Mordförsök på karikatyrtecknare

Den danske tecknaren Kurt Westergaard utsattes i fredags kväll för ett mordförsök. Westergaard är känd som tecknaren bakom Muhammedkarikatyrerna och mordförsöket är naturligtvis helt oacceptabelt. Men det går att förstå varför det sker. I Danmark har politiken länge präglats av konfrontation och främlingsskap för andra grupper i samhället. En sådan politik uppmuntrar till hat och hot från alla möjliga håll. Såväl från högerextremister som från olika invandrargrupper  som från muslimer.

Den somalier som uppenbarligen var ute efter att mörda Kurt Westergaard, är naturligtvis personligen ansvarig för sitt vansinniga mordförsök, men ska man undvika den typen av händesler i framtiden bör nog danskarna och Danmark fundera på hur man ska kunna göra sitt samhälle mer medmänskligt och humant. Kommunikation med det/se främmande är överlägset konfrontation. Men Danmark har slagit in på den konfrontativa vägen sen länge, något som skapar den typen av polisövergrepp vi såg vid klimattoppmötet i december likaväl som mordförsök liknande det på tecknaren.

Läs mer om islam, islamofobi, muhammdekarikatyrerna, Danmark och invandrare:

Det har lugnat ner sig i Danmark
Andreas Malm om liberala tokstollar
Inte upprörda över att de används av islamofober
Islamofobin banar väg
Islamofobins rötter
Islamofobi och Muhammedteckningar
Upprörande konst, Muhammed och Lars Vilks
Bra att Vilks rondellhund visas
Rasism, islamofobi och yttrandefrihet
Varför ska de det?
Svensken, islam, integration och rondellhundar
Islam och Sverige
Inget stöd åt islamister eller Vilks
Vänstern, islam och yttrandefriheten
Dansk vänster om Muhammed-karikatyrerna

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gustav H

  Danmark verkar onekligen ha lite problem med de här frågorna, men jag tycker att man också kan börja kräva och förvänta sig att även de mest bokstavstroende slutar bete sig såhär primitivt, som när de skall ut och försöka rådbråka alla som talar illa eller sägs tala illa om just deras himmelska låtsaskompis. Det är ju ändå nådens år 2010 nu, inte något slags mörk förhistorie där vi löser konflikter över vems jäkla tandfé som är tuffast genom att slåss med yxa. Jag förstår mekanismerna som framkallar sådant här, men jag förstår inte att den typen av grottmänniskor som tycker att detta är ett rationellt agerande fortfarande finns. Uppenbarligen gör de ju det, men det är mest bara sorgligt.

  • Anders_S

   Gustav H: Vi är överens om den beskrivning du gör. Tyvärr tror jag att den förda politiken i Danmark gynnar människor som reagerar så här och den sortens reaktioner. En slags negativ spiral. Politiken ordskar oönskade beteenden, oönskade beteenden förvärrar politiken och så vidare.

 • Kalle

  Mener personligt at det er for enkelt at pr??ve forklare ??kse-angrebet på Kurt Westergaard, som et resultat af den drejning det danske samfund har taget. Jeg ser mig selv både som socialist og ateist. Folk der angriber en privat person med ??kse på grund af kr?¶nkelse af en profet, kan jeg ikke se som andet end som en en person der er undertrykt af religion.
  Hvordan man l??ser den undertrykkelse som religionen g??r på folket er så en anden diskussion.

  • Anders_S

   Kalle: Ja du har rätt i att jag förenklar. Det är nödvändigt på en blogg och kompenseras av att jag också skrivit religionskritiska inlägg.

 • Pingback: Som man bäddar får man ligga « Johan Frick()

 • Mikael

  Som boende i Danmark sedan 3 år så k?¶nner jag inte igen mig i den bild du målar upp Svensson.

  Mikael

  Gott nytt år

  • Anders_S

   Mikael: Kanske är du hemmablind? Kanske överdriver jag? Men faktum är att det i många avseeenden verkar vara ett hårdare socialt/politiskt klimat mellan människor i Danmark. Både när man läser media och är där.

 • Pingback: Muhammedkarikatyrerna och mordförsöket « Johan Frick()

 • Om inte annat syns det hårda klimatet i att det sk lymmelpaketet har så brett stöd som det har, och att polisen kan låsa in ett par tusen personer som inte har gjort något som helst brottsligt, utan annat resultat från den danska publiken än en gäspning.

 • Jag

  Nej, Anders_S det finns inga ursäkter. Under inga omständigheter kan våld mot någon som bara utövar sina mänskliga rättigheter vara OK. ”All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing”. Tyvärr har jag varken sett eller hört ledare för muslimska länder eller samfund i Danmark eller Sverige fördöma attacken på ett kraftfullt sätt. Det enda som det tjatas om är respekt och förståelse men det verkar vara en enkelriktad väg ….

  • Anders_S

   Jag: När ska du lära dig att skilja på förklaringar och ursäkter? Ingen stans ursäktar jag överfallet på Westergaard.

 • Mikael

  G?¶spande Danskar? Reaktionerna ang lymmelpaketet har varit ganska så stora. Och folk tycker det ?¶r pinsamt.

  Och flera Muslimska/Somaliska grupper har tagit avstånd från tokstollen som f??rs??kte ta KW av dager. Och de reaktionerna kom direkt h?¶r i Danmark iaf.

  Mikael

 • Signaturen ”Jag” har inte tagit avstånd från mordet på Kennedy, istiden eller melodifestivalen. Självklart är han insluten i ett kollektiv som måste ta avstånd från varje händelse som existerar. Individer finns inte.

  Lite respekt och förståelse önskas. Nästa kommentar torde bli en 40 skärmar lång så vi får ett riktigt avståndstagande av allt ont i hela världen som begåtts av en västerlänning. Sen kan vi gå vidare.

 • Jag

  Hampus Eckerman: Nu är du ju bara larvig. Jag levde inte när Kennedy mördades och jag ser ingen anlening att ta avstånd från melodifestivalen och jag fattar inte vad istiden har med något att göra. Precis som jag skrev i mitt inlägg så kan även tystnaden vara talande. Ifall extrema element i samhället (t.ex högerextremister) begår brott mot t.ex muslimer eller homsexuella så kan du ge dig på att svenska politiker kommer ta avstånd ifrån det hela och fördöma handlingen som icke önskvärd och icke konstruktiv, även fast högerextremister inte på något sätt är representativa för ”svenskar”. Jag ser inga sådana fördömanden från muslimer ens i Sverige. Det skulle skicka en kraftfull signal till det övriga svenska samhället och visa på den mångfacettering och mångfald som finns bland svenska muslimer.

  Inte visste jag att ”västerlänningar” (vilka det nu är) var ansvariga för istiden men man lär så länge man lever.

 • ”Jag”, det är du som är larvig. Som kräver att en miljard muslimer ska ta avstånd varje gång någon av dem är kocko. De är inte ansvariga för mordet och bör ta avstånd i ungefär samma utsträckning som du själv.

  Och problemet är att det är du som är tyst. Muslimska förbund har tagit kraftigt avstånd från attacken mot Muhammed-tecknaren. Det skedde direkt när attacken blev känd. Du däremot har inte tagit avstånd från attacken mot moskén i Malmö. Ska vi inte avkräva dig ett sådant avståndstagande i något som du inte är inblandad i när du avkräver avståndstagande från andra gällande saker de inte gjort?

  Nej, svenska politiker stödjer ofta våld. Exempelvis krigen mot Irak och Afghanistan. Så där håller jag inte med dig.

 • Pingback: Nakenscannrar kan inte hitta bomber : Motbilder()

 • Lasse

  Vad spelar det för roll hur mycket ”avstånd” och ”fördömanden” som kommer från alla håll och kanter när terrorn bara fortsätter? Det är tomma ord. Jag minns själv hur svårt det var för journalisterna att klämma ur några åsikter från de i samband med 11/9. Alla vred på saken och fick det till att det var USAs fel egentligen, att flera tusen vanliga knegare och skattebetalare brann upp.

  Nej muslimska länder behöver mer McDonalds, hårdporr, hollywoodfilmer, Budweiseröl, bling, mer RnB och mer MTV så det inte är något kul att sitta och läsa koranen mer. Det är receptet på att få stopp på terrorn. Sekulariseringen är här för att stanna men måste också infiltreras i muslimska länder för att sekularisera dem från insidan. Muslimska killar måste fatta att det är okay att tänka på muttor och dricka sprit varje fredagkväll och ge upp sin tro för mer värdsliga ting.

  Delvis ironi delvis allvar 🙂

  Peace

 • Jag

  Hampus Eckerman: Jag kräver inte att alla muslimer på hela jorden skall ta avstånd för en handling begången i Sverige. Majoriteten av dem känner antagligen inte till var Sverige ligger ens. Dock finns det många muslimer i Sverige och den galne somaliern agerade i egenskap av muslim som ansåg sig vara kränkt så till den milda grad att dödligt våld ansågs befogat. Att då begära att representanter för den muslimska delen av Sverige pekar på det tokiga i den handlingen och att det aldrig kan vara OK kan inte vara fel. Om jag var representant för Sverige eller ens min kommun och något allvarligt händer så skulle jag självklart ta avstånd från det och fördöma det. Det är ju inte konstigare än att australiens premiärminister går ut och ber aboriginerna om ursäkt även fast han personigen inte har ”förtryckt” några aboriginer, han gör det ju i egenskap som representant för den australiensiska staten.

  Du får gärna länka till dessa muslimska avståndstaganden som finns i överflöd. Och du, moskeattentatet har redan fördömts av de som jag anser representera det svenska samhälle jag anser mig tillhöra som Fredrik Reinfeldt. Sedan vet jag inte hur positivt inställd jag är till det faktum att moskén sponsras av Libyens president Moammar Khadaffi. Religionsimperialism, eller ?

  http://www.kvp.se/nyheter/1.1830911/skottlossning-in-i-malmomoske

  Annan intressant läsning kanske

  http://sydsvenskan.se/sverige/article140868/Djup-splittring-bland-Malmos-muslimer.html

  • Anders_S

   Jag: Om Ghaddafi sponsrar en moské ska du vara glad (men jag tror inte han gör det). Han är svuren motståndare till sådana som talibanerna, wahaabiter osv. Du behöver nog läsa på lite.

 • Men ”Jag”, du är ju för fånig. Du hade själv mycket lätt kunnat kolla upp att fördömanden fanns istället för att vräka ur dig tossigheter om att de inte skulle finnas.

  http://www.kvp.se/nyheter/1.1831808/muslimska-foreningar-fordomer-attacken-mot-kurt-westergaard

  Varför försöker personer som du alltid misstänkliggöra muslimer genom att påstå att de inte skulle ge fördömanden? Och vad vill du säga med att USA:s allierade Ghaddafi har sponsrat en moské? Att USA bör dra in sitt stöd?

  Nu vill jag se att du kräver att svenska kyrkan tar avstånd från attacken mot moskén i Malmö. Samt humanisternasförbund. Och judiska församlingen. Ja, vi ska ju avkräva fördömanden av de som inte gjort något.

 • Jag

  Hampus Eckerman: Åh tack för länken. Jag hade faktiskt hitat den innan. Men precis som följande säger

  http://frianyheter.wordpress.com/2010/01/03/insandare-maktig-muslimsk-organisation-ar-neutral-till-attacken/

  så kan ord tolkas väldigt mycket.

  Anders_S: Det står faktiskt i den ena artiklen jag länkade till att Herr Khadaffi har ett finger med i spelet.

  Sedan kan man ju undra ifall herr khadaffi blir mindre muslim bara för att USA tvingat honom på knäna. Det jag vill peka på är att det finns en uttalad vilja från olika muslimska samfund och länder at vidga sin religion och att länder som Saudiarbien stödjer sådan expansion ekonomiskt. Jag tvivlar ju starkt på att svenska kyrkan t.ex ger stöd till att bygga kyrkor i Iran eller Libyen, men jag kan ha fel. Nu antar du ju att jag tydligen INTE är muslim (eller har muslimsk bakgrund) utan är kristen. Dessutom antar du ju att atacken mot moskén i så fall skulle ha utförts av arga kristna ? Eller menar du att det var judar som attackerade moskén. The plot thickens.

 • ”Jag”, nu får du ta och skärpa dig. Att hänvisa till märkliga tolkningar av tokstollar på högerextrema och rasistiska sidor gör inte saken bättre. Men visst har du rätt i att högerextremister tolkar saker på de mest underliga sätt.

 • Och som tillägg så har naturligtvis Svenska Kyrkan kyrkor i massor av länder. Den i New York är bara ett exempel och svenska samfund har också sponsrat kyrkbyggen. Jämfört med vad amerikanska kyrkor gör är det givetvis en droppe i havet. Mitt antagande är självklart att du inte är muslim. Annars skulle du inte hänvisat till muslimhatande sidor och försökt misstänkliggöra muslimer.