Om det här med bloggtopplistor och sociala medier

Det har kommit en del invändningar mot SVD:s användande av Knuffs topplista för att avgöra vilka bloggar som är mest inflytelsrika och viktigast. Naturligtvis kan man ha invändingar mot Knuff. Men modebloggar finns så vitt jag vet med, det är bara de att de inte länkar speciellt mycket och därmed inte hamnar så högt. Knuff tar hänsyn till både besökssiffror och länkar, dessutom rankas olika länkar olika. Men det är också uppenbart så att Knuff tar bort brottsliga bloggar, sådana som ägnar sig åt hets mot folkgrupp och andra olagligheter. Vilket ju många extremhöger- och rasistbloggar gör, det finns domar som bekräftar detta. Och varför ska man uppmana till brott och sprida rasism?

Bloggtoppen.se tar inte bort olagliga bloggar, vilket ju i sig är ett problem. Man uppmuntrar och uppmanar därmed till brott och man sprider rasistiska åsikter. Dessutom kan man manipulera Bloggtoppen och få upp sina besökssiffror vilket är det enda som den listan utgår från. Detta är något som diskuterats under långt tid på olika bloggar. Bloggtoppen är alltså inte heller speciellt tillförlitlig.

Andra listor om finns är Twingly (baserat på antalet länkar), Bloggportalen (där finns listor baserat på antal besökare och på antal länkar), Blogtoplist, Topblogarea, Bloglovin, Inflytande osv. Det är bara ett fåtal politiska bloggar som finns i toppen på alla dessa listor, min är en och Jinges är en annan. Sossebloggarna finns där inte och piratpartisterna finns där inte.

På Knuffs lista är det uppenbart att den som på nätet har många politiska kompisra gynnas, sossar länkar i stort sett bara till sossar och piratpartister i huvudsak bara till sina partikamrater (undantag finns förstås). Detta missgynnar bloggare utan stora politiska nätverk som jag själv, Röda Malmö, Jinge (här är det kanske främst vänsterpartiets usla bloggnärvaro som avgör) eller Signerat Kjellberg. Vi måste i allmänhet skriva mycket bättre än de andra så att vi kan locka även politiska motståndare och andra att länka. Vi blir också mer beroende av Twinglylänkar för att få hög ranking genom många besökare istället för genom många länkar.

För mig är det viktiga att nå ut till min målgrupp, mina gamla arbetskamrater på Saab och Pååls, med mina åsikter. Det gör jag genom att skriva om sådant som vi skulle diskuterat i fikarummet, vargjakt, motorvägsavstängning, brott och kriminella gäng, förortsproblem osv. Det är kanske däfrö som jag inte hlerl har fler länkar än jag har (och det är ju ganska många), torts att jag har betdligt fler läsare än de flesta som ligger över mig på Knuffs rankinglista. Jag skriver helt eneklt inte för medelklassen (som ju dominerar skrivandet och läsandet på nätet och överallt annars) och jag skriver mycket om saker som inte anses ”fint”. Inte ens bland mina egna partikamrater.

Intressant?
Bloggat: Moderatkarameller, PolitikoPoesi, Ronnestam, JMW1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

14 Svar på “Om det här med bloggtopplistor och sociala medier”

 1. Intressant det här egentligen. Man måste ta alla med en nypa salt. När jag började blogga så tyckte jag Bloggtoppen var spännande för jag lade vikten vid antalet besökare. Sen förstod jag att det handlade om unika besökare, som i sin tur beräknas på olika sätt. Så småningom så förstod jag att länakr var något viktigt. Och sen att man måste regsitrera sig för att komma med på vissa listor. Jobbigt är bara förnamnet.

  Numera bryr jag mig inte om listor överhuvudtaget. Jag har min egen läsarkrets och det är vad det handlar om för min del. Ibland är man på listor ibland inte. Det beror helt på hur mycket man tycker sig ha lust att skriva.

  IMHO

  1. Mary: Det är ju lite samma för mig. Jag har en bestämd målgrupp och tror också att jag når den. Jag får höga besökssiffror på kuppen (att skriva om brottslighet har ju den effekten). Hög ranking följer då också med. Men naturligtvis måste man ta alla listorna med en nypa salt.

 2. Hur som helst är det bra att medvetandegöra vad de står för. Vilket du gjorde bra här i posten. Tack för det.

 3. Jag tycker att det där med att inte länka till bloggar som sprider rasism och hetsar är lite konstigt. En slags censur av verkligheten, om man så vill. Om nu folk faktiskt är intresserade av att läsa sådant, av vad för anledning det nu må vara, då borde det ju reflekteras i siffrorna. Oavsett om det är lagligt eller olagligt eller förkastligt eller rekommendabelt det som diskuteras på sidorna ifråga.

  Å andra sidan kanske det är en falsk bild av verkligheten att säga att de här rasistsidorna är populära, det kan ju vara något slags bias som gör att de hamnar högt. Men genom den där censuren/bortplockandet så lägger man ju in en självskapad felkälla, vilket också gör resultatet tvivelaktigt…

  1. Gustav H: Det är förmodligen olagligt att länka till olagligt material. Så det är inget konstigt att man inte vill länka till rasistbloggar. Moralen är ointressant.

   Besökssiffrorna på Bloggtoppen för flera av rasistbloggarna är manipulerade. Det är lätt att manipulera besökarantalet som visas på sajten. Om man jämför antal besökare och antalet utgående mellan Bloggtoppen, Blogtoplist och Topblogarea för rasistbloggarna så inser man graden av manipulation på Bloggtoppen.

   Bloggportalen gör uppenbarligen en noggrannare undersökning för där finns en del sådana bloggar med, men inte andra. En del har funnits med och tagits bort etc.

   Det finns felkällor på alla listningar. Så man får ta dem med en nypa salt.

   Rasistbloggar skriver också ofta om brott, vilket som sagt ger många besökare. Ytterligare en anledning till att jag också skriver mycket om brott och brottslighet. För att presentara en annan syn på brott än hårdare straff och utvisning som enda lösningar och dessutom försöka slå hål på rasisternas bild om brottsliga invandrare.

 4. Har samma reservationer som du själv kring listor och annat och gillar din inriktning och utgångspunkt i bloggandet. Däremot en liten invändning mot att ”sossar länkar i stort sett bara till sossar”. Sedan ett år (av två med nuvarande blogg) ägnar jag kanske halva (??) bloggtiden i de flesta inlägg till att länka till andra som skrivit om ämnet. Det är alltså både S-bloggar och andra med bestämt undantag att inte göra det till Sd-bloggar o liknande. Jag fattade väl inte länkningens betydelse i början men tycker det är en viktig del av ”företeelsen” bloggar. Sen blir det en naturlig del att de bloggar som håller sig till samma teman landar hos varandra mer än andra…

  Man kan förstås resonera kring hur bloggandet påverkas av perspektiven ”individ” och ”kollektiv” inte minst ett valår. Dvs det mer privata bloggandet i relation till att fler partier gärna vill nå samma framgångar som ex Piratpartiet på ”nätet.”.

  /peter

  1. Peter Andersson: Hur och hur mycket man länkar är avhängigt hur mycket tid man har och jag tycker mig ha noterat att du på senare tid länkat mindre till bloggar av annan kulör än socialdemokratisk. Tidigare tycker jag du länkade bredare. men jag kan naturligtvis ha fel, jag har inte gjort någon studie. Jag är ju vän med Peter Johansson (Röda Berget) och vi länkar följaktligen en hel del till varandra, men förutom hans länkar och Krassmans så har jag under senare tid fått färre länkar från socialdemokratiska bloggare. Det kan vara en tillfällighet, men kan också vara för att jag sällan skriver om motsättningen alliansen-oppositionen. En fråga som ju engagerar många socialdemokrater. Att jag i de läget får färre länkar från socialdemokratiska bloggare är ju helt naturligt och inte en földj av sossar länkar till sossar automatik. Sålunda har du nog egentligen rätt.

   Sett ur min synpunkt är det rimligt att de partier som är stora i verkligheten, dvs socialdemokraterna och mdoeraterna dominerar debatten på nätet också och har flest bloggar bland de med hög rankning. Det verkligt märkliga är det löilal anatelta vänsterpartibloggar och miljöpartibloggar som finns bland de stora bloggarna. Och den största vänsterpartibloggen (Esbati) skriver desutom väldigt sällan något. Hans inlägg består mest av lästips och länkar till andra.

 5. Är ganska nöjd med att länka på så brett spektrum som oberoende och jag får många inlänkningar från alla möjliga läger.
  Dock har det blivit en hel del röd/grönt på sista tiden med vattenfall, vargjakt och försäkringskassan.

 6. Hur nu vargjakt och motorvägsavstängningar är typiska goa arbetarklassfrågor låter jag vara osagt. Men så är det ju bara vänsterfolk som fortfarande sitter fast i idéer som medelklass och arbetarklass. I Sverige finns det bara två klasser, en extrem och extremt liten överklass, resten är samma. Vargjakten diskuteras nog runt alla fikabord, även bland medelklassen.

  Du är dock en av de mer objektiva och balanserade vänsterbloggarna, ingen nämnd, ingen glömd.

 7. Med en blogg vill man nå ut till så många läsare som möjligt. En politisk blogg vill ju framförallt ha det, många av samma åsikter och även olika åsikter. Med bloggen vill man påverka och få över folk till ”sin” sida. Därför villl man ha så många besökare som möjligt, eftersom man som sagt vill ha så många läsare man kan påverka som möjligt.

  Jag håller helt och hållet med vad Gustav H säger, allt annat låter som ren kommunism där folket inte får vet sanningen. Jag tycker bloggtoppen.se därför är en bra sida, där jag verkligen kan se hur många som läser varje blogg.

Kommentarer är stängda.