Våldsbrott begås oftast av närstående till offret

Det vanligaste när någon blir mördad är att mördaren är en person som står offret nära. Det kan vara kompis, pojkvän, man etc. Det är sällan en kvinna som är gärningsman och oftast en man som är offer. Mord och våldsbrott är något som män ägnar sig åt. Ibland drabbar det kvinnor, oftare drabbar det andra män. Men nästan alltid drabbar våldet någon som står förövaren nära och det är överlägset det vanligaste när det gäller våld mot kvinnor. Det är så våldsmönstret ser ut i ett samhälle av Sveriges och Finlands typ, ett patriarkalt borgerligt samhälle.

När polisen granskar bilder från den fest som Nancy Tavsan hade besökt innan hon blev mördad så handlar det naturligtvis om att försöka se om mördaren eventuellt kan ha funnits på festen. Detta då det vore i överensstämmelse med det mordmönster som finns i Sverige (och förmodligen i andra länder också). Man vill förmodligen se om man kan hitta någon på festen som hade en Pommac-flaska. Det betyder inte att en sådan person måste var mördaren men kan kanske för polisen närmare vem som faktiskt mördat flickan/den unga kvinnan i Hjällbo.

Intressant?
Borgarmedia: GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”Det är så våldsmönstret ser ut i ett samhälle av Sveriges och Finlands typ, ett patriarkalt borgerligt samhälle.”

  Det är påståendet var väl lite väl generaliserat. För att det skall ha relevans bör det ställas i relation till en motsats d.v.s. ett ”icke patriarkalt” och/eller ”icke borgerligt” samhälle. Vilka är exemplen här?

 • jag har en annan teori: tjejen är (var) invandrare som var kanske eller förmodligen ”fel klädd”, drack kanske för mycket och flörtade med ”wrong guy”. Om man utgår ifrån det hennes pappa och syskon berättat om Nancy så var hennes uppfostran friare än många andra – tänker just på de som har ”otur” med en sträng religiös pappa med gamla traditionella uppfostringsmetoder, värderingar, åsikter, traditioner och kultur. Behöver väl inte förklara vad en sån uppfostran kan göra av pojkar som gått vilse i det svenska samhället? En sån kille, som var kanske kär i stackars tjej men fått -nej, eller som har förföljt henne, eller var förbannad på hennes ”felaktiga beteende” före och under festen ochh tom. tidigare – vad kan en sån göra? Just det han gjorde den natten och just det som tusentals andra gör runt om i världen och här i vårt land. Vem vet. Det betyder inte att min tori är det enda sanna och riktiga, men…

  • Anders_S

   Blues: Nu vet vi att familjen i fråga inte verkar vara en gammalmodig familj. Det är en delvis assimilerad modern kristen syriansk familj det handlar om.

   Vidare var Nancy Tavsan inte invandrare utan svensk, född och uppvuxen här om jag fattat rätt. Hennes föräldrar är möjligen invandrare.

   För övrigt är ju din teori densamma som min: en närstående, en pojkvän eller nåt sånt är mördaren. Dvs det handlar om den vanliga typen av kivnnomord i Sverige. I alla folkgrupper och alla sociala skikt eller klasser. Det är därvidlga ingen skillnad på någon beronde på var han (mördare brukar vara män) kommer ifrån. Möjligtvis är det så att den nordiska alkoholkulturen gör att den typen av mord är lite vanligare bland nordbor än baldn andra. Alkohol har ju en stor betydelse för förekomsten av våldsdåd.

 • Gustav H

  En liten undran bara; Brukar det inte vara så att den här överväldigande majoriteten av mord som begås av närstående sker i hemmet eller på annan plats för sammankomster? Det vill säga, dråp/mord av karaktär överfall på allmän plats såsom ute på en gångväg är inte lika nära förknippat med personer i den närmsta kretsen. Jag menar att det utifrån vad jag har läst om fallet lika gärna kan handla om en flyktigare bekantskap eller någon som i allt väsentligt är en främling.

  Förresten är väl i stort sett alla samhällen i världen patriarkala och borgerliga enligt din definition, bortsett från jägare/samlare-kulturer och liknande? Vilka i och för sig normalt är patriarkala, men antagligen inte borgerliga… 🙂

  • Anders_S

   Gustav H: Det sker under 10 mord av samma typ som mordet på Nancy Tavsan varje år. Överfallsmord på kvinnor utomhus. Majoriteten av dessa begås av närstående, pojkvänner, ex-pojkvänner eller människor de känner (två exempel från förra året: Sparsör och Stureby-morden).

 • Pingback: Anhållna pojkar är vänner till den mördade flickan i Hjällbo | Svensson()

 • Lisa

  Troligen kommer det fram att mönstret är detsamma som oftast:
  Gärningsmannen känner offret.
  Gärningsmannen har /har haft en relation till offret.

  Närmstakretsen vet redan nu vem gärningsmannen är.
  Frågan är om de orkar tillstå det?
  Lojaliteten inom den egna kulturen är stark.