En sån här vinter har jag inte upplevt på 25 år

Senaste gången jag var med om en sån här lång snövinter med rejäl kyla var nog när min pojk var liten. Vintern när han fyllde ett år, dvs 1984/85 så var det så kallt och så mycket snö att jag drog honom på pulka till dagiset. Det var enklaste sättet att få dit honom. Men det var minus 20-25 grader under flera dagar och det innebar att han fick vara påpälsad överallt. Även över ansiktet, så han såg inte mycket. Trots detta så fick han frostskaodr på kinderna en dag.

Vintern 1995/96 var en annan vinter som ofta nämns. Men det var på grund av den myckna snön som kom redan i november och lamslog hela Göteborgsområdet i ett dygn. Vi som arebatde natten på Pååls mellan torsdag och fredag fick stanna kvar tills det kom folk som kunde ersätta oss. Det var många som inte lyckades ta sig till arbetet den fredagen då man faktiskt kunde åka skidor på Avenyn i centrala Göteborg. Men snön och kylan blev den gången inte så långvarig som denna vinter.

Därför påminner mig denna vinter betydligt mer om vintern 84/85. Överhuvudtaget vard et några kalla vintrar där i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Vattenrören i det hus i Haga där jag bodde 1976-79 förs någon vinter och vattentoaletterna som fanns på svalen (i trappen) var vissa perioder oanvändbara.

Även på 1960-talet var det en del kalla vintrar då man kunde köra bilar på isen ut till ön där jag bodde fram tlll 1964, Rörö. Åtskilliga gånger har jag också pilkat torsk på isen. Mest minns jag förstå när pappa och jag fick en stor torsk som inte gick upp genom hålet. Medan min far stack ner handen och höll i torsken för att vi inte skulle tappa den så gjorde jag och nån annan (kommer inte ihåg vem) hålet större. Som liten har jag också spelat ishockey på havet så uppenbart var det långa och kalla vintarr i början av 1960-talet.

Så att den här vintern på något sätt skulle vedrlägga teorierna om växthuseffekten kan jag inte hålla med om. Det var uppenbarligen fler kalla vintrar förr.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Lund,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4, 5, VLT1, 2, 3, BLT1, 2, SMP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 1. Jag minns att någon stod i TV och gjorde snö en av de vintrarna. Han kokade helt enkelt vatten och gick ut i kylan. Det var så kallt att vattenångan frös till snö direkt. Någon som vet hur kallt det måste vara för det?

  Vintern 1995-1996 minns jag mest för att det var ett gäng läkarstudenter från Mocambique som skulle komma till Sverige på besök. Deras buss snöade in på en motorväg och de tvingades ta skydd i en lada. Välkommen till Sverige, afrikaner!

 2. Du glömmer en mycket kall vinter. Vintern 1986/87 var extremt kall. I januari 1987 låg temperaturen långt under -10 i veckor, ofta under -20. Kylan fortsatte i februari-mars. Man körde bil ut till öarna den vintern. Och våren var extremt sen. Men sedan följde en rad extremt milda vintrar. Så jag skulle skriva: En sådan här vinter har jag inte upplevt på 23 år.

  • Lars-Gunnar: Nej, den har jag inte glömt. Det var ett par mycket kalla vintrar i följd när min pojk var liten. Jag betraktade det som ungefär 25 år sen.

 3. Vinter 1955/56 var mycket kall. Jag minns att Waxholmsbolaget var ute i Stockholms skärgård så sent som i mitte av maj och bröt upp isen med bl a ångbåten Norrskär vid bryggor som låg vid sidan av farlederna.

  Sommaren 1947 var mycket varm och regnfattig. Sedan var vinter 47/48 mycket kall. Då hade vi för första gången elransonering. Det fanns inge el att importera för näten var inte utbyggda, ingen kärnkraft och väldigt få värmekraftverk.
  Man fick tilldelat 70 procent av föregående års medelförbrukning. Tog man ut mera så blev det en hög tilläggsavgift per kWh. Tänk på det ni som inte gillar kärnkraft nu när det är så kallt.

 4. Anders: Jovisst, det var flera kalla vintrar på 80-talet, och 86/87 var den sista, och kallaste, av dessa. Därefter har alla vintrar varit (förhållandevis) milda. Vissa år har det varit minusgrader i några veckor, men aldrig så kallt (och så länge) som 1987. Och inte ens årets vinter är (så här långt) lika kall som januari 1987.
  Fram till 1987 åkte jag ofta skidor (längd) på vintrarna, men därefter har det inte funnits så många tillfällen (men i år har jag faktiskt åkt skidor i Landvetter på julhelgen).

 5. Håller med om att vintern 86/87 rejält kall i Göteborgsområdet. Vill minnas att termometern kröp nedåt -20 grader C någon gång. Alla butiker som hade extra värmeelement att sälja sålde slut på dem.

 6. Pingback: Upphandlingssystem och vinstmaximering orsak till ryckig elmarknad och elbrist | Svensson