Nya maffiapengar? – nytt bud på Saab från Spyker

Det är ingen egentlig hemlighet att det förmodligen finns kopplingar mellan huvudägaren i Spyker, den ryske miljardären Alexander Antonov och grenar av den ryska maffian. Alexander Antonov sköts så sent som i våras ner på öppen gata, men överlevde. Mordförsöket på honom kopplas ihop med ett par andra mordförsök och det hela har förgreningar långt upp i den ryska oligarkin och byråkratin såväl som till kriget i Tjetjenien:

Mordförsöket på Alexander Antonov kan alltså även kopplas till ett mord på Sulim Yamadayev, begånget i Dubai. Dessa mord på de tjetjenska bröderna, Ruslan Yamadayev och Sulim Yamadayev, har kopplingar till kriget i Tjetjenien. Brödena Yamadayev ledde en prorysk milis i Tjetjenien och var fiender till den likaledes proryske tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Bröderna Yamadayev uppges i flera ryska tidningar och på många sajter på internet vara en del av den organiserade ryska brottsligheten. Sulim Yamadayev har varit misstänkt för kidnappningar och andra brott.

I den svenska affärstidningen E24 kommenteras mordförsöket på Alexander Antonov så här:

Huvudägaren i bolaget är ryska miljardären Alexander Antonov, som blev uppmärksammad i våras när han utsattes för ett blodigt mordförsök på öppen gata i Moskva utanför sitt hus. Enligt uppgifter i baltisk press skadades han svårt efter fem skott i magen. Efter flera operationer har han återhämtat sig. Flera finansmän som stått Alexander Antonov nära har uppgett att de tror att mordförsöket har kopplingar till hans affärsverksamhet.

Om det är så att Antonov har kopplingar till rysk maffia och tillgång till kapital från dem skulle jag i och för sig inte bli förvånad om de i slutändan lyckades köpa nån del av det styckade och slaktade Saab Automobil. Pengar lär i så fall inte saknas. Att det skulle ge nån större mängd arbetstillfällen i Trollhättan tvivlar jag dock på. Istället blir det hela en möjlighet att via legitima företag tvätta svarta pengar vita. Vilket kan vara syftet med Spykers intresse av en affär med GM om det är så att pengar från ryska maffian förekommer i familjen Antonovs affärsimperium.

På många sätt tycks familjen Antonovs affärsverksamhet röra sig utkanten av det som är lagligt och alltsom oftast över på den olagliga sidan:

Ekonomiska olägenheter upptäcktes av Stjetnaja Palata, det ryska riksrevisionsverket, efter att Vladimir Antonov köpte ryska ConversBank. I en tidningsintervju berättade revisorn Sergej Shohin att staten förlorade mångmiljonbelopp i samband med köpet. Detta uttalande ledde dock ingenstans. I december 2007 köpte gruppen nästan 30 % i den holländska sportbilstillverkaren Spyker. Några av bankerna som ingår i Convers Grupp omtalades i ryska massmedia i samband med olika korruptionsskandaler och andra ”gråa” affärer som till exempel penningtvätt, bland annat i Tjetjenien. Alexandr Antonov var även själv utsatt för utpressning, av sin egen säkerhetschef för Akademhimbank år 2004.

[…]

Alexander Antonov gick ut direkt efter grannen och hann ta några steg i riktning mot sin bepansrade Mercedes innan han blev beskjuten från passagerarna i Ladan. 18 skott avlossades från en 9-mm pistol med ljuddämpare. Både livvakten och Alexander skadades. 5 st kulor träffade Antonov i magen, högra axel och handen. En av livvakterna blev träffad i höften. Men skadorna var inte livshotande. Det uppfattades av media som om det var en varning. Många förknippade mordförsöket med Antonovs affärsverksamhet, andra med att han skulle vittna mot styrelseordföranden i Banken NEP, Boris Sokolskij, som åtalades för penningtvätt av 71 miljoner rubel (cirka 18 miljoner kronor). Rättegången där Alexander Antonov skulle vittna började endast några dagar efter attentatet.

[…]

Till sin fördel nämndes Alexander Antonov som en duktig strateg och affärsman som även hade mod att ställa upp i rättegången mot Boris Sokolskij. Attentatet mot Antonov klarades upp ganska snabbt. Speciellt efter att Investbanks styrelse meddelat att man skulle betala 5 miljoner rubel (cirka 1,1 miljoner kronor) för tips som skulle leda till gripande av lönnmördaren. Den 7 april i år greps Aslambek Dadajev, som även var misstänk för ett spektakulärt mord på en tjetjensk före detta Duma-ledamot, Ruslan Jamadajev, framför Vita huset i Moskva den 24 september 2008. Aslambek Dadajev var en lönnmördare som utförde flera uppdrag tillsammans med två kumpaner, men det var inte den utlovade belöningen från Investbank som ledde till gripandet. Det var hjälp från ett vittne som vågade trädda fram efter ett halvår och som såg Jamadajevs mord vid Vita huset från sitt fönster.

Ett bud från Spyker är inget hopp för Trollhättan. Det är möjligtvis ett hopp för den ryska maffian.

Intressant?
Borgarmedia: GP, SVD, DN, GT1, 2, AB1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements