Återta makten – klimathotet kräver ett annat samhälle

actnow

Onsdagen den 16:e ska nästa massiva aktion äga rum i Köpenhamn. Den första massiva aktionen var rekorddemonstrationen med cirka 100 000 deltagare. En deltagarsiffra som var en succé och långt större än förväntningarna och gissningarna i förväg.

Nästa stora aktion kommer alltså att äga rum den 16 december och den aktionen går udner namnet Reclaim Power:

On the 16th of December, at the start of the high-level “ministerial” phase of the two-week summit, we, the movements for global justice, will take over the conference for one day and transform it into a Peoples Assembly.

Our goal is to disrupt the sessions and open a space inside the UN area to hold the Assembly. The assembly will give a voice to those who are not being heard, it will be an opportunity to change the agenda, to discuss the real solutions, to send a clear message to the world calling for climate justice.

There will be a legalized starting point, which will be announced to the media and the police. From there, the climate justice bloc will move on towards the Bella Center. Affinity groups will make their way to the border of the conference area from various directions. The aim is for all groups coming from the outside to start entering the UN Area at 10am. At the same time, groups inside the Summit will start to disrupt the sessions and mobilize people to leave the negotiations and participate in the Peoples Assembly. The assembly will start at 12pm at the main entrance to the Bella Center inside the UN Area.

Reclaim Power! is a confrontational mass action of non-violent civil disobedience. We will overcome any physical barriers that stand in our way – but we will not respond with violence if the police try to escalate the situation, nor create unsafe situations; we will be there to make our voices heard!

The Peoples Assembly, in opposition to the false solutions being negotiated at the Climate Summits, will highlight alternatives that provide real and just solutions: leaving fossil fuels in the ground; reasserting peoples’ and community control over resources; relocalising food production; massively reducing overconsumption, particularly in the North; recognising the ecological and climate debt owed to the peoples of the South and making reparations; and respecting indigenous and forest peoples’ rights.

After 15 years of negotiations and no real solutions to the climate crisis, we say enough! No more markets based solutions, no to corporate greed and short term politics deciding our future! No to colonialism and the land-grabs taking place in local and indigenous communities!

In December, we, from our many different backgrounds and movements, experiences and struggles, will come together. We are indigenous peoples and farmers, workers and environmentalists, feminists and anticapitalists.

Now, our diverse struggles for social and ecological justice are finding common ground in the struggle for climate justice, and in our desire to reclaim power over our own future.

Målsättningen är att vi demonstranter ska möta delegater från den officiella FN-konferensen som har samma uppfattningar som oss. Detta ska äga rum utanför Bella Center och delegaterna ska komma ut till oss demonstranter. Sådan är planen och vi får hoppas att det lyckas. Aktioonsmodellen har prövats en gång förut, vid WTO:s möte i Cancun i Mexico för några år sen. Förutsättninagrna för att aktionen ska fungera tycks ha ökat radikalt idag då många länder redan idag lämnade den officella konferensen för en stund, i protest mot västländernas agerande.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, AB1, 2, EX1, 2, VG1, 2, Politiken1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Danska Enhedslisten kräver utredning om polisens roll vid massdemonstrationen()

  • Kräv ransonering av fossilenergi! Dels för att efterfrågan på olja snart är högre än produktionen och dels för att hejda allvarliga konsekvenser av klimatförändringarna. Om marknadskrafterna får råda kommer bara rika ha råd att köra bil om några år och det blir svårt att få folk att acceptera den orättvisan. En ransonering av fossil energi skulle innebära att alla innevånare får lika mycket ransoner och de som inte använder sina ransoner kan sälja dem till dom som vill förbruka mer koldioxid. En förflyttning av pengar sker då till dom som är energisnåla från dom som förbrukar mycket energi. Ransoneringarna kan hanteras som en utländsk valuta som kommer in på ett kontokort varje månad och ransonerna dras från kortet när du t.ex. handlar bensin. Varje år sjunker antalet utdelade ransoner och under tiden jobbar var och en + alla företag och organisationer (som köper in ransoner från en begränsad marknad) med att ställa om till det nya lågenergisamhället (biogas, vindel, solel/värme) med så småningom 0 fossilenergi eftersom det blir lönsamt att förbruka lite energi med detta system. Under andra världskriget accepterade folk ransoneringar för att de slog rättvist hade man låtit marknadskrafterna få råda hade bara de rika haft råd att köpa mat etc.

  • Pingback: Oacceptabla polisövergrepp mot toppmötesprotester i Köpenhamn – frige alla politiska fångar! « Röda Lidköping()

  • Pingback: Oacceptabelt gripande av svensk aktivist | Svensson()