De mäktigaste i Göteborg och de 15 familjerna

Göteborgs-Posten har gjort en lista över de mäktigaste i Göteborg och den stämmer väl ganska bra med den lista jag skulle göra. Med en del undantag. Håkan Hellström, Annika von Hausswolff, Mia Skäringer och andra artister av olika slag skulle jag definitivt ta bort. De påverkar samhället väldigt lite som jag ser det. Vidare anser jag nog man övervärderar fackets makt.

Det är dock bra att GP i motsats till många andra sådana här listningar inte nedvärderat det privata näringslivets makt. På första plats finns Renaults man i Sverige, Volvochefen Leif Johansson och på fjärde Wallenbergs man i Göteborg, Tom Johnstone. Det finns ytterligare en gäng Volvo-chefer på listan vilket naturligtvis är riktigt. Dessutom flera representanter för familjen Hjörne och deras Stampen liksom för Stena-familjen Olsson. Att Christer Ericsson och Carl Bennet finns med är förstås riktigt, men jag tycker nog att ägaren till New Wave, Torsten Jansson hamnat för högt på listan. Att Roger Holtback är med är ju inte heller fel, men han kanske återfinns lite högt. Hans Wallenstam är naturligtvis en självklarhet på listan. Wallenberg, Olsson, Bennet och Ericsson kan nog anses höra till dagens 15 familjer och de är ju proportionerligt representerade på listan som jag ser det, med Ericsson lite för långt ner dock.

I stort sett en bra lista. Jag kan konstatera att känner två av dem som finns på listans övre fjärdedel och är en av de mest lästa skribenterna i Göteborgsområdet. Och en av de få som faktiskt kan påverka hur polisen arbetar i vissa sammanhang. Så ett visst inflytande kanske man har ändå. Ytterligare minst fyra på listan skulle jag stanna och hälsa på om jag möte dem på gatan. Bland bubblarna är det etter värre, där känner jag på olika sätt 4 av 20 personer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “De mäktigaste i Göteborg och de 15 familjerna”

  1. ”Håkan Hellström, Annika von Hausswolff, Mia Skäringer och andra artister av olika slag skulle jag definitivt ta bort. De påverkar samhället väldigt lite som jag ser det.”

    Gör dom? Jag skulle säga att ”artister av olika slag” tvärtom har en stor inverkan på hur samhället ser ut och hur det styrs. Den insatsen kan bara inte värderas och mätas på samma sätt som företagsledares och politikers makt vilket säger mer om vem som mäter och hur man gör det än om det faktiskta inflytandet. Tvärtom borde GP premieras för att man tar med de mest framträdande representanterna för respektive kulturområde. Det ger en mycket mer rättvis syn på makten än den där bara politiker och näringslivsföreträdare förekommer.

    1. Jon: Vi har uppenbart olika uppfattning. Vad de har inflytand epå är männiksros attitityder etc. Det har inget med makt och inflytande över hur samhället styrs att göra. Artister tjänstgör som makten sätt att lura folk. Men de har inet själva någon egentlig makt som jag ser det. Vem har föreslått att GP ska straffas (i motsasts till premieras). INgen förstås. Jag anser bara att GP:s lista inte är korrekt.

Kommentarer inaktiverade.