Ny illegitim president i Honduras

Porfirio Lobo

Porfirio Lobo

I ett val med bristande legitimitet och med en valrörelse där många politiska åsiktsyttringar inte fått framföras eller visas öppet har den konservative Porfirio Lobo valts till ny president i Honduras. Det finns ingen anledning att betrakta honom som en legitim president då han enbart kommit till makten genom den militärkupp som ägt rum i Honduras. En militärkupp som i sin tur omöjliggjort vettiga och demokratiska val.

Valet har därför också bojkottats av oppositionen i landet och få länder i latinamerika kommer att acceptera den nye presidenten:

Söndagen den 29 november hölls det ”val” i Honduras, val som dock saknar politisk legitimitet.Val som bojkottas av oppositionen, men där den som uppmanar till bojkott riskerar fleråriga fängelsestraff. Val som genomförs efter en statskupp mot Honduras demokratiskt valde vänsterliberale president Manuel Zelaya, och som inte kommer att erkännas av de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS, den ”bolivarianska” samarbetsorganisationen ALBA och den latinamerikanska stormakten Brasilien. Anledningen är att dessa ”val” syftar till att legitimera en illegitim statskupp mot en demokratiskt vald president, och skyla över de över 4000 människorättsbrott som begåtts i landet sedan statskuppen i juni.

Statskuppen i Honduras är ett så uppenbart och flagrant brott mot demokratiska principer så det var kanske inte så förvånande att en närmast enig omvärld, inkluderande FN, EU, OAS, ALBA och i stort sett samtliga världens regeringar fördömde kuppen. Även USA tog avstånd, i alla fall till en början. Nu verkar det dock som om Barack Obama och Hillary Clinton spelat ett falskt dubbelspel, och USA kommer att erkänna det ”val” som nu ägt rum, med hänvisning till att det vore bra för att ”stabilisera” den politiska situationen.

Läs mer: Obamas kupp i Honduras, När liberalerna valde en diktator som ledare,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Ny illegitim president i Honduras”

 1. Porfirio Lobo tillhör inte bara de rika i landet, utan han är en erkänd listig och vass politiker. Han har vänt från den extremistvänsterungdom (som nyutexaminerade vid Patricio Lumumba i Ryssland) till den renodlade liberala dvs konservativa Partido Nacional. Majoriteten valde honom till president igår 29 november, den dagen som både fd president Zelaya och lagstiftning anser det skulle bli val.
  Detta gör det jättesvårt för omvärlden att enigt fördöma och ogilltiggöra valet. Ännu en sten i vägen för de fattiga i detta mitt fattiga land…

 2. Honduranskan, de fattiga spelade bort sina kort efter maktskiftet. De skulle har tagit chansen att få till stånd en ny social pakt, compacto social, då de satt med alla de bästa korten i juli. Nu har de nästan inga kort kvar… Skandalöst dålig ledning för ”resistencian”, och usla råd från bland annat Dick Emanuelsson. Men det är väl därför han bor i Honduras, i Sverige tar ju ingen på allvar sådana kommunistiska idéer längre.

 3. Och där har Erlingsson, representanten för extremisterna i Miami. Denna gång inte för att lansera sina märkliga idéer om att Irland var Atlantis utan för att försvara statskuppen i Honduras. På sin blogg har han förklarat att Chavez nog skulle vara en ny Hitler (gaskammare, världskrig och förintelse i planering då får man anta). De som demonstrerat mot statskupper kallar han ”terrorister” och kräver att de ska slängas i fängelse.

  Vilka länder vill Erlingsson ha statskupper i härnäst? Venezuela? Nicaragua? Mocambique? Så länge som diktatorn är utbildad vid School of America tycks allt acceptabelt.

 4. Tyvärr är många val i Latinamerika påverkade av en sittande regeringen. Det är tyvärr vanligt att den sittande regeringen gör påtryckningar genom sin kontroll över medierna. Så är det både i höger- och vänsterstyrda länder. Men om valdeltagandet är tillräckligt högt och valbevakarna godkänner valet, får man nog acceptera utgången, även om demokratin ännu inte blivit perfekt. Om den där kuppen, eller parlamentets och högsta domstolens avsättande av presidenten för brott mot konstitutionen, kan diskuteras. Jag tycker att det var fel att avsätta president Zelaya. Men nu har folket röstat på nytt och då ska man respektera utgången – Honduras blir inte mer demokratiskt för att man avsätter en president till.

 5. Lobos stora utmaningar är 2: att handskas med ”vanlig” kriminalitet, förorsakade av extrem fattigdom -> analfabetism -> allför hög demografi -> arbetslöshet, genom att förbättra polisen och armén och b) utbildning: lärarna har bildat en oigentränligt nät som endast skyddar dem som arbetsgrupp men saknar motivation och kompetens för att göra ett värdigt jobb; det finns inget land i Spanskamerika där lärarna är i strejk som i Honduras.

  När majoriteten saknar basala kunskaper blir det jättesvårt att kunna välja bästa ledare, tänk om man har det svårt att ens läsa vartenda partis filosofi. Självklart finns det också sunt förnuft men det är svårt att tänka klart med tom mage och rädsla för rånarna; det är en tuff miljö för invånarna.

  Enligt dagstidning La Prensa (kupp-vänlig) idag, har Lobo gjort klart att han tar avstånd fr Ch?°vez, mellan (Resistencia-vänlig) Tiempo publicerar något om hans avsikter för att bilda ett slags koalisionsregering… vi får se om han lyckas med något nu när USA erkänt söndagens valet.

  ——-
  OBS! Högerfanatiker och personlig angrepp ignoreras eftersom jag älskar vettiga argument, frid, epistemologisk analys och respekt. Mvh, Honduranskan.
  ——-

Kommentarer inaktiverade.