Finland har alltid haft fler mord än Sverige

När man gör jämförelser av hur vanligt mord är i olika länder brukar man använda ett mått som kallas mordfrekvens. Det är antalet mördade per 100 000 invånare. I Sverige har detta enligt tidningen Forskning och Framsteg legat kring 1 så länge som siffor funnits. De senaste åren har antalet mord i Sverige varit i stort sett konstant trots att befolkningen ökat. Det betyder en minskande mordfrekvens så numer är den en bit under.

Finland har legat på betydligt högre siffror, mellan 2 och 4 brukar landets mordfrekvens ligga på i ett historiskt perspektiv. Eftersom dessa siffror legat relativt stabila under mycket lång tid så är det med all sannolikhet inte olika typer av kriminalpolitik, straff och liknande som påverkar detta, utan förmodligen handlar det om djupare kulturella livsmönster och skillnader.

En tydlig sak är i alla fall att den typen av massmord med hjälp av skjutvapen som regelbundet tycks inträffa i Finland, är något mycket sällsynt i Sverige (Mattias Flink är väl undantaget). En orsak till just denna skillnad är förmodligen de hårdare svenska vapenlagarna som gör att handeldvapen och liknande är mycket ovanligt hos vanliga människor. För mig är det uppenbart att Finland måste få en annan vapenlagstiftning om den typ av händelser som exempelvis massmordet i Esbo ska kunna undvikas i landet (det är naturligtvis inte säkert attd et hjälpt i just detta speciella fall, men generellt hade det säkerligen haft betydelse). Även andra saker kanske bör förändras i Finland.

För jämförelsens skull kan det också nämnas att övriga nordiska länder har en lika låg mordfrekvens som Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

32 Replies to “Finland har alltid haft fler mord än Sverige”

 1. Men stämmer handeldvapensfrekvens som delargument ? Är det inte så att Sverige har en hög sådan ? Jag har nånstans läst att vi, liksom Kanada, har fler vapen per capita än de flesta länder. På svensk landsbygd finns ofta flera jaktvapen i varje stuga, även om man inte jagar, och idag bstår jägarkåren till stor del av stadsbor dessutom. Pratar inte Michael Moore om detta i nån film, att kanadensare har lika stor tillgång till skjutvapen som USA:are per skalle, men mordfrekvensen är där markant lägre ? Ändå.

  1. Torberg med flera: Sverige, Norge, Kanada etc har hög andel vapen per invånare enligt vad jag läst. Jaktvapen. I FInland handlar det om att det är lätt att få licens för pistoler, revolvrar, automatvapen osv. Precis som i USA finns det alltså fler vapen av den typen i omlopp helt lagligt än i exempelvis Sverige. Jag tror detta har betydelse för just den typen av massmord som vi ser i de länderna. Men för skillnaderna i mordfrekvens som helhet saknar det förmodligen betydelse.

   Andelen illegala vapen kan nog antas vara ungefär lika stor i de olika nordiska länderna och mängden mord som begås av den organiserade brottsligheten är faktiskt rätt begränsat (i Sverige kanske 10% av alla mord, dvs cirka 10 per år). Det vanliga mordet är att en berusad närstående/kompis dödar sin fru/flickvän/syster/bror/kompis, som oftast de också är berusade. Det är fler män som blir mördade än kvinnor.

 2. Har man gått så här långt, dödat sin käraste och sedan dödat sig själv, då måste man ha kopplat bort allt förstånd, och låtit känslorna förmörka ens sinne.

  Det är en stor tragedi varje gång det sker. Och det är inte första gången eller sista gången svartsjukemord sker, oavsett vad man kallar sig för, som alban, finsk, svensk, muslim, kristen o.s.v.

  Att lära sig hantera och kontrollera sina känslor är mycket svårt. Varje dag av ens liv så lär man sig något nytt om sig själv. Ifall man har vänner och bekanta som kan hjälpa en bearbeta sådana känslor, då går det aldrig så långt som detta gjorde.

  Att elda på ytterligare HAT-känslor slutar alltid i elände.

 3. Angående mordene i Finland relatert til våpenlovgivning/antall våpen per capita kan det noteres at vedkommende som utf??rte det siste seriemordet flere ganger var straffet for vold og brudd på våpenloven. Hadde han gyldig lisens eller var denne inndratt på bakgrunn av forannevnte forhold? Dersom han hadde våpen legalt inneb?¶rer det at håndhevelsen av våpenloven ikke fungerer. I tilfelle at lisensen hans var inndratt og han brukte uregistrert våpen ville ikke en mere rigor??s våpenlov hatt noen betydning.
  I Norge har vi (i likhet med Canada og Sverige) en overveiende stor del våpen på private hender uten at menigman i en stor grad benytter disse til drap eller ulovlige handlinger. Det er det yrkeskriminelle som s??rger for!

 4. Jag tror att Sverige och Finland skiljer sej åt på många sätt. Nu först börjar det kunna föras en seriös diskussion i Finland om 1900-talets svåra historia som präglat synen på våld och mansroll tungt. Arnstad och andra forskare beskriver det som att Finland först nu börjar kunna titta på sin roll som Hitlers allierade t ex, och därmed först nu inse att de var på förlorarnas sida. På fel sida. På krigsförbrytarnas sida. Blundandet för detta i 60 år har bl a inneburit att de inte kunnat ärligt hantera sitt eget krigstrauma och att alla veteraner, 600 000 från Fortsättningskriget, förnekats relevant psykologisk terapi. Soldatkulturens hårdhet och känslokyla har in i våra dagar hyllats på ett sätt som för de flesta svenskar är främmande. Allt för att hålla lögnen om att Finland var ensamt mot Stalin vid liv, och slippa erkänna att man kämpade på Hitlers sida.

  1. Torberg: Ja det kan ju vara en del av förklaringen till att Finland avviker från resten av Norden när det gäller mord och därmed också våld.

 5. Plus. Smärtorna från Finska Klasskriget (inbördeskriget säger en del) är fortfarande plågsamma. Otillräckligt bearbetade. Fråga vilken finne som helst och han/hon vet var förfäderna stod under de brutaliteterna. Mycken plåga är helt enkelt mycket nära ytan i Finland. Krigsveteraner och krigsoffer sover sällan gott om natten. Fråga min farbror som var med i Stillahavskriget från Pearl Harbour till slutet. Det präglade hela hans person och generation. Så och nog många i Finland.

  1. Läs kommentarsreglerna innan ni kommenterar. Följer ni inte dem får ni inte in er kommentar. Torberg och jag har till exempel diskuterat den högre mordfrekvensen i Finland och dess orsaker, ingen av oss har påstått att det nu aktuella mordet nödvändigtvis har sådana orsaker. Därför har en del påståenden kring mordet och Torbergs åsikter strukits.

   http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 6. Finland har också betydligt högre självmordsfrekvens än övriga Norden. Mer lik Ryssland, Baltikum etc än resten av Europa. Det finns nog mycket av oförlöst våldsfixering där, vilket ju också påpekats av finländska psykologer med anledning av de senaste årens massakrer.

 7. Att hävda att brottslighet skulle vara kulturellt betingat är inte det lite rasistiskt.Minns när invandrargruppers högre brottslighet hänvisades till deras kultur. vilket ramaskri det blev i vissa kretsar.

  1. Göran. varför tror du att våldsbrotten är fler i Finland? Brottsligheten som helhet är inte mycket högre i Finland vad jag vet. Brottslighet är kulturellt betingat. Det är bl.a. därför USA har så enormt hög brottslighet och muslimska länder så låg. Därför Sverige har så låg (i alla befolkningsgrupper, inklusive finnar) och Ryssland mycket högre. Faktum är att det bara finns en invandrargrupp i Sverige som historiskt kunnat beläggas med att ha högre brottslighet än snittet över tid, Det är US-amerikanska desertörer under Vietnamkriget. Men det är lite off-topic.

 8. I ärlighetens namn skulle jag nog inte påstå att det är ”kulturen” som gör mest för skillnad mellan våldsbrott i Ryssland och Sverige. Mer påverkan har nog fattigdom, det totala nedbrytandet av trygghetssystemet och en enorm ökning av ojämlikheten i Ryssland. Hur mycket större var brottsligheten i Sovjet (diktatur)? Om det är ”kulturen” som är förklarningsmodellen borde våldet varit stort det också.

  Därmed inte sagt att kultur kan påverka. Självklart gör den det. I hederskultur kanske man kan få mer våld p.g.a ”förlorad heder”. Däremot kanske man har mindre stölder och inbrott beroende på samma hedersbegrepp. Att som Göran helt bortse från kultur är naturligtvis fel. Alkoholvanorna, kulturellt betingade, torde påverka enormt när det gäller våldsbrott.

  1. Hampus. Ja det är komplexa saker som liger bakom våldsbrott. Alkohol har definitivt en stor betydelse. Ojämlikhet, arbetslöshet och fattigdom har en betydelse, helt klart. Det är månaga saker som påverkar.

   Werner: Mordfrekvensen (borde alltså egentligen heta nåt annat) innefattar mord och dråp så skillnaden i lagstiftningen just där saknar betydelse. Anmälningsbenägenhet som har mycket stor betydelse för antalet anmälda våldtäkter behöver man inte bry sig om när det gäller mord. Mord/dråp är därför normalt det enda brott man kan jämföra internationellt. Alla anmäls (överanmälminga är dock vanligt, gäller exempelvis Sverige där över 200 mord anmäls på ett år, men bara 100 utförs. Det innebär att om man bara går på statistsken i Sverige tror man att landet har en hägre mordfrekvesne än vad det gentligen har. Det är sådant som får folk att påstå att Sverige ligger i top. Man missar att läsa förklaringar och underliggande fakta bakom statistiken.

   När det gäller vapentillgången kan det mycket väl förklara att massmord är vanligare i Finland än i Sverige, men inte förklara den högre mordfrekvensen.

   Nornalmordet i Finland är alltså det samma som normalmordet i Sverige. Inte helt oväntat.

   Lovise: Nej, jag glömde bort det. Han var ju norsk. Men när vi diskuterat skillnaden i mordfrekvens har det med Finland att göra. Det har inte med mördarens nationalitet i ett enskilt mordfall att göra.

 9. Hmh, han var da faktisk ikke finsk da folkens:-/ Dumt å laste Finland for akkurat for dette mordet! Han var et menneske. Noe gikk galt.la oss tilgi og tenke på hvorfor folk fra amdre land ikke har det godt hos oss. rasisme kanskje?

 10. Finland har en annan gräns mellan mord och dråp än vad Sverige har, vilket kan förklara skillnaden i statistik lite grann, på samma sätt som Sverige har en annan definition av våldtäkt (se nedan). Ett normalfallsmord/dråp i Finland begås i en lägenhet tillhörande offret, i kraftigt berusat tillstånd en lördagskväll och där mordvapnet är en kökskniv. Så snegla inte på andelen vapen mellan Sverige och Finland, utan snarare på alkoholkonsumtionen.

  Hittade en finsk diskussion om ämnet ( http://keskustelu.suomi24.fi/node/6066907 ), som hävdade att Sverige har gått om Finland i misshandel, mord, dråp och våldtäkter sedan början av 2000-talet då Finland ”ledde”:
  http://www.sci.fi/~draxl/Suhteellinen_rikollisuus_Ruotsissa_ja_Suomessa_Suomi=1_v2.png

  (rött = våldtäkter, grön = misshandel, blå = mord+dråp, skalan till vänster är Sveriges siffra per capita / Finlands siffra per capita — dvs år 2006 hade Sverige ungefär lika många mord/dråp per capita som Finland, och 4x så många våldtäkter)

  /Werner

 11. Det där om amerikanska desertörer var ju intressant. Vart finns källor på det? Det är ju faktiskt ett riktigt användbart argument, när man diskuterar rasism, brottslighet och kultur i vardagen.

 12. Om uppgiften stämmer att USA:ska Vietnam-desertörer i Sverige är överreprenterade i brottsstatistiken talar det för att krigserfarenheter, som i Finland , kan spela stor roll för brottsbenägenheten. Som en av flera faktorer. Liksom att droger av olika slag, inklusive alkohol, kan vara en viktig faktor. USA:s soldater i Indokina var inte kända för att vara nykterister.

 13. Antal vapen per invånare är näst högst i världen i Finland, men inntil tio år sedan var det… Norge.
  Vapenlagarna är mycket strängare i Finland än det de är i Norge. Värnpliktiga har inte ens tillgång till vapnen på sina kaserner.
  En guldsmed jag känner i Finland ansökte för 20 år sedan om licens för handeldvapen, men fick nej, han fick dock lisens för… en gaspistol.
  Gaspistoler är jnu inte ens lisenspliktiga i de flesta länder…
  I Norge är mordfrekvensen låg, , 0,8 mord per 100 000 invånare, det vills äga at man har 30 mord om året i Norge med 4 miljoner invånare, medan Finland med drygt 5 miljoner invånare har 150 mord i året. Dock sker den övervägande delen av mord i Finland (som i Norge) inte med eldvapen.

  Vapenlagarna ändrar ingenting, New Hampshire är den delstaten var vapenlagarna är friast i USA, men det finns år då mord inte ens förekommer i den delstaten.

  I staden Washington DC, var alla handeldvapen äro förbjudna (gäller inte polis och militär) så har man den högsta mordfrekvensen av alla städer i USA.

  I UK förbjöds handeldvapen för mer än tjugo år sedan, men det inverkade inte på mordstatistiken.

  Kosovaren i Finland hadde säkert sitt vapen från sitt hemland. Han hadde i alla fall ingen licens.

  I Finland kommer jag i håg följande fall av vansinnesdåd:
  1980-talet:
  Värnpliktig stjäl vapen och ammunition, skjuter tre personer
  Medlem av skytteklubb stjäl handeldvapen, och mördar 3.4 personer
  Tonåring gör bomb på nåt köpcenter, inga skjutvapen inblandad, många döda och skadade
  Värnpliktig stjäl vapen och skjuter familiemedlemmar
  Jokela, stulna skjutvapen från morfar?, 9 döda?
  Kauhajoki, många döda, mördarens egna vapen
  Sello, 5 döda, olagligt vapen.

  (jag tog bort två fall från listan som inte var vansinnesdåd och ett av dem inträffade inte ens i FInland*/ #AS

  Så, bara i ett fall kunde vapenlagen gjort någon skillnad.

  1. Per: Du är nog ensam med att hävda att Finlands vapenlagar är hårda. Alla experter som uttalar sig hävdar motsatsen. Jag tror mer på dem än på dig.

   Jag tror knappast mördaren tog med sig sitt vapen från sitt hemland, som ju är Norge. Vapenlagar har betydelse, men inte så stor. Kulturelal mönster har större betydelse (Finland verkar här vara ett bra exempel). New Hampshire är bonnland som saknar större städer och är inte relevant som jämförelse. New Jersey har också fria vapenlagar och där är mord mycket vanligt, över USA-snittet.

   Som jag skrivit tidigare är mordfrekvensen i Sverige och Norge mycket låg, udner 1 i bägge länderna. Sverige har cirka 100 mord per år på en befolkning på 9,3 miljoner. Sverige har mycket högre andel invandrare än de andra nordiska länderna och Finland har en mycket lägre andel så siffrorna talar för att invandrare minskar antalet mord istället för motsatsen (men min uppfattning är att det inte betyder nåt alls).

 14. Jag förstår inte kopplingen mellan detta fruktansvärda som har hänt och krigsveteraner???
  Problemet är väl att det är lättare att få tag i handeldvapen i Finland. Det är ju inte så vanligt att älgstudsare är inblandade i den här typen av läskiga incidenter.

 15. Gustaf: Vem säger att det finns en koppling mellan senaste massmordet och krigsveteraner ? Kolla rubriken. Anders inledning handlar om frågan varför det under lång tid varit mordtätare i Finland än i Sverige, Norge eller Danmark. Inte om ett enskilt fall.

 16. Jag har bott halva livet i Finland och andra halvan i Sverige. Jag tror inte att finnarna är mera benägna att mörda än svenskarna är. Jag tror mera att det har att göra med uppfostran och kultur där finnarna kan vara mera ”hårda” och ”kalla” och inte visa sina känslor utåt vilket kan göra att man inte upptäcker i tid om någon mår psykiskt dåligt. Det har inget att göra med vapenlagarna, vill man ha tag på ett vapen så får man det oberoende var i världen du bor.

 17. Jag är själv finländare och instämmer i Susanns påstående. Jag måste säga att antydan till att krigsveteraner i dagens Finland skulle vara mer mordbenägna är absurd! Jag har aldrig hört om ett mord begånget av en krigsveteran, nog för att det ju kan ha inträffat i alla fall. (Någon annan finländare som hört något om sånt?) Jag tror faktiskt att 80 åriga veteraner inte är någon stor del av statistiken, det är nog alkoholen som ställer till det i vårt land, tillsammans med det som Susann säger, naturen hos det finska folket är mycket mera sluten än svenskarnas och därmed är det säkert svårare för både offer och anhöriga att lösa psykologiska problem i Finland. Dock vill jag ju också påpeka att Finlands mordstatistik kanske är högre än i Sverige men bara för det så gör det ju inte Finland till något som ens skulle komma nära vissa andra länders statistik, även västerländska som till exempel USA. Där kan nog vapenlagarna ha betydelse eftersom de är så pass extrema, men jag tror nog att kulturen stelar större roll även där.

  1. Jonathan: Finland ligger som du säger inte så högt i jämförelse med USA. Men det intressanta med Finland är att landet avviker från det generella mönstret med att jämliak lädner ligger mycket lågt. Finland är ett jämlikt land med bar mycket hägre mordfrekvens än de andra nordiska länderna trots en jämförbar jämlikhetsnivå.

 18. För övrigt, hur kan det här betyda en minskande mordfrekvens? Bara för att befolkningen växer så betyder det ju inte att per capita-frekvensen ökar. Eller tänker du att en ökad urbanisering har skett? Om så så förklarar det fortfarande inte mycket, då mordfrekvensen naturligt ska minska ordentligt, då modern akutsjukvård är så otroligt mycker mer effektiv idag att ett mord per 100K personer inte alls är samma sak som ett mord per 100K personer ens för 20 år sedan.

  Denna post är också gammal, troligtvis innan PISA-undersökningarna blev stora nyheter, vill Svensson fortfarande klaga på finska skolor? Jag ser ingen specifik resultathets i finska skolor som eventuellt leder till skolskjutningar som anledning till finska våldsbrott. Som finne (uppenbarligen) ser jag det som en genetisk och kulturell fråga, finnar är annorlunda, vi är mer arga och mindre konflikträdda, även mer fulla och mer deprimerade (även mer modiga och uthålliga, självständiga, osv osv, tack för att jag fick säga det). Allt har sin förklaring.

Kommentarer inaktiverade.