Från WTC till kalsongbombare

2000-talet kantas av ett antal spektakulära terroråd i väst. Men flertalet terrordåd drabbar inte väst och de flesta dödade i terrordåd är muslimer. De kan vara så som Magnus Norell säger i DN att mulismer från fundamentalistiska islamistiska rörelser också är de som utför flest terrordåd, men så länge vi pratar om västvärlden är det inte sant. Då är det helt andra krafter som dominerar, främst olika nationalistiska rörelser (ex. Baskien, Korsika) och en del högerextrema (ex.vis i USA) etc.

Men ett av de allra värsta terroråden var förstås de samtidiga attackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington. Min svärson arbetade när det hände i ett av husen bredvid Twin Towers och han arbetade då på Lehman Brothers. Ett hus som blev förstört när de två WTC-tornen rasade. Han hörde smällen, man hade ett möte och bestämde att lämna jobbet. Han bestämde sig för att promenera norrut på Manhattan, hemåt.

Vår dotter i New York såg på TV när det hände och var så smart att hon ringde direkt till Sverige för att berätta var hon var och att allt var okej. Strax därefter slutade telefonnätet i New York att  fungera. Det betydde att jag visst om det hela innan svenska media snappat upp nyheten. Mina arbetskamrater hade därför lite svårt att tro på mig först, men sen gick det upp för alla att det faktiskt hänt.

Det var starten av årtiondet det på terrorismens område. Slutet blev ett misslyckat bombattentat mot ett US-amerikanskt flygplan. Utfört av en man som hade sprängämnet insytt i kalsongerna. Han misslyckades dock och övermannades av passagerare på planet. Med terrorismen som skäl (svepskäl) har samhället under 2000-talet blivit allt mer repressivt och allt hårdare. Förtrycket och övergreppen mot vanligt folk ökar i hela världen. Det må vara ökad avslyssning och övervakning, elelr ökad kontroll på flygplatser. Makthavarna ökar ojämlikheten i världen och våldet från folk ökar. Då försöker man lösa våldsproblemet med mer förtryck och repression, med övervakning och kontroll. Något som framkallar mer missnöje och en negativ spiral har startat.

Repression kan inte stoppa terrorism. Det är orskerna till att terrorismen uppstår som måste tas bort för att terrorism ska kunna stoppas. Ojämlikhet, förtryck, diktatur, repression, fattigdom osv. Det är sådant som måste bekämpas så försvinner också terrorismen på sikt.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, VG1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Med terrorismen som skäl (svepskäl) har samhället under 2000-talet blivit allt mer rpressivt och allt hårdare.”

  Ett rent ”svepskäl” har jag svårtt att de terrorismen som. Att terrorism, oavsett vem som utövar den, är ett problem i dagens värld går inte komma ifrån. En terrorist respekterar inte människovärdet genom att han avsiktligt utför våldshandlingar direkt riktade mot oskyldiga under någon sorts förvissning över att detta ”offer” tjänar ”högre syften”. Detta är inte acceptabelt i något samhälle som står upp för människovärdet.

  Med de terrordåd som skett och sker, det må vara på Bali, i New York, i Mombai, i London, i Madrid eller var helst dessa handlingar utförs, så är det uppenbart att det måste finnas ett skydd. Vi kan inte ”sticka huvudet i sanden” och låtsas som att problemet inte existerar. Om formerna för skyddet kan man sedan ha olika åsikter om.

  Visst, det är en vacker tanke att vi löser all världens orättvisor och så försvinner terrorismen, men ändå vet vi att denna problematik inte är något som kan lösas under överskådlig tid. Dock, vi vet att det just nu finns personer som är beredda att utföra terrorhandlingar och som just nu planerar för dem. Ett skydd kan aldrig vara 100-procentigt men det som skyddet kan förhindra är ändå betydelsefullt. Själv känner jag mig, rätt eller fel, alltid tryggare när jag på en flygplats passerar en säkerhetskontroll där man tar uppgiften på allvar än på en flygplats där kontrollen utförs mer slentrianmässigt.

  Tyvärr, kan man förmoda att när historien över 2010 skrivs, så kommer även denna innehålla bestialiska terrordåd. Det är denna verklighet vi har att förhålla oss till vare sig vi vill eller inte.

 • Pingback: Hade jag kul? « Röda Lund()

 • Pingback: Gängkrigens årtionde | Svensson()

 • Veritas

  Håller helt med Allianspartisten. Att som Svensson drömma om att allt var fint i världen och fattigdom och svält var ett minne blott så funnes ingen terrorism är föga meningsfullt. Människor har krigat på olika sätt de senaste tusentals åren så det kommer säkert inte att upphöra inom överskådlig framtid. Dessutom är många mottagliga för absoluta lösningar typ islamism/jihad eller kommunism, och begår därför hänsynslösa handlingar i dess namn. Vi måste göra vad vi kan för att skydda oss och våra medmänniskor mot brottslingar och terrorister, även om det är obekvämt.

 • Allianspartisten har en bra poäng om att vi inte ”ska sticka i huvudet i sanden”. I ett av Bin Ladens utspel sa han uttryckligen att han inte var emot frihet och demokrati. ”I så fall skulle vi attackerat Sverige”. Vad han var emot var de amerikanska militärbaserna i Saudiarabien, ockupationen av Palestina och invasionerna av muslimska länder.

  Därför har allianspartisten rätt i att vi måste se att terrorism är något som existerar och kommer att fortsätta existera så länge som ockupationer och invasioner sker. För ett ordentligt skydd mot detta ska Sverige inte delta i att bomba fattiga länder eller ockupera dem. Första steget är att dra tillbaks trupperna från Afghanistan.

 • Jag

  Jag håller med Hampus. Ut ur Afghanistan och tillbaka med Mullah Omar. Då var det minsann ordning i Afghanistan ! Skämt och sido. Anders_S har en poäng här tror jag. Allt kommer inte att bli hysteriskt lyckligt bara alla ”orättvisor” utplånas och alla har pengar i fickan men det ALLA skulle behöva är rejäl utbildning och då framförallt i historia och religionskunskap. Om Man fick lära sig om olika kulturer, vad som hänt förr och hur olika religioner fungerar tror jag mycket skulle bli bättre. Det sämsta är ju att stänga in sig (eller barnen) och tuta i dem massa dravel som föder hatet redan från början. Detta gäller ju även här och överallt och ständig utbildning behövs. Bara för en månad sedan hörde jag en tonåring (förmodad) på tunnelbanan som på fullaste allvar trodde att HIV bara drabbade homosexuella !