Operation Adam knäckte knarknätverk

Del 6 av 34 i serien Gangstergäng

Det är sen länge känt att en stor del av narkotikan som når Skandinavien och även andra delar av Europa kommer via Balkan eller via Balkanrelaterade gangsternätverk. ofta med hemvist i Serbien eller Albanien. Det gäller såväl heroin som kokain. I april 2008 startade polisen i Västra Götaland ett stort projekt inriktat på balkanrelaterad brottslighet, som kallades Operation Adam.

I mars i år, 2009, presenterade polisen att man inom projektets ram nystat upp ett omfattande nätverk som sysslat med narkotikasmuggling i stor skala:

Flera förundersökningar pågår och beräknas hålla på fram till hösten 2009.
Förundersökningarna sker i samverkan med serbiska, tyska och holländska myndigheter via Europol, Interpol och våra nordiska sambandsmän. Nationellt har samarbete skett med bl.a Malmö och Rikskriminalpolisen. Förundersökningsledare är vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand

Operationen som kallats Adam är ett projekt inriktat mot Balkanrelaterade narkotikanätverk och har lett till att 37 personer häktats för grova narkotikabrott. 4 personer har avvisats. Huvuddelen av de personer som har gripits härrör från Balkanområdet. Hittills har cirka 50 fängelseår utdömts.

Stora beslag har gjorts. 6 kg Heroin , 30 kg amfetamin och 12 kg kokain. Flera miljoner kronor har beslagtagits för förverkande. Förutom narkotika och pengar har även ett antal vapen tagits i beslag. När det gäller beslagen av narkotika är mängderna så stora att flera av de misstänkta kan vid fällande dom påräkna långvariga fängelsestraff.

Huruvida nätverket har kontaktytor till de traditionella och gamla exjugoslaviska nätverken i Göteborg, som nätverket kring Rade Kotur, eller Naserligan framgår inte av polisens uppgifter. Men det finns en gängkoppling, till Naserligan, via en person som dömts, även om polisen att mannens inbladning i narkotikahärvan inte har någon koppling till Naserligan. Den eventuella kopplingen är inte så förvånande. Naserligan anses sen länge ha stort inflytande över knarksmugglingen, främst heroin, till Sverige. Numera har man kanske också inflytande över kokaininförseln.

natverk_888780l

Åtalen mot det stora nätverket fortsätter i Göteborg. Den senaste att ställas inför rätta är en 32-årig ägare av en städfirma (en företagsverksamhet som tycks vara vanlig i kriminella nätverk). Han är från Bergsjön där även andra mer kända göteborgsgangsters vuxit upp, som Denho Acar, eller bott, som Rade Kotur, när de kom till Sverige.

Åtalet mot 32-åringen är det senaste i raden av åtal mot folk i det sprängda nätverket. Han greps i Beograd efter att ha varit internationellt efterlyst. Totalt har hittills 32 personer dömst för inblandning i härvan:

32 personer har dömts i härvan, flera av dem till fängelse i tio år. Längsta straffet har en 33-årig gängkriminell göteborgare fått: 12 år och 6 månader. Straffet blev i september fastställt av hovrätten som i likhet med tingsrätten ansåg att 33-åringen organiserat införseln av sex kilo heroin och ett kilo kokain till Sverige.

Även en del människor med koppling till Baltikum har gripits i samband med Operation Adam:

Tidigare i veckan kunde Västnytt berätta att tullen den senaste tiden beslagtagit uppåt hundra kilo amfetamin med koppling till litauiska medborgare.
Bland annat vid ett tillslag mot en långtradare på en rastplats på Hisingen och mot en bil på väg in i Norge vid Vassbotten i Bohuslän.

De här händelserna ska enligt uppgifter till Västnytt inte ha någon koppling till färjesmugglingen. Däremot finns kopplingar till det balkanrelaterade narkotikanätverk som polisen helt nyligen sprängde under den så kallade operation Adam då sammanlagt 48 kilo narkotika och flera miljoner kronor beslagtogs och 37 personer kunde häktas för grova narkotikabrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Spelkungen – Rade KoturWerewolf Legion >>
Advertisements