FRA har tekniska problem, eller?

FRA:s generella avlyssning av data och telefontrafik i kablar som passerar den svenska gränsen har enligt Ny Teknik inte lyckats komma igång idag som det var tänkt. Man har tekniska problem och praktiska problem. Den tekniska utrustningen tycks inte vara klar och/eller på plats. Så det dröjer kanske ett tag till innan FRA:s nya avlyssningsverksamhet faktiskt är igång för fullt:

Men enligt Ny Tekniks källor är FRA, Försvarets radioanstalt, långt ifrån klar med uppbyggnaden av det tekniska system som ska användas för signalspaning och massavlyssning av tele- och datatrafik som passerar svenska gränsen.

Anni Bölenius, informationschef på FRA, bekräftar att systemet inte är klart och menar att det är naturligt att kabelaccessen tar tid:

—Från den 1 december är det naturligtvis en startsträcka till när vi börjar producera underrättelser baserat på kabelburen trafik. Det handlar både om att rent fysiskt etablera samverkanspunkterna, men också om att säkerställa att vi tillmötesgår de krav som ställs från de tillsyns- och kontrollinstanser som den nya lagen reglerar, säger hon.

FRA vill förstås inet svara på exakt när avlyssningen kommer igång för fullt. Vilket iosf kan betdyda att den faktiskt redan är igån. Detta då förutsatt att de källor Ny Teknik talat med har fel och/eller att det är ett mörkläggningsförsök från FRA.s sida för att förvirra de som man eventuellt vill övervaka mer noggrant.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Dagens Konflikt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “FRA har tekniska problem, eller?”

  1. Det är inget mörkläggningsförsök eller något oplanerat. Det är ganska självklart att FRA behöver tid att anpassa sina system på samma sätt som en bilfabrik måste anpassa sin verktyg när de börjar producera en ny bilmodell.

    1. g: jag tror du har en naiv uppfattning om hur säkerhets- och underrättelsetjänster fungerar.

Kommentarer inaktiverade.