Ryska intressen bakom Spyker

Del 12 av 15 i serien Utländska ägargrupper i Sverige

spykerlogoHuvudägare i det nederländska bolaget Spyker, som uppges vara intresserat av att köpa Saab Automobil, är oligarken Alexander Antonov. Idag är sonen Vladimir Antonov den viktigaste makthavaren i familjen. Detta sedan fadern i mars i år sköts ner på öppen gata i Moskva. Alexander Antonov blev svårt skadad men överlevde mordförsöket. Mordförsöket anses hänga ihop med familjens affärsverksamhet:

Huvudägaren i bolaget är ryska miljardären Alexander Antonov, som blev uppmärksammad i våras när han utsattes för ett blodigt mordförsök på öppen gata i Moskva utanför sitt hus. Enligt uppgifter i baltisk press skadades han svårt efter fem skott i magen. Efter flera operationer har han återhämtat sig. Flera finansmän som stått Alexander Antonov nära har uppgett att de tror att mordförsöket har kopplingar till hans affärsverksamhet.

Spyker, förvillande lik Koenigsegg i sin profil, är ett litet och djupt förlusttyngt bilföretag med drygt 100 anställda. Resultatet för första halvåret i år landade på minus 70 miljoner.

Alexander Antonov däremot är mångmiljonär. Han är vd för finansbolaget Konvers Group, som har tillgångar för 2,7 miljarder dollar, drygt 18 miljarder kronor, enligt The Baltic Course, ett internationellt baltiskt finansmagasin. Huvudägare i Konvers Group är Alexader Antonovs son, Vladimir Antonov.

Konvers Group har tidigare mest investerat i banker och äger ett flertal banker i Ryssland, samt lettiska banken Latvijas Krajbanka och litauiska Bankas Snoras. Den senare är en krisbank som den ryska finansmannen gick in och räddade tidigare i år, enligt källor till SvD Näringsliv.

snorasI Bankas Snoras är alltså sonen Vladimir Antonov huvudägare, men både fadern och sonen sitter i styrelsen för företaget. Banken är en av Litauens största.

Det finns som affärstidningarna i Sverige konstaterat en hel del likheter mellan Koenigsegg och Spyker. Förutom det att bägge är små sportbilstillverkare utan tillräckligt med resurser för att ta över Saab Automobil och dess tillverkning så finns det i bägge fallen tydliga kopplingar till företagsverksamhet i Ryssland. I Koenigseggkonsortiet via amerikanen Augie K. Fabela och i Spykers fall mera direkt.

btsaUtöver Konvers Group (inklusive Conversbank), Spyker och banker i Litauen äger familjen Antonov också en bank i skatteparadiset Panama, Banco Trasatlantico S.A.

Enligt ryska medier kan mordförsöket på Alexander Antonov kopplas ihop med andra mord:, däribland ett på Ruslan Yamadayev i Moskva:

The Investigative Committee said in a statement that the unidentified suspect was detained in Moscow on Tuesday on suspicion of participating in the killing of Ruslan Yamadayev, a foe of Kadyrov and former Duma deputy who was shot dead in central Moscow on Sept. 24.

Unidentified law enforcement officials told the Rosbalt news agency that they believed Ruslan Yamadayev was killed by a Chechen group including former Grozny Deputy Mayor Gilani Shapiyev, his bodyguard Khalid Molochayev and Aslan Diliyev, a former adviser to Kadyrov. Shapiyev was shot dead in western Moscow in February.

“It looks like they are trying to make the impression that there is a different group, one that is not associated with the Kadyrov clan, that sought to kill the Yamadayevs,” said Andrei Soldatov, editor of the Agentura.ru web site and an expert on Russian security services.

The Investigative Committee also said it had detained a suspected gunman and an accomplice in the attempted murder of Konvers Group bank chairman Alexander Antonov on March 11 in Moscow. The committee said the two might be connected to Ruslan Yamadayev’s death.

Mordförsöket på Alexander Antonov kan alltså även kopplas till ett mord på Sulim Yamadayev, begånget i Dubai. Dessa mord på de tjetjenska bröderna, Ruslan Yamadayev och Sulim Yamadayev, har kopplingar till kriget i Tjetjenien. Bröderna Yamadayev ledde en prorysk milis i Tjetjenien och var fiender till den likaledes proryske tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Bröderna Yamadayev uppges i flera ryska tidningar och på många sajter på internet vara en del av den organiserade ryska brottsligheten. Sulim Yamadayev har varit misstänkt för kidnappningar och andra brott.

På nåt sätt känns det inte som om familjen Antonov är den typen av ägare som man skulle vilja ha in i ett svenskt bilföretag.

Utöver familjen Antonov är Mubadala Development en stor ägare i Spyker. Mubadala hör hemma i Abu Dhabi, ett annat av emiraten, vid sidan av bl.a. Dubai, som utgör Förenade Arabemiraten. Mubadala ägs av Abu Dhabis stat.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
, , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Geely – företag med komplicerade ägarförhållandenYoungman har kopplingar till VW, MAN och Scania >>
Advertisements