Organiserad brottslighet bakom dopinghärva?

polislogoPolisens insatser mot den grova organiserade brottsligheten har resulterat i ett gripande av över 40 personer på flera platser i Sverige. Insatsen genomfördes av mer än 300 poliser från olika polisdistrikt och polisenheter såväl som personal från Åklagarmyndigheten, Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och poliser från Nationella Insatsstyrkan:

Tillslagen har skett i samverkan med Åklagarmyndigheten, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten inom ramen för regeringsuppdraget att säkerställa en effektiv och uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten (GOB).

Chefsåklagare Marina Amonsson, Internationella åklagarkammaren, är förundersökningsledare och insatsen samordnas av Polismyndigheten i Västernorrlands län.

Insatser har gjorts i Malmö, Göteborg, Stockholm, Karlstad, Örebro, Eskilstuna, Umeå, Örnsköldsvik och Sollefteå. Särskilt viktiga orter är Karlstad, Örebro och Umeå.

40 personer som var anhållna i sin frånvaro har gripits. Ytterligare fem personer har hämtats till förhör. Totalt är cirka 300 poliser och ett betydande antal tjänstemän från Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten engagerade i onsdagens insats. Personal från Rikskriminalpolisen / Nationella Insatsstyrkan medverkar vid gripanden och husrannsakningar på prioriterade adresser.

Ärendet handlar om omfattande smuggling och försäljning av dopningspreparat och många av de gripna är kroppsbyggare i olika åldrar. Verksamheten har enligt polisens uppgifter omsatt stora summor pengar och verkar ha haft ett centrum i Örebro län där ett tiotal personer gripits. Polisens insats har gått under namnet ”Operation Liquid”. Om det har en koppling till något mer känt gangstergäng eller kriminellt nätverk är okänt, men den stora uppfattningen har väl fått polisen att anse att det rör sig om grov organiserad brottslighet oavsett det.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Organiserad brottslighet bakom dopinghärva?”

  1. Något som är slående när man tittar på åtalet är frånvaron av vanlig kriminalitet.
    Hade det varit ett narkotikamål hade alla inblandade haft flera åtalspunkter som misshandel, vapenbrott, stöld och häleri med.
    Vid husrannsakan hos vanliga kriminella återfinns oftast spår efter en bred brottslighet som man inte ser i detta fallet.
    Kanske är just dopingbrott inte något stort samhällsproblem?

Kommentarer inaktiverade.