Kallt men vackert

Det är kallt ute, kallare än på mycket länge. Lika mycket snö som det var en vecka i november 1995 är det dock inte. Men betydligt kallare och kylan har dessutom varat så länge att isen på havet nu börjar lägga sig. I de inre fjordarna och grunda vikarna har det lagt sig, men älven hindrar ett mer utbrett istäcke i Göteborg skärgård. Visserligen är älvens vatten nu under 0 grader och det är nog bara att det rör sig som hindrar att det fryser till ordentligt i älven mynning även om det på en del ställen redan börjat frysa till.

Samtidigt som det är kallt så är det otroligt vackert. Solken skiner på ett gnisttrande snötäcke i trädgården. Jag njuter, men på grund av en förkylning som varat en vecka kan jag ännu inte gå ut och njuta av solen och det vackra. Men som vanligt är trädgården full med spår. Mitt i Göteborg finns det spår av rådjur, räv, råtta (inte så förvånande kanske), harar och förstås katt och hund också plus diverse fåglar.

Kylan gör också att vi ledar både i vedspisen och kakelugnen varje dag. Det sparar el för oss, då värmepumpen då inte behöver jobba så mycket. Vi bidrar därmed också till att elen ska räcka till alla. Samtidigt så är det så att vi naturligtvis har 16 grader på golven här och där, kallt i hörnen och dragiga rum, precis som en del andra. Tack och lov för att det faktiskt inte blåser. Då hade det blivit rejält mycket kallare även inomhus.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mats Edvardsson

  Ja du Svensson!

  Jag läser med nöje dina bloggar. Jag tycker att vintern, när den är som bäst (idag) är den bästa av årstider. Att bara ta skidorna och höra frasandet i snön när man åker är guld värt.

  Sen förstår jag inte medias klagosång om katastrofkyla, Våra förfäder har ju levt med dessa värdersvängningar oh klarat det utan problem. Beviset är ju att vi lever, trots snö och vedermödor.

  MVH

  Mats Edvardsson (mer på högerkanten)

 • Jonas Ryberg

  Som fd. Skenebo så kommer jag också ihåg den där veckan -95. Fick ledigt ifrån skolan ett par dagar iallafall. Men vi hade drivsnö som blev flera meter högt. Men nu bor jag uppe i Gävle och där hade vi -32 häromdagen, då är det till och med lite för kallt för att jag ska gilla det.