Nog tillhör man en global familj

selmahjalmarSVD har en serie om globala familjer och jag måste nog säga att jag, min familj och min släkt med råge uppfyller kraven på det som SVD kallar en global familj. Jag har en dotter i USA, gift med en US-amerikan och med två barn. En nyfödd och en liten tös som snart är fyra år gammal. Fyraåringen talar förstås både svenska och engelska och likadant blir det säkerligen med den lilla nyfödda vad det lider. Varför ska man välja språk när man kan lära sig flera redan från start. Det är inte ofta man kan träffa dem, men i brist på fysisk kontakt kan vi ju i alla fall ses med hjälp av modern teknik. Skype är morföräldernas frälsning i såna här sammanhang. Det gör att barnbarnen vet hur man ser ut och man är inte en främling för dem när man hälsar på. Med den andra dotterns barn är det enklare för de bor i Kungsbacka. Det är inte lika långt som till Chicago. Bara det räcker för att göra min familj till en global familj som jag ser det.

ester2

elsaLägger man dessutom till en del andra saker blir karaktären på min släkt och familj enormt global. Jag och mina syskon har alltid rest en massa i världen, jag främst i Europa, en bror ofta till arabvärlden och en anna åker varje år till Indien. En syster har gjort skidpisterna osäkra i Europa under mer än 20 år osv. Sen har jag ytterligare ett par styvsyskon varav ett är svart och har en far från USA och dessutom en adopterad bror.

Min far var sjöman när jag växte upp och bodde från 14 till 24 års ålder i London hos släkten där. Han träfafde min mamma när han var 24 år och på väg hem till Sverige för att göra lumpen. Hans favoritstäder i världen när jag var barn var Beirut i Libanon och Alexandria i Egypten. Hans modersmål är engelska då hans mor, min farmor, föddes i London där jag fortfarande har drivor med släktingar, men han är delvis uppväxt på Andra Långgatan i Göteborg omgiven av nästan bara jiddischtalande judar. Farmors mamma var i sin tur från Irland och farmors pappa från Frankrike.

Farfar var inflytatd till Göteborg från Blekinge och gifte sig alltså med en engelska han träffade när han som sjöman var på besök i London. En av hans bröder, också inflytatd i Göteborg och sjöman, gifte sig med en norska han träffade som sjöman. En annan bror till dem kom inte längre än till nordöstra Skåne där han och hans ättlingar sett till att hålla befolkningen på en hyfsad nivå i bland annat Nymölla.

På min mammas sida är det nästan likadant. Hon har varit fosterbarn och på barnhem hela sin uppväxt så vi har först på senare år upptäckt att vi har en massa släktingar i Jönköping, morbröder, mostrar och kusiner till mig på min mammas fars sida.

Min mammas mormor kom från Finland där hons föddes som dotter till en ung kvinna och en okänd man. Hon fördes till Sverige och blev fosterbarn i en familj som heter Backman med kopplingar till Utö i Stockholms skärgård. Med stor sannolikhet var fadern en rysk soldat, eventuellt med mongoliskt ursprung på något sätt då de flesta i min familj har blodgrupp B som ursprungligen kommer från slätterna i Asien. Även på min pappas sida finns dock denna blodgrupp och en del av de tidigast kända förfäderna i Blekinge kom dit från Finland som en del i försvenskningen av Blekinge efter att det blivit svenskt.

Med all sannolikhet finns det också resande bland mina förfäder på mammas sida. Så nog är min familj och släkt att betrakta som global på alla möjliga och omöjliga sätt. Och de globala familjemönstren är knappast nya i min släkt och familj utan de har så vitt jag kan förstå alltid funnits där.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Nog tillhör man en global familj”

  1. mary: varje gång jag ser mina barnbarn eller en bild på dem så smälter jag fullständigt. Kanske skulle man också lagt till att där jag växte upp i Stenungsund var en av min mammas närmaste umgängesvänner en dansk kvinna som vid tillfället var gift med en tysk man. Utöver det bodde det i området och dess närhet minst en judisk familj, minst en annan tysk familj och norska o finska familjer.

 1. Du är ju nästan mer blandad än jag !! Kul att se att du skriver US-amerikan. Jag tycker inte USA:are ska ha monopol på beteckningen amerikan. Amerika är ju två kontinenter, och de från Argentina eller Kanada är lika mycket amerikaner som de från USA. Att de sistnämnda kallar sej american är ett utslag av provinsialism, om dom inte menar att de kommer från Nya världen i stort.
  Eller chauvinism. Som inte vi behöver respektera. Jag säger som sagt USA:are, som jag f ö själv delvis är.

 2. En av dina skolkamrater var R som jag är mycket lyckligt gift med. Vars mamma var svenska och gift med en tysk man. Men Rs pappa var dansk. Världen är liten samtidigt som den är global. Det tycker jag är ganska härligt.

 3. Min släkt har internationaliserats i min generation. Mina föräldrar kommer från småbondehem i Norrland med, såvitt släktforskningen kan avgöra, idel norrländska småbondeförfäder; själv är jag gift med en spanjorska uppväxt i Frankrike, min syster bor i Sydafrika och en kusin är gift i Australien.

 4. Som datorspelare använder jag mig av teamspeak. Ett smutt litet program där man sätter upp en server hemma som andra kan koppla upp sig mot helt gratis för att snacka. Billigare än Skype således.

  http://www.teamspeak.com/

  Finns andra liknande program. Nackdelen med Skype är att man måste sitta vid datorn när någon vill snacka med en, samt att man måste ha programvaran installerad. Fördelen är att flera personer kan vara i gång samtidigt.

Kommentarer inaktiverade.