skulle ett samarbete över blockgränsen bli aktuellt är det väl ett mera rimligt alternativ att miljöpartiet går över till Alliansen. Man har ju redan samarbetat i viktiga frågor som undantagsregler från LAS och nödvändigheten av friskolor i Sverige. C har inte samarbetat med S på de senaste 10 åren, och KD har väl aldrig gjort det i viktiga frågor. Cs samarbete var under budgetsaneringen då en bidragande del var man skar ner den offentliga sektorns storlek i Sverige, dvs S förde högerpolitik som C kunde gå med på.

  Att det går bra för miljöpartiet i alla mätningar just nu tror jag dessutom beror på att många socialdemokrater till höger med fasa ser på Vs inträde i det rödgröna regeringsunderlaget, och man vill styra mot en mera höger-inriktad politik även inom det blocket. Alliansens uppgift till valet är att få dessa missnöjda socialdemokratiska och miljöpartistiska väljare att byta block till Alliansen.

Kommentarer inaktiverade.