Att ranka bloggar och mäta deras inflytande

Att mäta en bloggs inflytande är väl antagligen inte helt enkelt. Oftast används antalet inlänkar som ett mått på hur inflytelsrik en blogg är. Ganska ofta kombineras antalet inlänkar med andra faktorer, som antalet besökare, vem det är som länkar osv. Knuff.se (inklusive systersajter som intressant.se, nyligen.se, bloggar.se, bloggtips.se och bloggkartan.se) har länge varit den ledande sajten när det gäller att mäta bloggars inflytande, att visa vad vi skriver om och liknande. Men antagligen har Twingly större betydelse idag.

Det finns andra sajter som har flera typer av listor, om exempelvis Bloggportalen, där man kan se antalet besökare de senaste sju dagarna, hur många som valt bloggen som favorit, inlänkar osv. Allt uppdelat på olika kategorier. Bloggtoppen och liknande sajter mäter antalet besökare. Olika sajter mäter på lite olika sätt varvid resultatet blir lite olika.

De nämnda sajterna har funnits ett tag, några riktigt länge. Numera finns ytterligare ett antal sajter som exempelvis Inflytande.se, Blogipedia och Bloglovin. Bloglovin har en rankinglista där min blogg ligger på 11:e plats bland de politiska bloggarna.

På samtliga sajter som mäter inflytande ligger min blogg högt, bland de 20 bloggar som har mest inflytande i Sverige. På Inflytande.se är min blogg i skrivande stund på 15:e plats, på Knuff.se har bloggen en 11:e plats och på Twingly samma placering som på Knuff.se.

Det finns också specialinriktade sajter, som Konfliktportalen, som mäter, rankar och följer upp de bloggar som är medlemmar. En annan sajt är Politometern, vars slogan (”alla politiska bloggar”) dock är rejält fel. Många av de största politiska bloggarna (som exempelvis min egen, Annarkia, Ett hjärta rött, Arbetarens klimatblogg, Kildén & Åsman, Röda Lund och Röda Malmö) finns överhuvudtaget inte med på sajten, då den bara tar med bloggar som har en koppling till etablerade politiska partier. Snacka om politisk diskriminering.

Bloggat: Kjellberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Att ranka bloggar och mäta deras inflytande”

  1. låt oss se det skojiga i det här Anders… helt allvarligt går det inte att se. Inflytande har man om RÄTT person läser bloggen och då kan det ju räcka med EN.

    1. Mary: Visst är det lite roligt med topplistor. Men frågan är det egentliga värdet. Nog för att jag kanske har ett inflytande i mina egna kretsar. Men i övrigt?

  2. Fast. Vill inflika om att Politometerns bloggar är inlagda fullt manuellt, eller det gissar jag på. Man får anmäla sin egen blogg om man anser att den är politisk.

    Gör det, vetja. 🙂

    1. Elias: Det kan jag inte. Man måste ange ett parti och mitt parti finns ju inte med. Och jag vill ju inte ange ett parti som jag inte stöder. Man kan heller inte vara utan parti.

Kommentarer inaktiverade.