Oppositionen i klar opinionsledning

I vad som förmodligen är årets sista opinionsundersökning konstateras att de tre oppositionspartierna leder klart över alliansen. Huvudpartiet i den borgerliga alliansregeringen, moderaterna är det parti som backar mest. Det är förmodligen konsekvensen av regeringens senaset vidirgheter kring sjukförsäkringen som är det avgörande för denna rejäla tillbakagång i opinionen för moderaterna. De backar med hela 3,4 procentenheter i förhållande till förra undersökningen. Det verkar handla om att moderaterna förlorat 350 000 väljare till socialdemokraterna. Det kan också vara så att tiden med EU-ordförandeskap slagit mot regeringen. Det är i alla fall statsvetaren Sören Holmbergs teori.

Enligt undersökningen från Sifo så ligger kristdemokraterna under 4%-spärren och gott är väl det. Det är ingen förlust om partiet ramlar ur riksdagen. Däremot är det en förlust för Sverige och oss alla om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i nästa val. Något som ser ut att bli aktuellt om opinionssiffrorna står sig.

Problemet för väljarna är dock att oppositionspartierna i grunden står för samma politik som alliansen. Det är mindre skillnader kring hur kapitalismen ska se ut. Ingen av grupperingarna kommer att leda landet in i en omställning av produktion och liv för klimatets skull om inte männiksor i gemen trycker på. Varken alliansen eller oppositionen kommer att för en politik som mest gynnar de fattiga. Bostadsbristen har ingen av dem lösningar på och tyvärr inte heller arbetslösheten. Dessa saker är det stora problemet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements