Dubaifrossan

Dubai

Dubai

Emiratet Dubai, som i stort sett saknar olja, men som historiskt varit ett handelscentrum, har hamnat i ekonomiska problem. Som traditonellt handlescentrum har Dubai fortsatt satsa på att vara centrum för handel, finanser och på senare år, dessutom ett centrum för turism. Detta har gått hyfsat under de tider när världskapitalismen expanderat och spekulationsekonomin drivit på saker och ting. Dubai har levt högt på världens finansbubbla med andra ord.

Landet har byggt det eaa spektakulära bygget efter det andra, det är helt nya ögrupper, jättehus och enorma hotell. Dubai har önskat att förbli det ekonomiska centret i Förenade Arabemiraten. För att klara detta så har landet i sig självt drivtis av spekulation och drivits på genom spekulation. Dubais ekonomiska boom har varit en bubbla. En bubbla som lockat massor med folk dit för att jobba. Folk som saknat alla former av demokratiska rättigheter, för Dubai är en diktatur med lyxtillvaro för eliten. Och betydligt sämre för hembiträden, byggjobare, restauranganställda och andra arbetare. Nu ger sig många av igen. Bubblan håller på att brista.

Men genom världens ekonomiska kris så har det slått stopp. Pengar och turister har inte strömmat in i landet i det tempo som behövts. Dubai har hamnat i kris och nu går Förenade Arabemiratens centralbank in för att rädda Dubais finanser. Bakom den centralbanken finns också alla de andra emiraten, men det är ett enda emirat som faktiskt bestämmer i praktiken. Det ytmässigt största och det som faktiskt har massvis med olja, Abu Dhabi. Och tur är väl det för när Dubais ekonomiska problem uppdagades drabbades världens börser av frossa och kurserna dök. Men den frossan kanske lugnar sig nu när Abu Dhabi går in för att kolla läget. Där saknas inte kapital.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

De andra emiraten som ingår i Förenade Arabemiraten är Sharjah, Ajman (det till ytan minsta), Umm al-Quwain, Ras al-Khaimah och Fujairah.

Advertisements