Majoritet av svenskarna för fler vargar

Samtidigt som majoriteten av svenskar är för fler vargar finns det också undersökningar som tyder på att en majoritet är positiva till den nyss genomförda vargjakten. Vetenskapligheten och relevansen i de senare undersökningarna har dock ifrågasatts och det betyder kanske att man inte ska dra alltför stora växlar på den. När det gäller att majoriteten är för fler vargar brukar detta från vargmotståndare avfärdas med att det bara är storstadsbor som är positiva. Acceptansen för resultatet i de undersökningarna är alltså stor.

Inte heller tror jag det finns någon som tror att vargar är gosedjur eller utrotningshotade i stort. I Sverige är det ju ett hotat djur, främst på grund av den alltför lilla stammen på cirka 200 djur och den inavelsproblematik som finns.

De flesta svenskar har också genom rymningen i Skånes Djurpark kunnat se att vargar är ett kraftfullt djur med stor kapacitet. Jag tror därför Torsten Mörner skjuter bredvid målet med sin debattartikel i SVD. Han tar i så han spricker och ingen kommer att känan sig träffad eller ta hans debattartikel på allvar. Det blir så när man inte håller till de fakta och den verklighet som faktiskt finns på det sätt som Torsten Mörner gör. Han är helt enkelt inte en seriös företrädare (eller är det tvärsom, han är typisk i sin verklighetsfrånvända jaktiver och varghat)  för den lilla minoritet jägare och varghatare som finns i Sverige.

Nu bör det väl också sägas att man både kan vara positiv till vargjakt och för att Sverige ska få en livskraftig vargstam på minst 1 000 djur, kanske så mycket som 2 000. För min del så menar jag att målet för vargstammen i Sverige borde vara 2 000 djur och att vargjakt ska vara tillåten, men man bör vänta tills vargstammen är kan överleva på sikt. Med 200 djur kan den inte det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Djurrättsalliansen är helt fel ute. hade vi inte haft vargar i djurparker så hade inte de varma känslorna för vargar varit så stora idag. Djurparken erbjuder oss att komma nära en vild djurart, beundra den och kanske älska den. Naturligtvis måste djuren hållas så att de mår bra. för vargarnas del att hålla alfadjur med avkommor är väldigt bra för dom. men när detta inte fungerar längre och oron blir för stor i flocken finnsoftast ingen utväg. att djuren reproducerar sig är ett väldigt bra betyg över att djuren mår bra och inte upplever skadlig stress!!!!

 • Pingback: Ytterligare ett slag mot Carlgrens argument för jakt på varg « Röda Berget()

 • profanum_vulgus

  En intressant sak med vargarna på djurparker som förlorar sitt alfapar är vad som nu händer med våra vilda vargar. När svenska jägare skulle utrota vildsvinen (innan de upptäckte att vildsvinen inte konkurrerade med hjortdjuren samt att det var kul att jaga vildsvin, vid samma tidpunkt slutade vildsvinen också att vara farliga odjur) så gjorde man generalfel, man sköt ledarsuggorna (eftersom de var det första djur man såg i flocken) vilket fick till följd att alla jyltorna i flocken brunstade och fick kultingar. Resultatet blev en våldsam explosion av vildsvin. Har jägarna gjort samma sak nu? Har man skjutit mest alfavargar så att det kommer födas 6-8 gånger fler valpar i år? Jag vet inte, men med tanke på svenska jägares kunskaper i ekologi och den frenetiska jakten så är det fullt tänkbart.

  Det är svenska jägares totala avsaknad av kunskap i ekologi som är problemet. Det är denna okunskap som odlar varghatet. Jägarna tror ju i verkligheten inte på vargarnas farlighet, de vet ju att vargar är skygga, att vargskador är ovanligt och att hundarna i princip går säkra (mycket säkrare än för vildsvin, mycket mycket säkrare än för jaktkamrater). Vad jägarna är rädda för är att vargen ska ta deras bytesdjur. När jag läste jägarexamen så fick jag ”veta” att en varg äter minst 3 kg kött om dagen, en stam på 2000 djur skulle därmed enligt teorin äta över 2 miljoner kg kött om året, motsvarande upp mot 10 000 älgar, 10% av avskjutningen. Men det är ju idiotiskt, vargar äter annat än älg mycket som inte jagas och mycket som det jagas för lite av. Vargarna dödar dessutom rävar och grävlingar om de får tillfälle. DESSUTOM så jagar ju vargarna rätt djur, de tar skadade, sjuka, gamla och annars svaga individer. Många av de djur de fäller skulle ha dött ändå och att de rensas bort stärker stammarna.

  Svenska jägare har sedan 60-talet försökt lära sig att skjuta av rätt älgar för att förvalta stammen, men misslyckats kapitalt. Hade de bara kunnat eller orkat läsa några sidor om ekologi så hade de haft mer än 10 000 till älgar att skjuta årligen, dessutom hade vi sluppit många älgolyckor.

  Jag är själv jägare men jag hittar fan inte många vettiga människor inom den kåren.

 • Pingback: Fler vargar borde finnas | Svensson()

 • Följ kommentarsreglerna. Inga personliga förolämpningar, Håll er till ämnet. Osv.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Pingback: Öka den svenska vargstammen - förbjud licensjakt på varg | Svensson()