Dialog och samtal är det som hjälper mot våld i samband med fotboll och demonstrationer

Jag arbetar ju en hel del med stora toppmötesdemonstrationer och har många gånger sysslat med dialog och samtal för att undanröja problem med våld. Detta har i stort sett alltid fungerat mycket bra. Genom dialog med polisen undvisk att polisen gör samma korkade sker som de fick för sig år 2001 i Göteborg och det hela blir därmed mycket lugnare. Genom att folk int ebhöver vara lika rädda för polisen så lugnar också unga deltagare i demonstrationerna ner sig och det blir en positiv spiral.

Precis på samma sätt fungerar det även i andra sammanhang. Dialog och samtal plus en förändrad politik (med större inriktning på vettig fritidsverksamhet för ungdomar och mer pengar till skolan) är det som kan få bort stökigheter och oroligheter från förorterna. Även fotbollsarenorna är det dialog och samtal som får bort våldet:

Under 90-talet var IFK Göteborg inte bara Sverige ledande klubb. Av Göteborgs klubbar drogs också Blåvitt med överlägset flest våldshandlingar på läktaren. Under slutet av 00-talet är det organiserade våldet, huliganismen, fortfarande ett problem. Men våldet inne på arenan är näst intill helt bortstädat.

Nyckeln till förbättringen är dialog, enligt supporterklubben Änglarnas ordförande, Anders Almgren.

När det gäller de som bråkar har jag hela tiden förfäktat uppfattningen att ingen organisation och ingen person ska uteslutas från demonstratioerna. Har man dialog med polisen ska man också ha dilaog med de som man misstänker skulle kunna ställa till bråk. På samma sätt har man resonerat i IFK Göteborg supporterklubb:

Almgren betonar att inställningen att uppmuntra positiva handlingar, hellre än att bara fördöma de negativa, varit viktig för utvecklingen.

– Marginaliserar vi dom som utför våldshandlingar får vi heller ingen kontakt med dom. Att bara gnälla leder ingenstans – folk slutar lyssna. Så fungerar det när man jobbar med ungdomar i skolan och så fungerar det runt fotbollen med.

Han har också en förhoppning om att Änglarnas arbetsmetoder snappas upp av andra. Att till exempel förbundet kan arbeta med positiv belöning till de supportrar som sköter sig.

– Säg att vi år ett får en helgmatch i Stockholm. Sköter vi oss kan vi få två helgmatcher året därpå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements