Läkemedelsindustrin, WHO och svininfluensan

Att läkemedelsindustrin har intresse av massvaccinering i samband med den nu aktuella svininfluensan är ju ganska självklart. Det finns stora pengar att tjäna och det är därför inte speciellt förvånande att det finns kopplingar mellan WHO och läkemedelsindustrin. I ett kapitalistiskt samhälle kan det inte vara på annat sätt. Kortsiktiga profiter för företagen (och därmed också för borgarklassen och de rika) är ju själva essensen i kapitalismen. Detta innebär givetvis också att de experter som WHO anlitar ofta också arbetar för läkemedelsföretag. Detta därför att man kan tjäna mer pengar på uppdrag åt företagen än man kan göra på annat sätt.

WHO:s beslut om rekommendationer fattas av WHO:s ”Emergency Committe”. Kommitténs sammansättning är hemlig för att den inte ska kunna utsättas för politisk påtryckningar. Förmodligen finns dock forskarna i kommittén att finna bland de forskare WHO använder i andra kommittéer som sysslar med närliggande frågor och det finns flera sådana kommittéer:

Men en titt på dessa kommittér visar att det inte alltid stämmer. När det gäller influensa och vaccin har WHO bland annat Sage-kommittén samt Ad hoc Policy Advisary Working Group on Influenza A (H1N1) till hjälp. Tre av Sages femton medlemmar har kontakter med läkemedelsindustrin. Bland annat har de fått pengar och stöd av de ledande vaccinföretagen.

Två oberoende externa experter på Sages möten i Genève har av den danska tidningen Information avslöjats ha fått rådgivarpengar från läkemedelsföretag (se grafik).

I Ad Hoc-kommittén sitter också som oberoende expert en professor och världsledande virusforskare som fått kritik i tidskriften Science för att han äger två bioteknikföretag som jobbar med influensavaccin.

När det gäller beslutet att deklarera en pandemi har dock vare sig Ad Hoc-kommittén eller Sage ”spelat någon som helst roll”, säger Gregory Hartl.

–Margaret Chan kan bara ta rådgivning av kriskommittén och medlemsländerna. Men beslutet om en pandemi är enbart hennes, säger han.

Hemlighetsmakeriet anser jag öppnar upp för en annan typ av påtryckningar. Hemliga påtryckningar från de som faktiskt känner till kommitténs sammansättning. Det finns anledning att tro att de finns i den kretsar de forskare som WHO anlitat rör sig och det kan handla om att det finns läkemedelsföretag som faktiskt har kännedom om vilka som ger råd inför beslutsfattandet och alltså kan dessa företag eventuellt påverka åt vilket håll besluten går. Hemlighetsmakeriet gör att systemet blir ogenomskinligt, odemokratiskt och känsligt för korruption och hemliga påtryckningar från välinformerade och mäktiga ekonomiska intressen. Det vore bättre med en större öppenhet kring detta.

Den danska tidningen Information har avslöjat en rad forskare som WHO använder och som har kopplingar till läkemedelsindustrin:

En af eksperterne i WHO’s særlige H1N1-rådgivningsgruppe, Dr. Albert Ostenhaus, er netop blevet et punkt på den hollandske regerings dagsorden. Regeringen har indkaldte til et krisemøde, fordi det i en artikel i Science er kommet frem, at Albert Ostenhaus har økonomiske interesser i flere medicinalvirksomheder.

Samtidig er Dr. Albert Ostenhaus i Holland kendt som ‘Dr. Flu’ fordi han promoverer vaccine som løsningen på epidemier.

Dr. Frederick Hayden er ekstern ekspert i WHO’s råd SAGE (Strategiz Advisory Group of Experts), som rådgiver WHO om vacciner. Han fremstår i de officielle papirer som influenza-forskningskoordinator fra den anonymt-lydende ‘The Welcome Trust’ i London.

Men i en Google-søgning fremgår det, at Dr. Hayden har mange andre arbejdsgivere. Han er bl.a. ‘betalt rådgiver’ for medicinalvirksomhederne Roche, RW Johnson, SmithKline Beecham og Glaxo Wellcome.

Dr. Arnold Monto, der også fremstår som inviteret ekspert på SAGE’s medlemsliste er betalt konsulent i virksomhederne MedImmune, der producerer inhalerbar influenzavaccine, Glaxo Wellcome og ViroPharma. På SAGE’s liste står han kun opført som leder af en afdeling på University of Michigan.

Udover eksperterne i SAGE sidder også flere af de store vaccineproducenter som GlaxoSmithKline, Novartis og Baxter med som ‘observatører’ når SAGE holder møde i WHO:

»Det er en herrens samling mennesker,« siger speciallæge i samfundsmedicin, og tidligere ansat på Aarhus Universitet Mauri Johansson.

»Der er jo flere medicinalindustrifolk i lokalet, end der er beslutningstagere. Den viser alt om den sammenblanding, der foregår. De kaldes ‘observatører’. Men man kan undre sig over, at de overhovedet skal være til stede,« siger Mauri Johansson.

De tre stora läkemedelsföretag som nämns, Glaxo Wellcome, Novartis och Baxter är de som tillverkar influensavaccin och dessa tre företag har självklart ett intresse av att folk ska massvaccineras och har förmodligen påverkat besluten i den riktningen. Beslut som fattats trots att svininfluensan uppenbarligen är en ganska mild influensa med få döda.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, Information1, 2, 3, DN, AB, Politiken,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Återigen har Du satt fingret på spiken. Säger jag som röstar på moderaterna.